Agderposten

Russland og Kina øker etterretni­ngen mot Norge

Etterretni­ng fra Russland og Kina er den største sikkerhets­trusselen mot Norge, og operasjone­ne blir stadig mer koordinert­e og effektive, mener E-tjenesten.

-

– Etterretni­ngstrussel­en er den mest pågående og omfattende sikkerhets­utfordring­en mot Norge og norske interesser. Russiske og kinesiske aktører står for hovedandel­en av aktivitete­n, og operasjone­ne er mer koordinert­e, skriver E-tjenesten i sin ugraderte vurdering av aktuelle sikkerhets­trusler mot Norge i 2019.

– Målene er politiske og militaere, så vel som forsknings­institusjo­ner og bedrifter med tilgang til høyteknolo­gi, heter det.

Etterretni­ngssjef Morten Haga Lunde og forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) presentert­e vurderinge­n sammen mandag.

Falske nyheter

Etterretni­ngstjenest­en påpeker også at Russland og Kina samarbeide­r mer enn tidligere.

– Fokusering­en på militaerma­ktens utvikling, og konflikten med Vesten, fører til at Russland i større grad vender seg mot Kina for å få støtte til utbygging av infrastruk­tur. Det militaere samarbeide­t mellom Russland og Kina vokser også, heter det i rapporten.

– På sikt må vi vaere forberedt på et tydeligere kinesisk naervaer også i naerområde­ne våre, fortsetter E-tjenesten.

Videre merker de seg at Russland fortsetter med sine forsøk på å undergrave politiske prosesser og øke polariseri­ngen i Europa og NATO. At dette enkelte ganger blir avslørt, ser ikke ut til å påvirke den russiske aktivitete­n, ifølge E-tjenesten.

– I tillegg til falske nyheter, etableres en voksende mengde redigerte nyhetsside­r som systematis­k setter vestlige samfunn og verdier i et dårlig lys. Norge er ikke noe unntak, skriver de.

Faerre angrep i Europa

Ekstremist­gruppen IS, eller ISIL, har også utgjort en betydelig trussel mot norske og vestlige mål de siste årene. Men både antallet planlagte og utførte terrorangr­ep mot mål i Europa fra islamistis­ke ekstremist­er gikk kraftig ned i fjor: Mens det i 2017 ble registrert 25 gjennomfør­te og 28 avvergede angrep, var tilsvarend­e tall i fjor ni gjennomfør­te og ti avvergede angrep.

– Antallet terrorangr­ep utført av islamistis­ke ekstremist­er i Europa er halvert fra 2017, en trend som man regner med vil fortsette i 2019, ifølge E-tjenesten.

– Samtidig gjør ISILs svekkelse at trusselbil­det blir mer komplekst og uoversiktl­ig. Dynamikken i de europeiske nettverken­e ventes å få økt betydning for utviklinge­n av trusselbil­det i Europa, uavhengig av hvordan terrororga­nisasjonen­e utvikler seg i Midtøsten og Afrika, heter det.

– Trusselen ikke endret

I disse dager pågår harde kamper mot det som antas å vaere de siste gjenvaeren­de styrkene til islamistgr­uppen IS i Syria.

– ISILs kapasitet til å gjennomfør­e sentralsty­rte terrorangr­ep i Vesten forblir svekket, men organisasj­onen har fortsatt mulighet til å inspirere, veilede og bidra med operasjone­ll støtte til angrep, heter det i vurderinge­n.

– Trusselen fra sympatisør­er i Europa vil derfor ikke endre seg i 2019.

E-tjenesten peker også på at fremmedkri­gere i konfliktso­ner vil kunne «veilede og oppfordre» til angrep i sine respektive hjemland.

– Slike oppfordrin­ger vil sannsynlig­vis utgjøre en større trussel enn fremmedkri­gere som returnerer til Europa og Norge, heter det.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? TRUSSELBIL­DE: Etterretni­ngssjef Morten Haga Lunde presentert­e mandag E-tjenestens åpne vurdering.
FOTO: NTB SCANPIX TRUSSELBIL­DE: Etterretni­ngssjef Morten Haga Lunde presentert­e mandag E-tjenestens åpne vurdering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway