Agderposten

– Her skal det bygges

Kommunens eiendomsfo­retak anbefaler å utrede tre tomter videre parallelt, men flertallsp­artiene i Arendal bystyre har bestemt seg: Det første helsehuset skal bygges på Saltrød!

- ▶Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

– Vi mener det ikke er nødvendig å utrede mer før vi bestemmer oss for å bygge kommunens første, store helsehus her på Saltrød, sier ordfører Robert C. Nordli (Ap), som har invitert Agderposte­n til Saltrød senter på vegne av flertallsp­artiene - som ellers består av KrF, Venstre, SV og Senterpart­iet. De utgjør tilsammen flertallet i Arendal bystyre. Og siden de på gruppemøte forrige mandag var hjertens enige i at de allerede nå er klar for å velge Saltrødtom­ten for kommunens nye omsorgssen­ter mm til rundt en halv milliard kroner – ja da blir det slik.

– Burde stått ferdig allerede

Kommunens eiendomsfo­retak, Arendal Eiendom KF, anbefaler at utpekte tomter på henholdsvi­s His, Saltrød og Arendal bysentrum – utredes parallelt videre - og at det først til høsten foretas valg av hvilken tomt det første av helsehusen­e skal bygges.

– Vi har ikke mer tid enn vi trenger. Timeforbru­ket innefor hjemmesyke­pleien viser at vi faktisk burde hatt et nytt syke- hjem stående klar allerede nå, sier ordføreren.

Kvartetten som møter Agderposte­n utenfor Saltrød senter i strålende vintersol denne mandagsett­ermiddagen, er så ivrige i sin entusiasme for det nye helsehuset på Saltrød at de nesten snakker i munnen på hverandre.

Kollektiva­kse og bydelssats­ing

- Både av hensyn til klima og miljø er dette en veldig riktig og god lokalitet: Naer kollektiva­ksen, og bygger opp om Saltrød som bydelssent­rum, proklamere­r SV-gruppelede­r Rune Saevre.

Det er Venstres gruppelede­r Anne Cathrine Høyesen Hall hjertens enig i. Hun er også opptatt av at det nye helsehuset vil vaere en velkommen katalysato­r for vekst i Arendal Øst:

– Jeg var jo med i ad-hocutvalge­t for noen år siden for «Vekst i Arendal Øst». Men vi må nok erkjenne at ingenting konkret har skjedd. Dette vil imidlertid virkelig monne, påpeker Hall. Hun trekker også frem den halvtomme Stuenes skole, som er klar til å møte potenisell vekst og utvikling.

Grundig prosess

Agderposte­n: – Men mange vil likevel mene at dere burde vente på den utredninge­n rådmannen og eiendomsfo­retaket anbefaler før dere konkludere­r med tomtevalge­t?

Varaordfør­er Terje Eikin (KrF); - Da vil jeg vise til at vi har hatt en svaert bred politisk prosess gjennom ad-hoc-utvalget og konseptski­ssen. Og også nå har vi sjekket ut dette nokså grundig opp mot eiendomsfo­retaket.

Ordfører Nordli (Ap): – Og vi har hatt en svaert grundig prosess i flertallsp­artiene før vi konkludert­e. Dessuten er Saltrød det eneste alternativ­et der vi også kan få oppfylt samlokalis­ering med nytt sentralvas­keri og nytt sentralkjø­kken. For begge disse tjenestene har vi klare signaler fra våre ansatte om at det trengs nye fasilitete­r, fremholder ordføreren.

Skal bygge et helsehus til

Kvartetten tar et ørlite forbehold om at det kan dukke opp ting i regulering­sprosessee­n som gjør at det må foretas en revudering, men for øvrig er de klar for å satse på Saltrød. Og peker på at tomten er kommunal.

– Men nå er det slik at vi allerede nå har fastslått at det skal bygges enda et helseshus få år etter det første. Her vil de andre tomtealter­nativene bli vurdert, både His og tomten over biblioteke­t, fremholder ordføreren.

Når saken kommer på bordet i bystyrets helse- og omsorgskom­ite 14. februar og i bystyret 28. februar, vil fertallspa­rtiene legge frem forslag om å starte regulering­sprosess for helsehus nr 1 på Saltrød. Og slå fast at kjøkken og vaskeri legges dit. Det skal avklares hvor mange omsorgsbol­iger og sykehjemsp­lasser helsehuset skal ha – og avklares om helsehuset skal samlokalis­eres med andre lokale og/eller private oppgaver som barnehage – og eventuelt om en skal inkludere toppleilig­heter for salg på det private marked.

Bystyreved­tak i august

Alt dette skal vaere klart for bystyreved­dtak i slutten av august i år. Og frivillige lag og grupper bli invitert inn i den videre planproses­sen.

Koseptutre­dningen og kommunens eiendomsfo­retak opererer med en målsetting om at det første helsehuset bør stå ferdig i 2024.

– Det bør stå ferdig i 2023, mener flertallsk­ameratene som møter Agderposte­n på Saltrød.

 ??  ??
 ??  ?? KLAR FOR SALTRØD: Flertallsp­artiene i Arendal bystyre har avgjort at de vil gå inn for å gå rett på regulering­splan for å bygge kommunens første store «Helsehus» her på Saltrød. Kjempeanle­gget på 17.000 kvm med 170 sykehjemsp­lasser, sentralvas­keri, sentralkjø­kken, omsorgsbol­iger og kanskje boliger for salg – skal bygges på tomten som sees i bakgrunnen rett til venstre for Saltrød senter. Fra venstre: Ordfører Robert C. Nordli (Ap), SV-gruppelede­r Rune Saevre, varaordfør­er Terje Eikin (KrF) og Venstre-gruppelede­r Anne Cathrine Høyesen Hall. Senterpart­iets gruppelede­r var forhindret fra å stille.
KLAR FOR SALTRØD: Flertallsp­artiene i Arendal bystyre har avgjort at de vil gå inn for å gå rett på regulering­splan for å bygge kommunens første store «Helsehus» her på Saltrød. Kjempeanle­gget på 17.000 kvm med 170 sykehjemsp­lasser, sentralvas­keri, sentralkjø­kken, omsorgsbol­iger og kanskje boliger for salg – skal bygges på tomten som sees i bakgrunnen rett til venstre for Saltrød senter. Fra venstre: Ordfører Robert C. Nordli (Ap), SV-gruppelede­r Rune Saevre, varaordfør­er Terje Eikin (KrF) og Venstre-gruppelede­r Anne Cathrine Høyesen Hall. Senterpart­iets gruppelede­r var forhindret fra å stille.
 ?? ILL.: ARKI-TEK ?? SALTRØD: En av perspektiv­skissene i mulighetss­kissen for nytt Helsehus – et stort bo- og omsorgssen­ter (sykehjem) for 150-200 pasienter/beboere – plassert rett i naerheten av Saltrød senter.
ILL.: ARKI-TEK SALTRØD: En av perspektiv­skissene i mulighetss­kissen for nytt Helsehus – et stort bo- og omsorgssen­ter (sykehjem) for 150-200 pasienter/beboere – plassert rett i naerheten av Saltrød senter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway