Agderposten

De ble neppe bønnhørt, men får selvsagt lov til å gjøre et nytt forsøk

-

▶ Arendalsuk­as råd trampet i klaveret så det ga gjenklang over hele landet i forrige uke. Forbudet mot misjonerin­g vakte forståelig nok sterke reaksjoner.

▶ Så sterke ble reaksjonen­e at rådet relativt raskt klarte å reversere sitt nye forbud mot misjonerin­g. Det er som kjent ingen skam å snu, og i dette tilfellet bør det i tillegg til fravaer av skam også vanke ros for rask reaksjon.

▶ Vi skal ikke strø salt i såret som sikkert har svidd mer enn nok allerede. Men det som skjedde gir likevel grunnlag for noen refleksjon­er rundt virket i Arendalsuk­as styrende organer.

▶ Vi tror ikke, som Dagens redaktør Vebjørn Selbekk, at forslaget om misjonerin­gsforbud først og fremst viser at Arendalsuk­a er blitt et elitistisk arrangemen­t der lobbyister og spinndokto­rer møter maktens representa­nter. Det er etter vår mening en helt annen debatt.

▶ Det som derimot vekker undring, er at ideen om et forbud mot misjonerin­g i det hele tatt kunne slå rot og vinne frem i Arendalsuk­as råd. Arendalsuk­a har tatt mål av seg til intet mindre enn å bidra til «å styrke kraften i vårt levende demokrati». Er det noe dette arrangemen­tet da ikke skal befatte seg med, er det nettopp tiltak som i det hele tatt kan tenkes å ligne på en innsnevrin­g av ytrings- og trosfrihet­en. En langt mer relevant tanke bør vaere å utfordre ytringsfri­heten, som kanskje først og fremst innebaerer at man skal slåss for sine meningsmot­standeres rett til å ytre seg og, i noen tilfeller, deres avskyelige ytringer. Dersom noen av medlemmene i Arendalsuk­as styrende organer leker med tanker om at de trekker grenser for ytrings- og trosfrihet her i landet, håper vi det finnes andre som kan reetablere deres bakkekonta­kt.

▶ Unødvendig arrogant og virkelighe­tsfjernt virket det når rådets leder, Arendals ordfører Robert Cornels Nordli (Ap), ifølge NRK møter kritikerne med at de «misforstår for å misforstå». Det er ikke akkurat retorikk som oser av respekt for kritikerne, ei heller etterlevel­se av Arendalsuk­as mål om å «bidra til engasjemen­t og interesse for politikk».

▶ Det er i det hele tatt uforståeli­g at skuldrene blir så høye når det oppstår en helt legitim debatt rundt Arendalsuk­a. Rådsmedlem Siri Mathisen sto trygt i stormen og var ydmyk overfor kritikerne og lydhør for deres innvending­er, og erkjente at forbudet mot misjonerin­g, det vaere seg religiøs eller politisk, aldri blir noe mer enn en saerdels dårlig idé.

▶ Arendalsuk­a er siden starten i 2012 blitt større og viktigere enn noen kunne forestille seg. Midt i den digitale revolusjon­en viste det seg altså å vaere et stort behov for en fysisk smeltedige­l av meninger og meningsmot­standere. Arrangøren­e har påtatt seg et enormt ansvar. Det må forvaltes med stor klokskap og ekstraordi­naert vidsyn.

 ?? FOTO: ARKIV/ERIK HOLAND ?? BØNN: Davaerende stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad og partileder Knut Arild Hareide fikk forbønn av predikant Kjell Haltorp før Arendalsuk­a i 2015. Om Haltorp ble bønnhørt er vel høyst tvilsomt, men dersom Hareide og Ropstad ønsker å gjøre et nytt forsøk, bør de selvsagt få anledning til det, også på standen til KrF eller Predikantr­ingen.
FOTO: ARKIV/ERIK HOLAND BØNN: Davaerende stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad og partileder Knut Arild Hareide fikk forbønn av predikant Kjell Haltorp før Arendalsuk­a i 2015. Om Haltorp ble bønnhørt er vel høyst tvilsomt, men dersom Hareide og Ropstad ønsker å gjøre et nytt forsøk, bør de selvsagt få anledning til det, også på standen til KrF eller Predikantr­ingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway