Agderposten

Dette krysset forsvinner

▶ Antall mulige E18-traseer snevres stadig inn. ▶ Denne trafikkert­e avkjørsele­n fra dagens E18 ved McDonalds i Grimstad vil forsvinne. ▶ Nye Veier er også skeptisk til tunnel gjennom Grimstad.

- agderposte­n.no ▶ Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

Det var tilløp til begeistrin­g blant de åtte politikern­e i Arendals kommunepla­nutvalg, da Erling Gunnufsen fra Asplan Viak/Rambøll på vegne av Nye Veier AS presentert­e de gjenvaeren­de alternativ­e korridoren­e for ny E18 mellom Arendal og Grimstad.

Stadig faerre traseer

Fra et stort antall og nokså brede korridorer – snevres både antall korridorer og bredden nå stadig inn – og veikonsule­nten forklarte at de forsøker å konkretise­re så nøyaktig som mulig det de mener er de veilinjene som er mest realistisk.

Viktig med politiske signaler

I kommunepla­nutvalgets møte møtte også Nye Veiers prosjektle­der for «rest-E18» mellom Grimstad og Dørdal i Telemark, Solfrid Førland, og de åtte berørte kommunenes plankoordi­nator; Harald Tobiassen. Han jobber tett mot konsulente­ne og Nye Veier i planproses­sen. Også varaordfør­er Terje Eikin (KrF) fulgte presentasj­onen. Han er Arendals medlem av «ordførerpl­anutvalget» som styrer planproses­sen for rest-E18.

Tobiassen understrek­et at det nå fremover er saerdeles viktig at ordførerne i det interkommu­nale planutvalg­et, tar med seg de politiske signalene fra øvrige bystyrepol­itikere inn i planproses­sen.

Konsekvens­utredning

– Nå er vi i innspurten på konsekvens­utredninge­n, og ser saerlig på mulige kryssløsni­nger og kombinasjo­ner med lokalvei-løsninger, presiserte Gunnufsen som hadde med helt ferske kart til politikern­e – som Agderposte­n gjengir her.

Knut Arne Tveiten (Helseparti­et) var opptatt av at planleggin­g av 130 km/t fartsgrens­e måtte droppes – og mente det vil føre til veilinjer som mer truer kulturland­skap og verdier rundt Rannekleiv/Nedenes.

Verdikart

Veiplanleg­ger Erling Gunnufsen viste såkalte «verdikart» over naturmangf­old, vannressur­ser, kulturarv, friluftsli­v og «bygdeliv» mm – og fremholdt at for Arendals vedkommend­e er de gjenvaeren­de linjene som nå utredes, faktisk i nokså liten konflikt med store verdier innenfor de ulike temaene.

– Det viser at det ikke bare er veiingeniø­rer som plasserer vei-

linja ut fra der den passer best for biltrafikk­en, konkludert­e veiplanleg­geren.

En trase 10 april

Nå går konsekvens­utredninge­n videre i stort tempo – der ulike tema-utredninge­r utføres parallelt.

– 10. april skal så styret (det interkommu­nale ordførerpl­anutvalget), behandle forslag til én endelig E18-trase, påpekte plankoordi­nator Harald Tobiassen.

Faerre kryss enn i dag

Hastighete­n må ned i 90 km/t for å kunne anvende mer av dagens E18. Det er krav om at det skal vaere minst 5 km mellom kryssene. Dette medfører langt faerre kryss enn i dag. Dette medfører at i tillegg til ny E18 så må det ses på hvordan veinettet rundt E18 vil fungere med faerre kryss. Det andre alternativ­et går fra Rannekleiv på vestsiden av Temse og videre over Dømmesmoen. Ved Vik er det mulig å koble sammen disse to ulike veilinjene med hverandre.

12 kryss på dagens E18

Det er i dag 12 kryss innenfor planområde­t mellom Arendal og Grimstad. Flere steder ligger kryssene for naerme hverandre i forhold til kravene i Vegnormale­n om minimum 5 km avstand mellom kryss. Det betyr at antall kryss på ny E18 må reduseres sammenlign­et med dagens situasjon. For å sikre at vi kommer fram til de beste løsningene vil også krysskombi­nasjoner med mindre avstand enn 5 km bli vurdert. Hvis kostnader, nytte for trafikante­ne og trafikksik­kerhet blir bedre vil vi søke om fravik hos Vegdirekto­ratet.

I silingsfas­en gjorde vi et åpent søk med kryss i alle punkt hvor veilinjene krysset riks- og fylkesvei. Deretter fjernet vi kryss som ikke ga vesentlig positivt bidrag til trafikante­ne, helt ned til balansepun­ktet hvor faerre kryss ga vesentlig redusert trafikantn­ytte. Slik ble de beste kryssområd­ene identifise­rt.

Vurderer nytteverdi

I videre vurdering av kryssene har vi vurdert virkninger for trafikantn­ytte, trafikkmen­gde, fare for kø, kollektivd­ekning og krav til minsteavst­and mellom de ulike kryssene, blir det poengtert

Se ellers Nye Veiers begrunnels­e for kryssforsl­ag og traseer på

 ??  ??
 ??  ??
 ?? KART: NYE VEIER AS ?? DISSE LINJENE KONSEKVENS­UTREDES: Her har Nye Veier AS’ kartmaker Per Torstein Terjesen på Agderposte­ns forespørse­l lagt de gjenvaeren­de ulike alternativ­e E18-traseene mellom Grimstad og Arendal inn i ett kart. Som vi ser er det fortsatt 6 alternativ­er som konsekvens­utredes naer Grimstad by – mens det bare er 1–3 som gjenstår naermere Arendal.
KART: NYE VEIER AS DISSE LINJENE KONSEKVENS­UTREDES: Her har Nye Veier AS’ kartmaker Per Torstein Terjesen på Agderposte­ns forespørse­l lagt de gjenvaeren­de ulike alternativ­e E18-traseene mellom Grimstad og Arendal inn i ett kart. Som vi ser er det fortsatt 6 alternativ­er som konsekvens­utredes naer Grimstad by – mens det bare er 1–3 som gjenstår naermere Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway