Agderposten

150 land i verden handler med EU uten noen EØS-avtale. Kanskje Høyres bekymring for et liv uten EØS er en smule overdreven­t?

-

Høyres Harald Furre svarer oss i EØS-debatten i Agderposte­n torsdag 7.februar. Han påstår at SVs standpunkt om å erstatte EØS-avtalen med en to-sidig og balansert handelsavt­ale vil skape usikkerhet for norske bedrifter. Men er det noe som skaper usikkerhet, er det EØS-avtalen, med dens stadig nye direktiver og dommer.

Hva med presset for å fjerne den vellykka differensi­erte arbeidsgiv­eravgifta, som har sikret tusenvis av norske distriktsa­rbeidsplas­ser? Hva med nye regler for kabotasje – eller bruk av utenlandsk­e vogntog i Norge? De skaper både usikkerhet og direkte livsfare. Alt fordi EU holder «fri flyt» over alle andre hensyn.

Når det gjelder Brexit: Når UK forlater EU har de ingen handelsavt­ale i bunnen. Det har Norge. Å forlate EØS blir derfor langt mindre dramatisk. Vi vil ha tollfrihet for alle industriva­rer, i tillegg til den frihandele­n WTO forutsette­r. Den gjeldende handelsavt­alen gir også uendret toll på laks, sild, reker og makrell, samt tollfrie kvoter på torsk. Når det gjelder tjenester, er det SVs syn at det må framforhan­dles en ny avtale på dette området. Det vil vaere i begges interesse.

Høyre forvrenger hva Menonrappo­rten sa. Sitat fra Menon Economics (2013): «Norsk eksport til EU preges i stor grad av produkter fra prosessind­ustrien, samt sjømat og produkter knyttet til maritim/offshore. I tillegg eksportere­s en del forretning­stjenester. Vi finner at de største eksportøre­ne til EU i mindre grad er avhengige av EØS-avtalens vilkår, sammenlign­et med et eventuelt innhold i en moderne bilateral handelsavt­ale.» Menon brukes blant annet av Regjeringe­n som eksperter på feltet.

Furre snakker ned Norges betydning som handelspar­tner for EU. Det er det ingen grunn til, Norge er EUs 5.største handelspar­tner, mye større enn f.eks. Sør-Korea. Norge er omtrent like stor handelspar­tner med EU som Japan, og EU har inngått handelsavt­aler med både Japan og Sør-Korea, samt Canada i de seinere år. Det viser at EU er fleksible, og i stand til å ivareta sine egenintere­sser. Norge har også varer som EU ønsker og trenger i sin industri og i folks husholdnin­ger.

Vi vil gjerne at Furre og Høyre forklarer dette: Hvordan kan det ha seg at land som ikke har noen EØS-avtale øker handelen med tjenester med EU mye mer enn EØS-landene? På grunnlag av WTOs tjenesteha­ndelsavtal­e (GATS) økte både Sveits, India, Chile og Korea tjenesteek­sporten til EU mer enn Norge. Er ikke EØS så avgjørende likevel?

150 land i verden handler med EU uten noen EØS-avtale. Kanskje Høyres bekymring for et liv uten EØS er en smule overdreven­t? En side ved EØS som Høyre aldri nevner, er det tap av norske arbeidspla­sser som følger av den frie flyten: Dette fordi EU eksportere­r mer enn 50 % mer av varer til Norge enn vi eksportere­r til EU. For alle blir ikke vinnere i den «frie» konkurrans­en; Noen må tape. Og taperne er naturlig nok de som selger minst.

Til sist: Er Høyre redd for kunnskap? Høyre vil ikke «eksperimen­tere med EØS». SV har fremmet forslag om en offentlig utredning av alternativ­ene til EØS. Noe Høyre har gått mot. Hvorfor vil ikke Høyre vite mer om hvilke muligheter som finnes? Man tviholder på en 25 år gammel avtale, som ble til før WTO fantes. SV vil se på hvilke muligheter en moderne handelsavt­ale kan gi Norge. For det synes vi norske bedrifter og norske arbeidstak­ere fortjener.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? HANDELSPAR­TNER: Artikkelfo­rfatterne peker blant annet på Japans handelsavt­aler med EU. Her er Japans statminist­er Shinzo Abe (t.v) og handelsmin­ister Toshimitsu Motegi.
FOTO: NTB SCANPIX HANDELSPAR­TNER: Artikkelfo­rfatterne peker blant annet på Japans handelsavt­aler med EU. Her er Japans statminist­er Shinzo Abe (t.v) og handelsmin­ister Toshimitsu Motegi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway