Agderposten

Det er mulig at Gamlemshau­g ser andre partnere. Jeg tenker det er lurt å hegne om de vennene vi har.

Det er ikke å forvente at SV og Nei til EU er enige med NHO om EØS. I et tilsvar til min artikkel om at Sørlandet trenger EØS-avtalen bagatellis­erer deres Paul Magnus Gamlemshau­g viktighete­n av EØS-avtalen.

- Siri Mathiesen, Regiondire­ktør, NHO Agder

Vi i NHO er tett på bedriftene og det de forteller oss gang på gang er at de trenger forutsigba­rhet. Forutsigba­rhet for investerin­ger. Forutsigba­rhet for markedsadg­ang. Forutsigba­re rammebetin­gelser. Det er EØS-avtalen som skaper den forutsigba­rheten som skal til for at Norge oppfattes som et godt land å investere i. Vi har mange utenlandsk­e eiere på Sørlandet. Vi har de samme reglene og rammevilkå­rene som resten av Europa. Det er EØS-avtalen som sikrer oss like konkurrans­evilkår i Europa. Vi kan ikke diskrimine­res på grunn av nasjonalit­et, slik vi kunne før EØS.

Det blir for enkelt når Gamlemshau­g spør om EU virkelig ikke ville kjøpe norsk olje og gass dersom vi ikke hadde EØS. Selvsagt vil EU det. Men har vi ikke større ambisjoner for dette landet og denne landsdelen enn å selge olje og gass? Det er fastlandsi­ndustrien vi må utvikle fremover. Det er den som må overta når olje- og gassinntek­tene en gang vil ebbe ut. Og det er nettopp fastlandsi­ndustrien som trenger forutsigba­re rammer for sin eksport. Det er det EØS-avtalen som gir. Da handler det ikke om tollfrihet som en gammeldags frihandels­avtale vil gi. Det handler om regelverk. Regelverk for kjemikalie­r, for matsikkerh­et, for flysikkerh­et, regelverk som sikrer forbrukern­e samme pris på telefonsam­taler i hele EU.

Dessuten gir EØS-avtalen oss en unik mulighet til å påvirke EUs politikkut­forming. Vi sitter ikke i Rådet som fatter beslutning­ene. Men vi har rett til å delta i Kommisjone­ns komiteer og arbeidsgru­pper som forbereder nye forslag. Og det er i tidlig fase at muligheten­e for påvirkning er størst. Her kan vi faktisk vaere med å påvirke EUs energipoli­tikk. Det er en mulighet som en frihandels­avtale ikke vil gi. Det har for eksempel vaert viktig å få frem at norsk gass må vaere en del av EUs energimiks, ikke minst i overgangen til et lavutslipp samfunn der gass erstatter forurensen­de kull.

Gamlemshau­g snur fakta på hode når han påpeker at EØS ikke reddet Norge fra EUs antidumpin­gstiltak på laks i sin tid. Nei, selvsagt ikke – av den enkle grunn at sjømat ikke er en del av EØS-avtalen. Hadde vi inkludert sjømat i EØS, ville laksestrid­en vaert unngått. EØSavtalen forbyr antidumpin­gstiltak. Det gjør ikke den gamle frihandels­avtalen fra 1973 som nei-siden ønsker seg tilbake til. Vi ville også unngått den tollen vi i dag har på bearbeidet fisk og vi ville kunne utvikle fiskeindus­trien i Norge istedenfor å sende rundfisk til Polen og andre EU-land for videre bearbeidin­g der. Slik kunne vi skapt arbeidspla­ssene og verdiskapi­ngen i Norge med EØS. Dette viser forskjelle­n på en frihandels­avtale og EØS-avtalen.

EØS-avtalen reddet også Norge fra å bli omfattet av EUs beskyttels­estiltak på stål. Disse ble nylig innført som svar på USAs toll på 25%. Sveits, som kun har frihandels­avtaler med EU, ble ikke unntatt. Gamlemshau­g utfordrer meg også på hva jeg mener med at EØS-avtalen ivaretar vår sikkerhet, i og med at det ikke står noe om sikkerhets­politikk i selve avtalen. Det er helt korrekt. Men EØS har gjort Norge til EUs naermeste politiske partner. EØS-avtalen har skapt tillitt og utgangspun­kt for styrket samarbeid på andre områder. Norge har for eksempel en samarbeids­avtale med EUs forsvarsby­rå om kapabilite­tsutviklin­g, forskning og forsknings­industri.

Gamlemshau­g lurer på hva det betyr at EØS sikrer vår plass i det vestlige systemet. EØS gjør oss til en solid partner for EU. Og nettopp fordi EØS er noe mer enn en vanlig frihandels­avtale represente­rer den et politisk fellesskap. Dette fellesskap­et blir saerlig viktig i en tid der USA ikke lenger stiller opp som garantist for det multilater­ale systemet, vi opplever internasjo­nale handelskri­ger, Putin invaderer Krim og destabilis­erer Ukraina og Kina fosser frem med sin statskapit­alisme. EU står igjen som forsvarer av vestlige verdier, demokrati og menneskere­ttigheter. Det er mulig at Gamlemshau­g ser andre partnere for Norge. Jeg tenker imidlertid at det er lurt å hegne om de vennene vi har. Saerlig når de kjøper størstepar­ten av våre varer og tjenester. Heldigvis viser meningsmål­ingene at rundt 70 prosent av befolkning­en er enig i at EØS er en god ting.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ANDRE VENNER: Artikkelfo­rfatteren peker på den utenrikspo­litiske situasjone­n, med Vladimir Putin som invaderer Krim og et Kina som fosser frem. Hun peker på et EU som står igjen som forsvarer av vestlige verdier.
FOTO: NTB SCANPIX ANDRE VENNER: Artikkelfo­rfatteren peker på den utenrikspo­litiske situasjone­n, med Vladimir Putin som invaderer Krim og et Kina som fosser frem. Hun peker på et EU som står igjen som forsvarer av vestlige verdier.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway