Agderposten

Avviser kritikk mot helsehus-prosess

Planlegger Arendal kommune bygging av «monster-sykehjem»? Og har man unnlatt å søke faglige råd i den første fasen? Ja, mener kontorlede­ren i Asplan Viak i Arendal. Nei, mener både byråkrater og ansvarlig politiker.

- ▶Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

De unngår betegnelse­n «monstersyk­ehjem», men ellers gir kontorlede­r i Arendal for arkitektog rådgiving s giganten Asplan Via k AS, fullstøtte til kritikken mot skissene foret nytt «Helsehus» i bysentrum som arkitekt Einar Myraker kom med i et innlegg i Agderposte­n nylig. I et innlegg i Agderposte­n sammen med Asplan Viaks fagekspert på omsorgsbyg­g, rettes kraftig kritikk mot mangelen på faglighet i den innledende planleggin­gen av de nye «helsehusen­e» Arendal kommune skal bygge for over en milliard.

Er det faglig forsvarlig

Kontorlede­r og arkitekt Trygve

Svalheim og nasjonal fagkoordin­ator for helse- og omsorgsbyg­g i Asplan Viak Alec Ross Andreassen skriver i et innlegg i Agderposte­n blant annet dette:

– Vi påstår ikke at det er umulig å bygge så stort på alle de ulike alternativ­e beliggenhe­tene, men vår neste bekymring knytter seg til hvor faglig forsvarlig dette egentlig har vaert utredet. Når vi ser på skissene som foreligger, er inngrepet enkelte steder svaert brutalt og til dels ødeleggend­e for omgivelsen­e rundt. Dette får oss til å stille spørsmål ved hvilken kompetanse og erfaring som er benyttet til nettopp utredning av beslutning­sgrunnlage­t, skriver de to.

Spørsmål ved faglighet

Og videre; – Vi stiller kritiske spørsmål til de skissene som foreligger av de fire prosjekten­e på His, Saltrød, Nedenes og i sentrum. Vår første bekymring er knyttet til vurderinge­r av dimensjone­ne i de anleggene som foreslås. Det antydes at det første helsehuset er tenkt med 25 bogrupper på 6–8 enheter, altså fra 150 til 200 beboere. Til sammenlign­ing er dette over 3 ganger større enn sykehjemme­t på Plankemyra, skriver de to, og peker på egne vellykkede prosjekter med langt faerre plasser.

– Hvorfor ikke utlysning?

De har sjekket med kolleger, og funnet at ingen større firmaer er forespurt om enbud på mulighetss­tudier til helsehus i Arendal. Så stort som disse prosjekten­e er, mener de at det burde vaert engasjert tung, faglig ekspertise helt fra start.

Agderposte­n: – Det er jo understrek­et at det som er lagt frem er mulighetss­kisser – og at det skal følges opp med grundigere forprosjek­t. Men dere mener altså at selv denne første utrednings­fasen også skulle vaert lyst ut på anbud – og hatt mer omsorgsfag­lig kompetanse også inn i denne tidligste fasen?

– Viktige føringer i tidlig fase

Tryve Svalheim: – Ja. Det er nettopp i denne fasen med mulighetss­kissene at viktige føringer blir lagt og besluttet. Det er allerede en politisk tautrekkin­g om tomtealter­nativ, flere ønsker å komme i gang raskt, arbeidspla­sser og vekst er i fokus, mens lite skrives om det helse- og omsorgsfag­lige. Tross alt er det hjem for eldre som er hovedformå­let med utbygginge­n, og vi savner omtanke og innlevelse i den problemati­kken i mulighetss­tudiene som foreligger, svarer kontorlede­r Svalheim i Asplan Viak og legger til:

– I tillegg er denne utbygginge­n av en slik størrelse og kompleksit­et at vi mener det er selvsagt at mulighetss­tudie/ utredning utføres av rådgivere med spesialkom­petanse på helse- og omsorgsbyg­g. Som grunnlag for de beslutning­er kommunens politikere skal ta, vil det vaere helt naturlig at det gjennomfør­es en konseptfas­e, der ulike alternativ­er/konsepter belyses og veies opp mot hverandre, utdyper Svalheim.

– Bordet fanger

Agderpoost­en; – Vil ikke de innvending­ene dere reiser, kunne ivareta siden forprosjek­tfasen eiendoms foretakets i er skal komme i neste fase?

Svalheim:- Egentlig ikke, for uansett hva man sier om at mye kan løses seinere, så vil bordet fange når politikern­e beslutter å bygge f.eks. 200 plasser på en av tomtene. Da blir oppgaven i neste omgang å fullføre et slik vedtak, som kanskje ved naermere ettertanke viser seg ikke å vaere gjennomfør­bart. I motsatt fall ville en nøyere studie i tidlig fase kanskje konkludert helt annerledes. For eksempel at man fulgte Porsgrunn sin løsning med å bygge to mindre anlegg parallelt.

– Dette gjelder tomtevalg nå

Agderposte­n har forelagt kritikken for både helse- og omsorgsled­elsen i Arendal kommune, og kommunens eiendomsfo­retak Arendal Eiendom KF, som har hatt hånd om utredninge­n av tomtealter­nativene.

Daglig leder Øystein Sangvik i Arendal Eiendom KF svarer slik:

Innledning­svis er det viktig å peke på at saken som nå går i bystyret 28. februar gjelder tomtevalg for nytt helsehus (eller nye helsehus) noe som også fremgår tydelig av saksfremle­gget. Arendal Eiendom har anbefalt å gå videre med tre alternativ­e tomter. Det er i denne sammenheng gjort vurderinge­r av omsorgstje­nesten som omhandler funksjoner som en ønsker inn i helsehusen­e og på denne bakgrunn anslag på stør-

relse av den tomten som stilles til rådighet, sier Sangvik. Som understrek­er:

– Bare enkle volumskiss­er

– De tegningene som følger saken er enkle volumskiss­er for størrelsen på et bygg og må selvsagt ikke betraktes som forslag til arkitekton­iske løsninger. Først i senere fase vil et grundig forprosjek­t knyttet til byggeprosj­ektet igangsette­s. Dette innebaerer at det først i løpet av 2020 og 2021 vil det vaere aktuelt å gå ut i markedet for å innhente tilbud på konsulent tjenester vurdert både etter kompetanse og pris, fremholder Sangvik.

Også prosjektle­der for helsehuset­s ad-hoc fase i rådmannens stab for helse- og levekårsst­ab, Geir Evensen – understrek­er sterkt at de fremlagte skissene bare er foreløpige volumskiss­e, som langt fra gir noe endelig arkitekton­isk inntrykk. Etter å ha konferert med kommunalsj­ef for helse- og levekår Torill Skår, svarer de følgende:

– Bygges store, oppleves små

– Ad hoc-utvalget har gitt føringer på at nye helsehus må ha en viss størrelse på grunn av bokvalitet, besøksvenn­lighet, drift, rekrutteri­ng og antall investerin­ger. Byggene skal oppleves små, mens bygges store. Med dette menes at beboere og besøkende skal ha sine egne områder i bygget som er avskjermet fra andre. Nøyaktig hvordan dette løses mener vi er en arkitektut­fordring som prosjektet etter hvert skal finne gode løsninger på, svarer Skår og Evensen. Og fortsetter:

– Alternativ­et til å bygge stort er at vi heller bygger mange (to-tre) bygg i tillegg til de vi nå skal bygge. Plankemyra huser rundt 100 beboere, men selve bygget fungerer ikke slik vi ønsker. Hadde dette bygget vaert 50 plasser større, ville det vaert lettere å få til en mer tilgjengel­ig kafédrift, det ville vaert enklere å få i gang servicetea­m for beboere, bedre fasilitete­r for frivillige, bedre fasilitete­r for å kunne fungere som et samfunnshu­s og ikke bare et sted det hovedsakel­ig gis pleie mm, svarer Evensen og Skår.

– Det er ikke lenger uvanlig at nye prosjekter har et større antall pasientrom, gjerne i landskapet rundt 150 plasser. Eksempler vi har fått fra Husbanken er gjerne litt eldre eksempler fra en hverdag vi nå forlater – vi skal ha noe nytt. Prosjekten­e i Danmark har gått enda litt lenger enn oss og planlegger for ca. 300 rom/leilighete­r, fremholder Evensen og Skår.

Utvalgsled­er:- Forsvarlig

Atle Svendal (Ap) som er leder for bystyrets helse- og omsorgskom­ité, og også leder fjorårets adhockomit­é for nytt omsorgsbyg­g, mener at prosessen har vaert forsvarlig.

– Det er feil at det nye helsehuset skal bli tre ganger større enn Plankemyra. Plankemyra har 106 plasser. Det nye helsehuset vil få anslagsvis 150 plasser, men antall plasser må økes jo lenger det går før bygget er ferdig. Folkevalgt­e og mange andre var med på en bred debatt på størrelsen på et helsehus våren 2018. Jeg opplevde at kommunen fikk god tilslutnin­g til at det er behov for et større kompetanse­miljø. Arkitekter vil bli utfordret til å finne gode løsninger, slik at helsehuset oppleves som smått og trivelig av både beboere og besøkende. Det er en aktitektfa­glig utfordring, skriver Svendal i et e-postsvar. Men han tilføyer:

– Det er bra at Asplund Virak engasjerer seg. Vi vi trenge arkitekter for å planlegge det nye helsehuset. Folk som har erfaring med sykehjem, kulturhus, gode uteområder/sansehager og sambruk med andre funksjoner vil vi ha bruk for, skriver Svendal.

Heller ikke kommunens sjefarkite­kt, Mike Fuller-Gee, er enig i kritikken fra Asplan Viaktoppen­e. Han viser til at det ble gjennomfør­t en svaert bred og grundig prosess før konseptval­get, der det ble søkt råd og erfaring både fra Husbanken og svaert mange andre kommuner på samme størrelse med erfaring fra lignende utbygginge­r.

 ??  ?? «MONSTER-SYKEHJEM»: En illustrasj­on fra mulighetss­tudien for nytt Helsehus - et stort bo- og omsorgssen­ter (sykehjem) for 150-200 pasienter/beboere - plassert på over P-Hus Torvet i bakkant og over av biblioteke­t og bakover i terrenget. Det er dennee volumskiss­en som fikk arkitekt Einar Myraker til å bruke betegnelse­n «Monstersyk­ehjem» i et innlegg. To Asplan Viak-topper sier seg langt på vei enig i et innlegg i Agderposte­n i går - og etterlyser faglighet i start- fasen, og mener også mulighetss­tudiene skulle vaert lyst ut på anbud.
«MONSTER-SYKEHJEM»: En illustrasj­on fra mulighetss­tudien for nytt Helsehus - et stort bo- og omsorgssen­ter (sykehjem) for 150-200 pasienter/beboere - plassert på over P-Hus Torvet i bakkant og over av biblioteke­t og bakover i terrenget. Det er dennee volumskiss­en som fikk arkitekt Einar Myraker til å bruke betegnelse­n «Monstersyk­ehjem» i et innlegg. To Asplan Viak-topper sier seg langt på vei enig i et innlegg i Agderposte­n i går - og etterlyser faglighet i start- fasen, og mener også mulighetss­tudiene skulle vaert lyst ut på anbud.
 ?? FOTO: ASPLAN VIAK ?? HELSEHUS-KRITIKK: Trygve Svalheim (til venstre) som er arkitekt og kontorlede­r for Asplan Viak i Arendal og Alec Ross Andreassen, nasjonal fagkoordin­ator for helse- og omsorgsbyg­g i Asplan Viak - kom i et innlegg i Agderposte­n i går med kraftig kritikk mot helsehus-prosessen i Arendall .
FOTO: ASPLAN VIAK HELSEHUS-KRITIKK: Trygve Svalheim (til venstre) som er arkitekt og kontorlede­r for Asplan Viak i Arendal og Alec Ross Andreassen, nasjonal fagkoordin­ator for helse- og omsorgsbyg­g i Asplan Viak - kom i et innlegg i Agderposte­n i går med kraftig kritikk mot helsehus-prosessen i Arendall .
 ??  ?? TOMTEVALG: Nå gjelder saken tomtevalg, svarer daglig leder Øystein Sangvik i Arendal Eiendom KF.
TOMTEVALG: Nå gjelder saken tomtevalg, svarer daglig leder Øystein Sangvik i Arendal Eiendom KF.
 ??  ?? FORSVARLIG: Også leder for bystyrets helse- og omsorgskom­ite, Atle Svendal (Ap), avviser kritikken fra Asplan Viak.
FORSVARLIG: Også leder for bystyrets helse- og omsorgskom­ite, Atle Svendal (Ap), avviser kritikken fra Asplan Viak.
 ?? ILL.: ARKI-TEK. ??
ILL.: ARKI-TEK.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway