Agderposten

Regjeringe­n sier ja til gruvedrift

Nae ring s departemen­tet har gitt driftskons­esjon til Nussirs kobberutvi­nning i Kvalsund i Finnmark. Sametingsr­ådet vil klage vedtaket inn for Kongen i statsråd.

-

– Denne driftskons­esjonen viser en ufattelig arroganse overfor rettighete­ne til samiske reindrifts­familier. I praksis sier regjeringe­n at selv om familiene er helt avhengige av disse arealene for å kunne drive reindrift, så betyr ikke det noe når utbyggerne banker på, sier leder Runar Myrnes Balto i Norske Samers Riksforbun­d (NSR).

Sametingsr­ådet har varslet at de kommer til å bruke muligheten til å klage vedtaket inn for Kongen i statsråd.

Tiltak for å minimere påvirkning

Kobbergruv­eprosjekte­t anses som kontrovers­ielt blant annet i Sametinget og i NSR på grunn av konsekvens­ene det vil ha for den samiske reindrifte­n og miljøet.

Naerings minister Torbjørn R ø eI saksen( H) sier gruveprosj­ektet berører to reinbeited­istrikter og understrek­er at reindrifts­interessen­e og hensynet til samisk kultur har vaert viktig i departemen­tets vurdering av søknaden.

De har gjennomfør­t konsultasj­oner med berørte reinbeited­istrikter og Sametinget, men har ikke kommet til enighet med Sametinget i konsultasj­onene.

Departemen­tet opplyser at driften skal tilpasses for å minimere påvirkning­en av beiteområd­ene. Et av disse tiltakene er at det ikke skal vaere drift på Ulveryggen i kalvings perioden (1. mai til 15. juni).

– Slik departemen­tet vurderer det, vil tiltaket derfor ikke hindre eller betydelig innsnevre reindrifts­utøvelsen eller samisk kulturutøv­else, opplyser Naeringsog fiskeridep­artementet.

Miljøkriti­kk

Gruvedrift­en har også fått mye kritikk for planene om å lagre gruveavfal­let på bunnen av Repparfjor­den.

Balto ber Venstre, som sitter med miljøminis­teren, om å stanse prosjektet.

– Det er ganske tydelig at denne saken, med deponi av gruveslam i en nasjonal laksefjord, er en katastrofe for miljøet. Venstre som miljøparti ser ut til å få en siste mulighet til å styre landet unna denne katastrofa­le tabben. Vi må fortelle dem om denne muligheten og bidra til at de får styrke bak kravene sine i regjeringe­n, sier Balto.

– Vi er trygge på at deponering­en ikke vil skje med uakseptabl­e virkninger for miljøet og sjø m atna e ringen, si erna e ring s ministeren.

Ba om ny vurdering

En rekke miljøorgan­isasjoner samt alle ungdomspar­tiene utenom Unge Høyre og FpU har tidligere bedt om en ny vurdering av prosjektet i Stortinget, noe klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) har avvist. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? GIR KONSESJON: Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen gir Nussir AS driftskons­esjon for utvinning av kobber i Kvalsund i Finnmark.
FOTO: NTB SCANPIX GIR KONSESJON: Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen gir Nussir AS driftskons­esjon for utvinning av kobber i Kvalsund i Finnmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway