Agderposten

Tittelkamp: – En fantastisk sjanse for Havnaa

Kai Robin Havnaa skal slåss om sin første internasjo­nale tittel om to uker. – Dette er rett bak VM-beltet. Det hadde jeg ikke forventet allerede, sier proffbokse­ren.

- Alexander Nupen alnu@agderposte­n.no

Den 2. mars står den internasjo­nale cruiservek­t-tittelen i forbundet IBO på spill i Sør Amfi.

Tyskeren Rad Rashid (39) må nedkjempes om Havnaa skal ta den korteste veien mot verdensmes­tertittele­n som proffbokse­ren fra Risør drømmer om.

– Enormt stort

– Det er enormt stort for meg å kjempe om min første tittel, sier Havnaa til Agderposte­n når vi møter ham på Aktiv Trening på Myrene i Arendal.

– Denne tittelen er rett under VM-tittelen i IBO. Får du hovedtitte­len i dette anerkjente forbundet, kan du kalle deg for verdensmes­ter, sier Havnaa.

Kevin Lerena er regjerende verdensmes­ter i cruiservek­t i IBO. Sør-afrikanere­n skal i ilden et par uker etter Havnaa neste måned.

– Hvis du vinner nå, hvor langt opp er det til å bokse mot Lerena eller noen andre om VM-tittelen?

– I teorien kan jeg få VMkamp da. Men jeg er ikke der at jeg kan reise til Sør-Afrika for å utfordre Lerena på neste steg. Såpass aerlig må jeg vaere. Det e ren europa mestertitt­el innimellom dersom jeg haddehatt lyst på. Jeg har bare 13 kamper. Det er få med under 20 kamper som går VM-kamper, påpeker Havnaa.

– Men du er på god vei?

– Jeg har aldri vaert på mer god vei enn nå. Dette er en større tittel å kjempe om enn jeg hadde forventet. Jeg hadde kanskje heller forventet et mindre forbund, sier Havnaa.

Anerkjent forbund

IBO (Internatio­nal Boxing Organizati­on) er blant de fem store forbundene som er anerkjent globalt.

– Hvorfor får du sjansen nå, da?

– Motstander­en min har gått kamp om den europeiske WBOtittele­n. Det sier veldig mye. Da er han innenfor tittel-segmentet. I tillegg er det selvfølge- lig min «record» som viser til at har slått gode nok folk til at organisasj­onen kan godkjenne meg, sier Havnaa.

30-åringen brakk tommelen i slutten av september i fjor, og måtte opereres. Han har ikke gått kamp siden april i fjor, mens rivalen Rashid vant sin forrige kamp i oktober.

Større fallhøyde

– Det var et problem at jeg har vaert ute det siste året. Men Sauerland (promotoren) er mektige, har forbindels­er og har hatt verdensmes­tere tidligere. De skal også ha en takk for at de har ordnet tittelkamp­en, påpeker Havnaa som hevder at han ikke føler seg ringrusten tross det lange avbrekket.

Han skal de neste dagene gjennom noen tøffe sparringsø­kter for å finpusse formen inn mot fighten i Sør Amfi som er stipulert til ti runder.

– Jeg tenker kun på seier. Jeg tror det er mer sannsynlig at kampen avgjøres på knockout enn at den går tiden går ut. Jeg kan ikke se at han kan slå meg på poeng. Det er reell sjanse for at han vinne på knockout, for han slår jaevlig hardt.

– Presset på deg øker vel automatisk når du skal kjempe om en tittel?

– Helt klart. Fallhøyden er større. Men «high risk, high reward» tenker jeg. Jeg legger hodet på hoggestabb­en, er sønn av en verdensmes­ter og prøver å lykkes i verdens tøffeste idrett, kommentere­r sørlending­en.

Historisk sus

Tittelkamp­en for Kai Robin kommer naer 30 år etter at hans avdøde pappa Magne kjempet om et belte for første gang, i 1989. Han tok VM-tittelen i cruiservek­t (WBO) i 1990 som han forsvarte to ganger.

– Han ville ha vaert veldig stolt på mine vegne nå, sier Kai Robin før det historiske oppgjøret mot Rashid.

Ikke siden 1976 har det vaert arrangert en tittelkamp i proffboksi­ng på norsk jord på herresiden, ifølge Team Sauerland.

Harald Skog tapte VM-kampen i Oslo i lett tungvekt i forbundet WBA mot Victor Galindez.

– Hvor kult er det ikke å kunne skrive historie i Arendal? Det trigger meg veldig. Alle som støtter meg i Sør Amfi vil inneha en bit av beltet der, sier Kai Robin Havnaa før karrierens høydepunkt foran trolig 2.500 tilskuere i Sør Amfi.

 ??  ??
 ??  ?? MILEPAEL: Kai Robin Havnaa på Aktiv Trening i Arendal torsdag ettermidda­g. 43 år etter den forrige tittelkamp på herresiden på norsk jord skal austegden snart kjempe om sitt første belte i karrieren.
MILEPAEL: Kai Robin Havnaa på Aktiv Trening i Arendal torsdag ettermidda­g. 43 år etter den forrige tittelkamp på herresiden på norsk jord skal austegden snart kjempe om sitt første belte i karrieren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway