Agderposten

Mattilsyne­t flyttes til Kristiansa­nd

Mattilsyne­t legger ned i Arendal og samler de to kontorene på Agder i Kristiansa­nd. Mattilsyne­t har ikke fått noen føringer fra politisk hold om å overholde avtalen som ble inngått mellom de to Agder-fylkene.

- Marit Elisabeth Strand og Anne Gro Ballestad maes@agderposte­n.no

Kristiansa­nd blir Mattilsyne­ts framtidige kontorsted i Agder fra 2021. Det informerte regiondire­ktør Ole Fjetland alle ansatte om mandag ettermidda­g.

– De viktigste kriteriene for denne konklusjon­en har vaert naerhet til dem Mattilsyne­t skal føre tilsyn med, infrastruk­tur og arbeidsmar­ked og rekrutteri­ngsgrunnla­g. Kristiansa­nds størrelse og geografisk­e plassering midt i Agder har vaert viktig for at konklusjon­en ble som den ble, står det i en pressemeld­ing fra Mattilsyne­t.

Sammenslåi­ngen av kontoret i Arendal og Kristiansa­nd skal skje 1. januar 2021.

15 ansatte flyttes

I dag er det cirka 15 ansatte i Arendal, og 15 ansatte i Kristiansa­nd. Snart får altså alle ansatte kontorsted i Kristiansa­nd.

– Mattilsyne­t vil bruke tiden godt, og finne gode løsninger som vil gjøre overgangen så god som mulig for de ansatte som får hverdagen endret på grunn av kontorsamm­enslåingen, står det i pressemeld­ingen.

Regiondire­ktør Ole Fjetland forklarer at hele Mattilsyne­t for tiden er i en prosess for juseting av kontorstru­ktur.

– Dette gjelder alle kontor. For oss i vår region gjelder det kontorene på Haugaland og i Agder. Vi kjenner godt til vedtaket som er gjort mellom Agder-fylkene og har hatt møte både med fylkesmann­en og med de to fylkesordf­ørerne, forklarer Fjetland.

Avtale lite verdt

Da de to Agder-fylkene bestemte seg for sammenslåi­ng, ble det inngått en avtale om de offentlige arbeidspla­ssene. Kristiansa­nd skulle få de fylkeskomm­unale, mens Arendal skulle vaere overta regionens statlige arbeidspla­sser.

– Vedtaket har skjedd i samsvar med vårt hovedkonto­r. Vår direktør sier han har føringer på å effektivis­ere og spare penger. Føringen er å vurdere hva som er best for Mattilsyne­t og der er geografi ett av kriteriene, forklarer Fjetland

Kjenner til avtalen

Han forsikrer at Mattilsyne­t har tatt på å alvor avtalen som er inngått lokalt mellom de to Agder-fylkene, men at denne ikke lå i føringen fra øverste politiske hold.

– Vår politiske ledelse i departemen­tet har vaert informert om prosessen, forsikrer han.

Ordfører i Arendal, Robert C. Nordli, må tenke seg om to ganger før han tør å si noe om avgjørelse­n.

– Jeg er overrasket over at regjeringe­n ikke gir klarere signal til de statlige etatene. Det er veldig spesielt når et enstemmig storting har sagt at man skal vektlegge lokale avtaler i forbindels­e med sammenslåi­nger. Dette er en frivillig avtale mellom de to Agder-fylkene, påpeker Nordli.’

Mangler styring

– For meg er dette en enkel sak: Her burde noen ministre sagt til sine departemen­t at hovedkonto­ret skal ligge i Arendal fordi de har inngått en avtale om at Arendal skal bygges opp med regionale statlige arbeidspla­sser, fortsetter han.

Nordli forteller at Arendal kommune har vaert i direkte dialog med Mattilsyne­t og har kommet med tilbud om nye lokaler.

– Denne avgjørelse­n minner om det som skjedde med Navs kontaktsen­ter. Det har ikke vaert noen politisk styring, sier Nordli.

Han peker på at det ikke er langt fra Arendal til Kristiansa­nd med stadig mer motorvei.

– Nå må vi få Statens vegvesen til å legge mest mulig i Arendal. Dessuten har vi ikke gitt opp Navs kontaktsen­ter, forsikrer han.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? LEGGES NED I ARENDAL: Mattilsyne­t legger ned kontoret i Arendal og samlokalis­erer det med kontoret i Kristiansa­nd. Det vedtok Mattilsyne­t mandag.
FOTO: NTB SCANPIX LEGGES NED I ARENDAL: Mattilsyne­t legger ned kontoret i Arendal og samlokalis­erer det med kontoret i Kristiansa­nd. Det vedtok Mattilsyne­t mandag.
 ??  ?? UTEN STYRING: Ordfører Robert C. Nordli i Arendal mener regjeringe­n har vaert totalt fravaerend­e.
UTEN STYRING: Ordfører Robert C. Nordli i Arendal mener regjeringe­n har vaert totalt fravaerend­e.
 ??  ?? FØRING: – Vi hadde ingen føringer om å legge kontoret til Arendal, sier regiondire­ktør Ole Fjetland.
FØRING: – Vi hadde ingen føringer om å legge kontoret til Arendal, sier regiondire­ktør Ole Fjetland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway