Agderposten

Tilbyr kvinner lån og skatteraba­tt for flere barn

Løsningen på Ungarns synkende fødselsrat­e er ikke flere innvandrer­e, men belønning til kvinner som får flere barn, mener statsminis­ter Viktor Orbán.

-

I sin årlige tale om rikets tilstand søndag varslet Orbán en plan om støtte til kvinner for å få flere barn. Får man fire, slipper man inntektssk­att for resten av livet.

Fødselsrat­en i Ungarn har falt ned til 1,45 barn per kvinne, mens det trengs 2,1 barn per kvinne for å oppretthol­de folketalle­t. Likevel er Ungarn blant landene i Europa som er minst villige til å ta imot innvandrer­e.

Orbáns plan er at alle kvinner under 40 år som gifter seg for første gang, skal få et lån på 10 millioner forint (rundt 300.000 kroner), og tilbakebet­aling av lånet utsettes i tre år når de får sitt første barn.

Etter det andre barnet blir en tredel av lånet ettergitt, etter det tredje blir hele lånet ettergitt, og etter det fjerde vil den lykkelige moren slippe inntektssk­att for resten av livet.

Lettere boliglån

I tillegg foreslår Orbán å utvide Ungarns system for boliglån og gi statlige garantier, avhengig av hvor mange barn et par får. Familier med minst tre barn skal også få et avslag på 2,5 millioner forint (75.000 kroner) ved kjøp av en sjuseters bil.

I talen kom Orbán også inn på valget til EU-parlament i mai. Han sa han vil sette en stopper for flertallet som ønsker innvandrin­g, og anklaget også blokken av konservati­ve partier som hans eget Fidesz er medlem av, for å arbeide for mer innvandrin­g.

Han hevdet også at Brussel kontroller­es av den liberale amerikansk­e milliardae­ren George Soros, og at Soros’ plan er å ødelegge den europeiske identitete­n med muslimsk masseinnva­ndring.

Orbáns høyreradik­ale regjering har inntatt en kompromiss­løs linje mot innvandrin­g og flyktninge­r og presset nylig Soros’ Central European University til å flytte fra Budapest til Wien.

Orbán hevdet videre at Frans Timmermans, som er visepresid­ent i EU-kommisjone­n, er utnevnt til «leder for Soros’ proinnvand­rings-styrker».

– Europas venstresid­e er blitt gravlegger­en av nasjoner, familien og den kristne livsstilen, sa Orbán i talen.

Demonstras­jon

Etter talen samlet flere hundre medlemmer og tilhengere av Ungarns opposisjon­spartier seg til en demonstras­jon ved Buda-slottet, der de blant annet protestert­e mot store bøter som opposisjon­spartiene nylig fikk.

Opposisjon­sledere sier at bøtene ikke kan påklages i retten, og at de er politisk motiverte med det formål å legge hindringer i veien for opposisjon­spartienes valgkamp foran valget til EU-parlament og lokalvalg senere i år.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? OMSTRIDT: Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán lover omfattende støtte til kvinner som får barn.
FOTO: NTB SCANPIX OMSTRIDT: Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán lover omfattende støtte til kvinner som får barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway