Agderposten

Knusende rapport: Ungarn ikke lenger et fritt land

Stadige angrep på medier og demokratis­ke institusjo­ner fra landets statsminis­ter gjør at Ungarn ikke lenger kan regnes som et fritt land, ifølge Freedom House.

-

– Ungarn har falt fra å vaere fritt til delvis fritt på grunn av vedvarende angrep fra statsminis­ter Viktor Orbáns parti Fidesz på landets demokratis­ke institusjo­ner, heter det i rapporten.

– Det påvirker mediene, religiøse grupper, akademia, ikkestatli­ge organisasj­oner, rettssyste­met og privat sektor, skriver Freedom House.

– Dramatisk fall

Den uavhengige organisasj­onen som analyserer graden av frihet og demokrati i verdens nasjoner, kom sist uke med sin årlige rapport «Freedom in the World 2019».

I årene etter Sovjetunio­nens sammenbrud­d i 1991 og jernteppet­s fall ble Ungarn hyllet som en suksesshis­torie i den postkommun­istiske overgangsf­asen. Men etter at Orbán kom tilbake som statsminis­ter i 2010, har landet havnet på kollisjons­kurs med andre EUland.

Under Orbán har landet opplevd det mest dramatiske fallet Freedom House noensinne har registrert fra et EU-land, ifølge organisasj­onen.

– Urovekkend­e

– Etter å ha jobbet systematis­k for å nekte kritiske røster en plattform i mediene eller sivilsamfu­nnet, forsvarte Orbán og hans nasjonalis­tiske Fideszpart­i enkelt sitt absolutte flertall i nasjonalfo­rsamlingen i 2018-valget, heter det.

– Kort tid senere tvang regjeringe­n Central European University til å stenge og kastet ut institusjo­nens aktive, akademiske miljø.

Autoritaer­e ledere vet at et fritt sivilsamfu­nn, frie medier og et uavhengig rettsappar­at er en trussel for dem, slår generalsek­retaer Bjørn Engesland i Den norske Helsingfor­skomité fast.

– Vi ser en urovekkend­e utvikling i en rekke europeiske land. Ungarn er dessverre blitt et eksempel på den utviklinge­n, sier han til NTB.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway