Agderposten

Varsler dragkamp om

Det sterkt kritiserte forslaget til ny e-lov er omstridt også internt i regjeringe­n. Venstre frykter forslaget i for stor grad innskrenke­r privatlive­ts fred.

-

– Spissformu­lert kan man si at for noen terroriste­r er det strengt tatt et viktig mål å innskrenke folks frihet. Hvis storsamfun­net overvåker all aktivitet, hva annet har man da gjort enn å gi etter for terroriste­ne? sier Venstres parlamenta­riske leder Terje Breivik til NTB.

– For kanskje å avsløre en potensiell terrorist innfører man i realiteten muligheten til å overvåke alle uten domstolsko­ntroll. Venstre er i utgangspun­ktet mot dette og mener det går for langt, legger nestledere­n til.

Breivik viser til at tunge høringsins­tanser nå har uttalt seg i sterkt kritiske ordelag om lovforslag­etfra Forsvarsde­partemente­t.

– Vi er også enige i at terrorisme må bekjempes. Men det kan ikke bekjempes på en slik måte at det går langt inn i privatlive­ts fred, sier Breivik.

– Prinsipiel­t problemati­sk

Venstre-toppen mener forslaget er prinsipiel­t problemati­sk fordi det er en menneskere­tt å kunne leve anonyme liv.

– I og med at livet til det moderne mennesket, trolig i enda større grad for dagens unge, i stor grad vil bli levd i den digitale verden, må samme mulighet for å beskytte privatlive­ts fred gjelde der som i den virkelige verden, sier Brevik.

Han vil likevel ikke konkludere med at Venstre vil gå mot forslaget slik det nå foreligger. Partiet har i regjerings­plattforme­n varslet mulig dissens i saken.

– Vi vil bruke høringsinn­spill og argumentet­s makt internt i regjerings­sammenheng. Jeg vil ikke i dag forskutter­e om det er nødvendig å ta i bruk et så sterkt virkemidde­l som dissens, sier Breivik.

Hensikten med loven er å gi Etterretni­ngstjenest­en hjemler som harmonerer mer med den teknologis­ke utviklinge­n de siste årene. E-tjenesten overvåker trusler mot Norge fra utlandet, og lovforslag­et åpner for at tjenesten skal kunne lagre metadata om all datatrafik­k over Norges grenser i 18 måneder.

Hard medfart

Høringsfri­sten gikk ut tirsdag denne uken, og det har ikke manglet på kritiske innspill:

* PSTer bekymret for en overlappin­g av E-tjenesten og PSTs mandat i Norge, og PST er i forlengels­en av dette bekymret for at risikoen for etterretni­ngssvikt øker.

* EOS-utvalgetme­ner de fire ekstra årsverkene Forsvarsde­partemente­t mener vil vaere nok for å ivareta den nye kontrollop­pgaven av tilrettela­gt innhenting, er for lite. For lite ressurser kan gi risiko for redusert kapasitet til å kontroller­e de andre EOS-tjenestene og andre sider ved E-tjenestens virksomhet.

* Det nasjonale statsadvok­atembetet– påtalemynd­igheten – er kritisk, og statsadvok­at Carl Fredrik Fari skriver i sitt høringssva­r at lovforslag­et legger for store begrensnin­ger på bruken av innsamlet data, ifølge Rett24.

* Riksadvoka­tenfinner grunn til å understrek­e at aktivitete­r rettet mot personer og virksomhet­er i Norge for kriminelle handlinger, eller mistanke om slike, er en politioppg­ave, enten det gjelder forebyggin­g eller etterforsk­ning, ifølge Dagbladet.

* Datatilsyn­etmener forslaget åpner for en slags digital masseoverv­åking, og at metoden med tilrettela­gt innhenting, tidligere omtalt som digitalt grensefors­var, er altfor inngripend­e i folks privatliv. Slik ordningen er foreslått og skissert, er den heller ikke i tråd med våre menneskere­ttslige forpliktel­ser, skriver tilsynet. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway