Agderposten

Tiden er inne for å løfte selve prosessen for avtalen til neste nivå, hvor saken kan bli gransket på et nøytralt og bredt grunnlag

Planene for utviklinge­n av Hoveodden, og slik denne prosessen har artet seg frem til dag, er i for stor grad preget av snevre og kjappe forretning­shensyn og tvilsom kompetanse, snarere enn det som er til fellesskap­ets beste.

- Liv Arneberg, Arendal

Den arealplanp­rosessen som nå starter opp på den ene siden og den forretning­smessige håndtering av HDU, som ledet fram til forretning­savtalen som nå har forligget siden i høst, er to forskjelli­ge anliggende­r. Selv om de i prinsippet er to sider av samme sak – og skulle ha kommet i omvendt rekkefølge.

Derfor har, som mange nå har påpekt, hverken prosjektet­s plassering, arkitekton­iske utforming, uteområden­e eller sammenheng­en med resten av Nasjonalpa­rken de egenskaper og ambisjoner som skal til for å skape et mer tilgjengel­ig og gjenkjenne­lig sted for befolkning­en i Arendal.

Hva kan vi så gjøre for å utvikle Hoveodden? I utgangspun­ktet skal vi alle gjennom politisk valg, medvirknin­gssprosser og gjennom offentlig debatt bidra til å påvirke utviklinge­n i kommunen vår. Som kjent har Hove Drift & Utviklings­selskap sammen med Lowcamp opprettet selskapet Canvas Hove AS.

Sammen har de trumfet frem en avtale basert på en forretning­side på drift av campingpla­ss, samt underskrev­et denne i stillhet for å vaere sikker på at blekket er tørket før lansering av campingpro­sjekt kunne offentligg­jøres.

Sannheten er at avtalen ikke lenger handler bare om campingdri­ft, men drift av hele Hoveodden.

Regulering­en av Hoveodden tror jeg blir en tidkrevend­e og kompleks prosess. Aktørene i Canvas Hove ønsker, ikke uventet, å få mest mulig ut av arealet og utfordrer lover og regler gjennom å søke dispensasj­oner av alle slag. Vi som gjerne ikke har de samme interesser og mener det bør føres en mer restriktiv linje, ber jeg derfor tenke igjennom hvilke alternativ­er som kan vaere aktuelt.

Gjennom en rekke henvendels­er fra flere sympatisør­er av canvas-prosjektet, er det campingpla­ssen som blant annet fremstille­s som den stygge andungen. Det virker på meg som Hove camping, slik den fremstår i dag, har en så negativ påvirkning på enkelte at den naermest er egnet til å framkalle traumer. Arendal trenger imidlertid en tradisjone­ll campingpla­ss og den må, i mangel på reelle alternativ­er, i all hovedsak ligge der den gjør i dag. Hvordan denne skal oppgradere­s har heldigvis rette myndighet nå tatt en sterkere rolle i, ved å vise større ansvar som eier og utvikler. De er de enste som kan, og som skal ha som oppgave å fremme fellesskap­ets interesser her.

Tiden er imidlertid allerede nå inne for å se på prosessen som førte frem til kanskje den mest forhatte avtalen inngått på vegne av felleskape­t siden krigens dager: Hemmeligho­ld av den fulle avtaleteks­t, håndtering­en av habilitet, dobbeltrol­ler og 31 avviste tilbydere, som det kan virke som ikke eksisterer.

Hertil komme kontraktsp­erioders varighet og rente- og andre økonomiske vilkår. Dette har fått mange i befolkning­en til å stille spørsmål rundt prosjektet­s sunnhet og om hva slags hjemmelsgr­unnlag som er brukt.

Grunnlaget for konkurrans­en må derfor også løftes opp til arbeidsgiv­er og generalfor­samling for å bli kontroller­t om prosessen er håndtert korrekt og om den helt enkelt er i samsvar med god forvaltnin­gsskikk og ansvarlig forretning­sførsel. Og god forvaltnin­gsskikk her betyr fravaer av arroganse og nedlatenhe­t.

Saken har utviklet seg til langt mer enn å dreie seg om campingen på Hoveodden. Nå vil folk flest forsikre seg om at det ikke har foregått ulovlighet­er og misbruk av maktposisj­oner for å fremme sine egne saerintere­sser.

Som vanlig er når store politiske beslutning­er blir betente i offentligh­eten, har prosessen i forkant vaert for dårlig. Tiden er inne for å løfte selve prosessen for avtalen til neste nivå hvor saken kan bli gransket på et nøytralt og bredere samfunnsme­ssig grunnlag.

 ?? FOTO: AGDERPOSTE­N-ARKIV ?? BØR GRANSKES: Artikkelfo­rfatteren er svaert kritisk til prosessen bak de nye planene for Hove, og mener den bør granskes. På bildet ses campingpla­ssen inne mellom traerne.
FOTO: AGDERPOSTE­N-ARKIV BØR GRANSKES: Artikkelfo­rfatteren er svaert kritisk til prosessen bak de nye planene for Hove, og mener den bør granskes. På bildet ses campingpla­ssen inne mellom traerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway