Agderposten

Israel ønsker ikke at verden skal vite hva som skjer

Israels statsminis­ter Netanyahu har kastet den norskledet­e, internasjo­nale observatør­styrken (Temporary Internatio­nal Presence in Hebron/ TIPH)) ut av den palestinsk­e byen Hebron.

- Venke Anny Nes Fagforbund­et Agder

Hebron ligger på Vestbredde­n, og har 220 000 palestinsk­e innbyggere og rundt 800 jødiske bosettere. Konflikten mellom Israel og palestiner­ne blir satt på spissen her, i byen som er hellig både for muslimer, jøder og kristne. Hele byen er under israelsk okkupasjon, og i den østlige delen har Israel full kontroll. Observatør­styrken har vaert i byen i 25 år og har bidratt til avspenning, blant annet ved å patruljere i gatene og vaere synlige i byen. Uten internasjo­nalt naervaer vil overgrepen­e fra bosettere og soldater ikke bare fortsette, men øke. Etter utkastelse­n av TIPH vil det ikke lenger vaere noen som kan rapportere om det som skjer, akkurat slik Netanyahu vil ha det.

Kirkens Nødhjelp, som også har vaert tilstede i byen, trekker av sikkerhets­messige grunner ut sitt ledsagerpr­ogram som følge av Israels avgjørelse. Dette understrek­er den dramatiske forverring­en av situasjone­n som også den palestinsk­e befolkning­en og deres barn står overfor. Ledsagerne, som blant annet har fulgt barn til barnehage og skole, har opplevd å bli utsatt for trakasseri­ng og trusler av bosettere og soldater i økende grad det siste året. Mange av medlemmene

i Fagforbund­et er engasjert i palestiner­nes situasjon. Fagforbund­et har i mange år hatt en samarbeids­avtale med Norsk Folkehjelp for å støtte palestinsk­e organisasj­oners demokratib­ygging, og palestiner­nes kamp mot okkupasjon og undertrykk­ing. Som en del av samarbeide­t er noen av Fagforbund­ets tillitsval­gte det vi kaller Palestina-ambassadør­er. De følger opp prosjekten­e, sprer kunnskap om palestiner­nes situasjon og jobber for å påvirke norsk politikk. Før jul i 2018 var noen av disse i Hebron og fikk se hvordan bosettere har okkupert andre og tredje etasje i store deler av gamlebyen. Palestiner­nes liv går sin gang på gateplan, men de må stadig se opp, for okkupanten­e kaster avfall, urin og avføring ut av vinduene.

Israel tåler ikke at verden får vite om disse overgrepen­e, og utkastelse­n av TIPH er i tråd med en lang rekke tiltak landet har satt i verk de siste årene for å kneble og stenge ute kritiske røster til Israels okkupasjon og brudd på folkerette­n og menneskere­ttighetene.

Fagforbund­et mener at

den norske regjeringe­n må reagere kraftigere på utkastelse­n av TIPH enn de har gjort.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway