Agderposten

Dette krysset forsvinn

Avkjørsele­n fra dagens E18 i Øygårdsdal­en i Grimstad vil forsvinne når det bygges ny vei. Det slås fast av Nye veier. De er også skeptisk til tunnel gjennom Grimstad.

-

▶ – Det er opp til politikern­e å bestemme. Men allerede nå kan vi si at vi ikke vil anbefale dette krysset, sier Erling Gunnufsen i Asplan Viak som planlegger veitraseen for byggherre Nye Veier.

Vegdirekto­ratet har bestemt at det skal vaere minst 5 km mellom hvert kryss på moderne motorveier. Fordi Vikkrysset må beholdes, blir det for kort avstand til Øygårdsdal­en.

Morholtkry­sset

– Vi foreslår i stedet å bruke Morholtkry­sset, som kan brukes slik det er i dag, sier Gunnufsen.

Det var få protester mot forslaget da kommunepla­nutvalget i Grimstad torsdag fikk presentert forslagene til nye traseer for E18 forbi Grimstad.

– Dagens E18 vil kunne brukes som lokalvei og av kollektivt­rafikken, sier Gunnufsen.

– Jeg synes ikke noe om forslaget, men forstår ut fra begrunnels­en at de foreslår å droppe Øygårdsdal­skrysset, sier opposisjon­sleder og Høyres gruppelede­r, Trond Bognø.

– Her må vi veie ting opp mot

Bedrifter kan bli skadeliden­de

Bognø tenker på de eksisteren­de virksomhet­ene som kan bli skadeliden­de ved at veien forsvinner.

– Mange vil nok trenge lang tid på å forsone seg med tanken på at krysset forsvinner, sa Terje Stalleland, Frp, under debatten.

Bjørg Engeseth Eide, KrF, synes forslaget høres bra ut.

– Det betyr at vi må vente med busstermin­alen som er planlagt i Øygårdsdal­en, Kanskje må den ligge et annet sted, sier hun.

Kollega Tore Stalleland, Sp, mener den likevel kan bli liggende der hvis bussene vil bruke krysset som lokalvei.

Usikre på tunnel

Grimstads politikere har vaert klare på sitt ønske om mest mulig tunnel dersom traseen som ligger naermest dagens velges.

– Tunnel er krevende. En tunnel her vil måtte ned mot havnivå. Vi har også en del flomproble­matikk i området. Her kan det komme mye vann og det må vi få vekk, sa Harald Tobiassen, plankoordi­nator for de 8 berørte kommunen i Aust-Agder.

Han pekte på at ei bru var mer elegant og praktisk, sett fra et veimessig synspunkt.

– Da slipper vi vannproble­matikken, la han til.

Både Gunnufsen og Tobiassen er skeptiske til tunnel gjennom Grimstad.

Nesten ikke fjell

– Her er det nesten ikke fjell, og det som er, har dårlig kvalitet, forklarte Gunnufsen som mente kanskje tunnel er mulig ved å flytte den lenger inn i lande.

– Det skiller store kostnader ved å bygge en tunnel i fjell, eller å måtte støpe en kasse for å forankre tunnelen, forklarte Tobiassen.

Samtidig var han klar på at en vei i dagen også kan vaere krevende.

– Hvis veien ligger dypt og husene oppe i åsen, blir støyskjerm­ingen krevende. En bru kan støyskjerm­es, da ser ikke bilistene hva de passerer, la han til.

Forslaget om ei bru over Frivollomr­ådet så ut til å falle i god jord hos kommunepla­nutvalget.

Derfor droppes krysset

I presentasj­onen fra konsekvens­utredninge­n for E18-motorveien skriver veiplanleg­gerne om hvorfor de mener dagens hovedkryss på E18 til/fra Grimstad bysentrum i Øygardsdal­en må droppes:

Dersom det hadde blitt etablert nytt kryss i Øygardsdal­en ville trafikante­ne som i dag bruker Frivoll- og Biekrysset fått en omvei med å kjøre tilbake til Øygardsdal­en for så å inn på E18, når de skal i østlig retning mot Arendal. For dem som kommer fra øst og skal til Øygardsdal­en blir det ikke noen omvei å kjøre av E18 på Vik eller Bie, for så å bruke dagens E18 frem til Øygardsdal­en. Samtidig vil trafikken fordele seg av på dagens Bie- og Frivoll kryss, slik at trafikken som kommer til Øygardsdal­en er trafikk som har sin destinasjo­n her. Det gir bedre fordeling av trafikk på lokalveine­ttet og en unngår en flaskehals i Øygardsdal­en.

Dagens Øygårdsdal­skryss kobler seg til fv. 420 vest for Grimstad sentrum og gir atkomst til UiA Campus Grimstad, Bergemoen og Grimstad sentrum for trafikk fra vest. Krysset gir også atkomst til store boligområd­er på Landvik, Grøm og Groos.

Busstermin­al

Her ligger kollektivt­erminalen hvor ekspressbu­ss, regionalbu­ss og lokalbusse­n møtes. Det er i dag det krysset i Grimstad med størst trafikkmen­gde og det er forsinkels­er i rushperiod­en i dag. Det skyldes i hoved-

 ??  ?? DROPPER DAGENS HOVEDKRYSS; : Dagens hovedkryss til/fra Grimstad by i Øygardsdal­en (midterste ring) - mener veiplanleg­gerne må sløyfes når det kommer ny E18-motorvei videre mot øst. I stedet blir det to toplankrys­s i øst og vest som betjener Grimstad - markert med de to ringene ved Moroholt og ved Bie. (Foto: Kart: Nye Veier AS)hverandre og så se på helhetsbil­det til slutt, fortsetter han.
DROPPER DAGENS HOVEDKRYSS; : Dagens hovedkryss til/fra Grimstad by i Øygardsdal­en (midterste ring) - mener veiplanleg­gerne må sløyfes når det kommer ny E18-motorvei videre mot øst. I stedet blir det to toplankrys­s i øst og vest som betjener Grimstad - markert med de to ringene ved Moroholt og ved Bie. (Foto: Kart: Nye Veier AS)hverandre og så se på helhetsbil­det til slutt, fortsetter han.
 ??  ?? LOKALVEI: Dagens rundkjørin­g i Øygårdsdal­en blir fylkesvei når ny E18 skal bygges forbi Grimstad. Nye veier foreslår at
LOKALVEI: Dagens rundkjørin­g i Øygårdsdal­en blir fylkesvei når ny E18 skal bygges forbi Grimstad. Nye veier foreslår at

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway