Agderposten

Bruun-Gundersen langer ut mot egen regjering

Stortingsr­epresentan­t Åshild BruunGunde­rsen (Frp) er ikke nådig overfor Høyre-statsråden­e Monica Maeland og Anniken Hauglie. Hun mener de i mye større grad burde fulgt opp Agder-avtalen.

- ▶ Øystein Bjerkestra­nd oybj@agderposte­n.no

Mens debatten om arbeidspla­sser i nye Agder har pågått, har Bruun-Gundersen tilsynelat­ende sittet stille i båten tross flere kritiske utspill mot henne. Det skapte allerede store bølger da hun og partikolle­gaene Chim A. Kjølner og Peter A. Busch var tungen på vektskålen da sammenslåi­ngen ble vedtatt i 2017. Derfor har mange etterlyst et svar fra Bruun-Gundersen om dagens situasjon hvor flere politikere frykter at statlige arbeidspla­sser vil forsvinne i hopetall i tiden framover.

Nå tar hun bladet fra munnen og er ikke nådig mot sin egen regjering.

–Frustrasjo­ns nivået i Frp er høyt rundt denne saken. Jeg er skuffet over at statsråden­e for kommunal-og moder ni n g se ring s departemen­tet og arbeids og sosialdepa­rtementet ikkefølger opp avtalen bedre, sier hun til Agderposte­n.

– Jeg mener det var riktig å lage en frivillig avtale, fordi det er jo nettopp den avtalen som gjør at Arendal er sikret uansett. Fylkesting­et kompensere­r Arendal med det staten ikke leverer på, men jeg kan ikke for- stå at statsråden­e ikke er mer interesser­t i å følge opp sin del, fortsetter hun.

Nav-løfter

Frp-politikere­n mener at plassering­en av Navs kontaktsen­ter ikke er en tilstrekke­lig oppfølging av avtalen.

– I avtalen om Agder slo vi fast at Nav skulle ligge i Arendal. I 2017 bekreftet davaerende kommunal-og moderniser­ing s minister Jan Tore Sann er( H) at regjeringe­n aksepterte det. Nå har vi fått Fylkesmann­en og ny fellesadmi­nistrasjon til Arendal, d eter bra. Men Frp forventer at staten følge rop presten.

I forrige uke ble det vedtatt at den såkalte sikringsbe­stemmelsen trer i kraft. Det betyr at Aust-Agder skal kompensere­s med mellom 85 og 113 fylkeskomm­unale arbeidspla­sser fordi det er klart at verken Nav eller Statens vegvesen kommer til å ha det antall arbeidspla­sser i Arendal som ble forespeile­t da avtalen ble inngått.

Utestemme

– Hva er grunnen til at du velger å vaere så tydelig nå?

– Jeg har ikke sittet stille i båten, men jobber på en annen måte på Stortinget. Men nå er tiden for å snakke mer med utestemme. Nå er det alvor og kommunalmi­nisteren bør følge opp dette.

– Hva legger du i «utestemme»?

– Vi kommer til å vaere tydelige fordi Frps frustras jonsnivå er høyt. Vi hadde større forventnin­ger til oppfølging­en. Vi setter ned foten og skal følge opp at staten gjør det samme.

– Er det spesielt at dere går ut mot egen regjering?

– Det er synd at det måtte gå så langt. Det er en sak vi har engasjert oss for i lang tid. Det er ikke Frp som styrer departemen­tene, og de har sikkert sine grunner for det de gjør, men nå er det viktig at statsråden­e tar tak og følger opp den avtalen de selv har sagt at de skal følge opp.

Senest var det Mattilsyne­t som valgte å flytte sitt sørlandsko­ntor til Kristiansa­nd. Det betyr at 15 ansatte

Inntektssy­stem

Men det er ikke bare arbeidspla­ssene som blir diskutert. Et nytt inntektssy­stem som innskrenke­r Aust-Agders økonomiske rammer med 133 millioner kroner er sendt ut på høring. Da Monica Maeland (H) besøkte fellesnemn­da i forrige uke var hun veldig tydelig på hva hun synes om det nye systemet.

– Jeg vet godt hvor dårlig Agder kommer ut. Det er ikke bra,

og ikke noe jeg ønsker, sa hun.

Bruun-Gundersen hevder på sin side at et slik forslag aldri vil gå gjennom.

– Det kommer aldri til å bli foreslått. Det hadde vi aldri akseptert. Det er ikke mulig med en så stor omstilling på så kort tid. Samtidig er målet med hele reformen mindre byråkrati og mer penger til tjenester og befolkning­en. Men verken busstilbud, veivedlike­hold eller andre ting skal bli skadeliden­de, fastslår Bruun-Gundersen overfor Agderposte­n.

Støtte fra Bråten

Fylkesordf­ører i Aust-Agder, Gro Bråten (Ap), ønsker politikerk­ollegaen hjertelig velkommen inn i manesjen.

– Det er veldig bra at representa­nter i regjerings­partier engasjerer seg. Det er veldig viktig for oss ettersom de har kortest vei inn til makten, sier hun.

– Er det overrasken­de at Frp er så tydelige?

– Nei, vi har sett i andre saker at de ikke er redde for å gå imot egen regjering. Spørsmålet er hvor stort gjennomsla­g de får.

Lover samordning

Statsråd Maeland er på sin side helt tydelig på at staten følger opp avtalen – og vil gjøre det i fremtiden.

– Hvis noen ikke har fått med seg aktivitet, er det nok en del statlige ledere som overhodet ikke vil kjenne seg igjen i den påstanden. Det pågår mye, men det er en vanskelig omorganise­ring for dere og oss. Vi skal forsøke å gjøre det så godt vi kan, og det lover jeg at vi gjør. Vi skal samordne og se til avtalen. Det bekrefter jeg igjen og igjen. Det er vårt ønske, sa Maeland under forrige ukes fellesnemn­dmøte.

 ??  ??
 ?? FOTO: ØYSTEIN BJERKESTRA­ND ?? BESØK: Forrige uke kom Monica Maeland til Sørlandet for å dempe uroen rundt sammenslåi­ngen.
FOTO: ØYSTEIN BJERKESTRA­ND BESØK: Forrige uke kom Monica Maeland til Sørlandet for å dempe uroen rundt sammenslåi­ngen.
 ??  ?? KRITIKK: Åshild Bruun-Gundersen har bestemt seg for å prate med utestemme til sin egen regjering.
KRITIKK: Åshild Bruun-Gundersen har bestemt seg for å prate med utestemme til sin egen regjering.
 ?? FOTO: TORSTEIN BØE / NTB SCANPIX ??
FOTO: TORSTEIN BØE / NTB SCANPIX
 ?? FOTO: SVEIN BUER ?? HJELP: Fylkesordf­ører Gro Bråten erkjenner at bruken av Panor er en innrømmels­e av at man har vaert for sent ute på en del ting:
FOTO: SVEIN BUER HJELP: Fylkesordf­ører Gro Bråten erkjenner at bruken av Panor er en innrømmels­e av at man har vaert for sent ute på en del ting:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway