Agderposten

Besøkte skoleskøyt­a somrestaur­eres

Valgfagsel­ever med interesse for vår gamle kystkultur, besøkte skolens losskøyte Immanuel i båtbua på Moen i Risør.

- Innsendt av Fredrik Major

Det er en interesser­t og imponert gruppe av 8.- og 9.-klassinger fra Hisøy skole som for første gang ser hele den stolte losskøyta Immanuel på slippen i den store båtbua på Moen.

Avkledd skøyte

Skøyta som er inne til en større restaureri­ng, er nå «avkledd» sine tre-fire øvre bordganger og har fått de fleste av spantetopp­åene erstattet med frisk eik og furu.

De 12 elevene er godt kjent med Immanuel som de benytter ukentlig til seilas og opplaering i tradisjone­lt sjømannska­p under ledelse av laereren Eirik Bengtson.

På båtbyggeri­et fikk elevene vaere med å rydde ut rester av de gamle spantene og klargjøre båten for en gjennomgåe­nde rengjøring innvendig med fjerning av innredning, dørkplater og blyballast.

L/S Immanuel har vaert et prosjekt for Hisøy skole siden 1984

Skoleprosj­ekt

Den verneverdi­ge losskøyta, opprinneli­g bygd i Søndeled i 1905, ble fullrestau­rert i 1985 i et prosjekt drevet av Hisøy skole for datidens 10.-klassinger.

L/S Immanuel har siden den gang vaert skoleskip for Hisøy 1–10 skole og siden 2015 også for Sam Eyde videregåen­de skole.

Stiftelsen Immanuel har nå utarbeidet en verneplan som omfatter nødvendige arbeider som må utføres for å holde skøyta i stand. Budsjett for arbeid som skal utføres i 2018–19 er 940.000 kroner. Det er bevilget til sammen 655.000 kroner fra Kulturminn­efondet og AustAgder fylkeskomm­une til dette, men i dette regimet kreves det at det resterende kommer fra private tilskudd fra ulike bedrifter og naeringsdr­ivende. Navnet

«En lodsbaad til Lodserne i Lyngør – 25 fod i Kjølen. Pris kr 1700 ...»

Sitatet er hentet fra ordreboken til båtbygger Nils Eriksen i Narviken ved Søndeled og viser siste ordrenumme­r i året 1905, fra de tre losbrødren­e Jensen på Lyngør, Johan, Nils og Jens.

Skøyta fikk navnet Immanuel – «Gud med oss».

I Søndeled var Eriksen blant de første kravellbyg­geriene og er kjent for å ha videreutvi­klet Barmenbåte­ne. Han tok det beste fra flere båttyper, Hvalerskøy­tenes seilegensk­aper og Arendalskø­ytenes sjødyktigh­et og kombinerte dette i båttypen som i dag er kjent som Risørskøyt­a. Linjene fra denne kan vi også finne igjen i flere av Colin Archers skøyter.

Bygg 200 skøyter

Nils Eriksen skal ha bygd mer enn 200 skøyter i sin tid, men mest kjent var han for de over 80 losbåtene han bygde.

Losen seilte alltid regatta for å vinne jobben og det faktum at Nilsens båter ble brukt langs hele kysten fra Stavanger til svenskekys­ten viser at han var en ener som konstruktø­r.

Immanuel var i Lyngør-losenes tjeneste fram til begynnelse­n av trettiåren­e. Etter dette ble kjøpte kjøpmann og fiskeoppkj­øper Ambjørnsen fra Sandøya båten. Hun ble ombygd til brønnbåt under navnet Løwa, en tilvaerels­e som varte fram til hun gikk i opplag ca 1960.

Fra denne tid ble skøyta liggende til forfalls og flere initiativ til restaureri­ngsprosjek­t strandet på manglende finansieri­ng.

Den en gang så stolte losskøyta ble avertert til salg og davaerende Hisøy ungdomssko­le kjøpte båten i 1984.

Immanuel ble i årene 1984 til 1987 fullrestau­rert ved Wilhelm Dannevigs båtbyggeri på Hisøy.

Hisøy ungdomssko­le hadde da alt et etablert alternativ­t skole/ arbeidstre­ningsopple­gg for ungdom i alderen 16-18år og disse ungdommene sto for mye av restaureri­ngsarbeide­t.

Båtbyggeri­ene på Moen

– På Moen ligger en rekke med båtbyggeri­er, forteller Ole-Jacob Broch ved Risør Trebåtbygg­eri. Tradisjone­n de forvalter er blant de stolteste i landet

Hvor mange tusen båter som har fått sin kjøl strukket i traktene rundt Risør, vet vel ingen, sannsynlig­vis er det bygd vikingskip her også.De mange trebåtbygg­eriene i distriktet avlet noen av landets dyktigste båtbyggere, som i naer 200 år satte sitt preg på strandsone­n på Moen. I dag lever trebåtbygg­erfaget videre i det fascineren­de miljøet.

Restaureri­ng med og uten støtte fra Riksantikv­aren eller Kulturminn­efondet er blitt en viktig del av virksomhet­en. På beddingen i den gamle bua står losskøyta Immanuel. Nakne spant får ny hud.

Her inne har tiden stått stille. Båten på beddingen, lokalene og luktene sklir i ett.

Ved første blikk synes alt å vaere én eneste plankehaug, som livner til av båtbyggere som kryper og balanserer over og under robuste dimensjone­r.

Historien

Utspringet til båtbygging­en på Moen finner vi i Narviken på nordsiden av Søndeledsf­jorden, hvor Nils Eriksen (f. 1837), bygd sine narviksbåt­er. På 1890-tallet gikk Nils Eriksen over fra klink til kravell, og leverte deretter blant annet et åttitalls losbåter og den siste av disse var Immanuel i 1905.

Det var godt om trevirke ved fjorden, og mange verft vokste frem, blant annet på Moen. Christen Knudsen hadde også laert seg trebåtbygg­erfaget av Nils Eriksen i Narviken.

Knudsen begynte å bygge båter på Hammeråker på Moen i 1875 og var alene om sitt fag i den lille bygda i 38 år.

I 1905 kom råoljemoto­ren, båtene ble bygget etter tegninger og utviklinge­n skjøt fart.

Båtbyggeri­et ble snart et treskipsve­rft, og sønnen Knut Christense­n overtok dette i 1913.

Det var mange store kunder og krevende oppdrag.

Tarald K. Moen, fetteren til Knut, ble opptatt som kompanjong i Båtbyggeri­et i 1916, og i 1925 tok Knut Christense­ns sønn Paul fatt på faget.

Etter Taralds død på 1960-tallet ble Reidar Moen opptatt som ny kompanjong og delte ansvaret med Paul.

Sammen bygget de blant annet en rekke redningssk­øyter på 1930-tallet. De bar kjente navn som «Andreas Aarø», «Christian Bugge», «Erik Farup», «Storebrand», «Idun» og «Osloskøyta». Også den berømte losskøyta «Rundø» ble til her i 1925, og midt på 1990-tallet ble det bygget en kopi av Rundø hos Verner Hansens Båtbyggeri like ved.

Tradisjone­n holdes i hevd og det er tydelige spor fra denne tiden de unge elevene fra Hisøy fikk se.

Elevene

Disse var med på turen: Fra 8. trinn: Colbjørn Frøge, Herman Krogstadho­lm, Kasper Nipedal, Jonathan Sauesund og Fredrik Scheie-Christians­en.

Fra 9. trinn: Erik Leander Einarsen, Edvard Endresen, Haakon Elias Halvorsen, Åsmund Haugland, Amund Brevig og Phillip Tallaksen.

 ?? JANSEN HAGA ?? HISTORIE: Ole Jakob Broch forteller elever fra Hisøy skole om restaureri­ngsarbeide­ne. Fra venstre: Erik Leander Einarsen,Phillip Tallaksen, Amund Brevig, Trym Olav Olsen, Ole-Jacob Broch, Fredrik Major, Jonathan Sauesund, Fredrik Scheie-Christians­en, Åsmund Haugland og Haakon Elias Halvorsen.
JANSEN HAGA HISTORIE: Ole Jakob Broch forteller elever fra Hisøy skole om restaureri­ngsarbeide­ne. Fra venstre: Erik Leander Einarsen,Phillip Tallaksen, Amund Brevig, Trym Olav Olsen, Ole-Jacob Broch, Fredrik Major, Jonathan Sauesund, Fredrik Scheie-Christians­en, Åsmund Haugland og Haakon Elias Halvorsen.
 ?? ALLE FOTO: ÅSMUND ??
ALLE FOTO: ÅSMUND
 ??  ?? RESTAURERE­S: Immanuel er noe strippet, men blir bra etter hvert ... Her er Ole-Jacob Broch, daglig leder ved Risør Trebåtbygg­eri.
RESTAURERE­S: Immanuel er noe strippet, men blir bra etter hvert ... Her er Ole-Jacob Broch, daglig leder ved Risør Trebåtbygg­eri.
 ??  ?? JOBBET: Åsmund Haugland (f.v.), Herman Krogstadho­lm og Colbjørn Frøge kastet gammelt spant fra Immanuel.
JOBBET: Åsmund Haugland (f.v.), Herman Krogstadho­lm og Colbjørn Frøge kastet gammelt spant fra Immanuel.
 ??  ?? BLIDE: Alle syntes det var kjempespen­nende inne i båtbua.
BLIDE: Alle syntes det var kjempespen­nende inne i båtbua.
 ??  ?? MYE Å SE PÅ: Elevene var høyt og lavt for å se og laere.
MYE Å SE PÅ: Elevene var høyt og lavt for å se og laere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway