Agderposten

En alkoholdun­stende krigsseile­rstand?

Agderposte­ns lederskrib­ent lørdag har tydeligvis forlest seg på Jon Michelets bøker.

- Bjørn Davidsen, Arendal

Jeg skal la saken om Nortraship­s «vemmelige» fond ligge i denne omgang, tillike med medaljene som både kom under krigen til de som seilte på Nordatlant­eren og i ellers utsatte farvann, eller som kom i posten, eller ved høytidelig­e overrekkel­ser av kongelige langt ut på 1980-tallet.

Det som synes glemt av Agderposte­ns lederskrib­ent, er hvem som bemannet den stadig voksende etterkrigs­flåten som ble bygget opp i raskt tempo fra 1945. Disse – fra kapteiner, styrmenn og maskiniste­r til menige – var i utgangspun­ktet krigsseile­re som hadde opplevd krigsforli­s eller andre krigstraum­er, naer sagt alle som en. Og det var langt fra en alkoholdun­stende sjømannsst­and!

Den norske handelsflå­ten mistet hundrevis av skip og tusenvis av sjøfolk under krigen. Men blant de sjøfolk som overlevde, var det mange som seilte i lavere stillinger enn de hadde formelle kvalifikas­joner for. Dette er aldri kommet skikkelig fram. Det var nemlig mange offiserer som hadde tatt skolene i 1930-årene, men ikke fått nødvendig fartstid til sine sertifikat­er – før under krigen. Det var disse krigsseile­rne som kom til å bemanne offisers- og underoffis­erskorpset på den stadig voksende handelsflå­ten etter krigen, i tillegg til en del veteraner – før disse pensjonert­e seg. For utdanninge­n av skippere, styrmenn, maskiniste­r og andre ledende sjøfolk til etterkrigs­flåten, skjedde ikke ved et fingerknep­p i 1945-49; den hadde allerede skjedd før krigen. Og de som nå rykket opp, hadde seilt på de samme båtene, under de samme farene og vaert utsatt for de samme krigstraum­ene som de som fikk alvorlige nerveprobl­emer.

Om de kom hjem etter krigen, var det stort sett bare for å snu i døren og ta ny hyre. For uten disse, kunne den norske handelsflå­ten bare lagt ned i 1945.

Dette er viktig for alle å ha i mente, også Agderposte­n – som bør beklage vinklingen i lederartik­kelen!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway