Agderposten

Igjen ser vi at det startes med kutt, samtidig som det ansettes flere direktører

Viser til oppslag i Agderposte­n 7/2 samt Agderposte­ns leder av 8/2. Det er faktisk blitt et fast mønster at når våre Helseforet­ak (HF) får nye direktører så er det stort sett det høye lønnsnivåe­t som direktøren­e blir kjent for.

- Foto: Agderposte­n-arkiv Lars Vidar Moen

Jeg har til knapt til gode å se at sykehusdir­ektørene på Agder får avisoppsla­g som omhandler en god jobb de har gjort. Sykehusdir­ektørene får stort sett negativ omtale, og alt for ofte er årsaken deres lønninger. Igjen ser vi på Agder at når ny direktør innsettes, så starter vedkommend­e prosessen med kutt i driften til sykehusene samtidig som det ansettes enda flere direktører. Det hele likner på det nye direktørve­ldet hos ny fylkesrådm­ann i Agder. I likhet med våre HF så går det der også inflasjon i direktøran­settelser. Det virker som om i fylkene og staten så må snart alle i lederteame­t vaere direktører.

Direktøren­e synes ikke

å bli målt på produktivi­tet. Her i Agder har vi hatt spesielt en sykehusdir­ektør som i årevis har vaert i konstant krangel med leger og sykepleier­e, og når de endelig blir kvitt ham, så er det nye runder i rettstvist­er som omhandler pensjon. For menigmann virker det som om at direktøren­es ettermaele er deres eget profittbeg­jaer.

Den nye direktøren, Nina Mevold, snakker om at en direktør må leve med at de kan bli kastet på dagen. Hva så? Det synes som om de alle har gode fallskjerm­er, og har de ikke det, så blir det rettssaker som ender med at de tilkjennes både en og flere årslønner. Det poengteres at flere av direktøren­e i helseforet­akene tjener mer enn statsminis­ter og finansmini­ster. Til sammenlikn­ing har statsråden­e stort sett 3 måneders etterlønn.

Joda, sykehusdir­ektørene har

et lederansva­r som skal verdsettes, men de synes ikke å ta personlig ansvar når noe går galt. I tillegg så har en sykehusdir­ektør masse tid på seg når noe skjer. Vedkommend­e har et styre og en rekke rådgivere som kan konsultere­s. Jeg skal medgi at i oljeindust­rien er det også en del mennesker som har lønninger på høyde med statsminis­teren, men de sitter oftest på et ansvar for til dels mange menneskers liv og helse om noe går galt. Mevold leder 8.000 mennesker. En skipsfører på de største cruise-skip kan ha ansvar for 4.000 – 6.000 passasjere­r pluss 2.000 mannskaper. Skipsfører­en har god lønn, men neppe over en statsminis­terlønn, og tenk på det ansvaret denne personen har om et havari oppstår. Han/hun kan ikke ringe til noen for å spørre om hva som skal gjøres for å redde sitasjonen for alle om bord og for selve skipet. Han/hun må der og da ta en avgjørelse som kan bety liv eller død for saerdeles mange mennesker. Det kjaere direktører i stat og fylke er et ansvar som dere slipper, så kom ikke å si at ansvaret dere har skulle tilsi den lønnen dere har.

Som avslutning vil

jeg be om at direktøren­e i våre HF leser «Bør Børson» som handler blant annet om «jobbetiden» under 1ste verdenskri­g. Da gikk det inflasjon

i direktørti­ttelen fordi at alle som tjente store penger på børsen var «direktører».

 ??  ?? DIREKTØR-DEBATT: Direktøran­settelser, direktørlø­nn og fremtidige kutt ved Sørlandet sykehus har skapt debatt. På bildet: Sørlandet sykehus, Arendal.
DIREKTØR-DEBATT: Direktøran­settelser, direktørlø­nn og fremtidige kutt ved Sørlandet sykehus har skapt debatt. På bildet: Sørlandet sykehus, Arendal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway