Agderposten

Norge vant krabbekrig i Høyesteret­t

Høyesteret­t har forkastet anken fra et latvisk fartøy som ble dømt for ulovlig fangst av snøkrabbe utenfor Svalbard.

-

Høyesteret­t konkludere­r med at Norge etter folkerette­n har eksklusiv rett til å utnytte snøkrabben, og at Svalbardtr­aktaten ikke er til hinder for å straffe fartøyer som fanger snøkrabbe uten gyldig norsk tillatelse.

Dommen er enstemmig. Den ble avgitt i storkammer torsdag formiddag med elleve dommere til stede. Fiskerimin­ister Harald T. Nesvik (Frp) sier han er glad for avklaringe­n.

– Signalet er klokkeklar­t. Ingen får lov til å fiske snøkrabbe på vår sokkel uten norsk tillatelse.

Selve saken strekker seg tilbake til januar for to år siden. Den latviske båten Senator ble da tatt i arrest for å ha fanget snøkrabbe i den såkalte fiskeverns­onen utenfor Svalbard uten gyldig tillatelse fra norske myndighete­r.

Senator hadde med seg lisens fra EU, men rederiet og skipperen ble likevel dømt til bøter og inndraging av en millionsum.

– Rederiet er svaert skuffet over utfallet. De vil få dommen oversatt til engelsk og vil deretter sette seg ned for å lese den og vurdere om det er grunnlag for foreta seg noe mer, sier forsvarer Hallvard Østgård til NTB.

Bakteppet er en disputt som har pågått mellom Norge og EU siden 2015.

Norge bestemte seg da for å kaste ut de europeiske krabbefisk­erne som hadde begynt å etablere seg i nord. Med de nye reglene skulle kun norske fartøyer få tillatelse til å drive fangst på den lukrative snøkrabben utenfor Svalbard og Norge.

Grepet har provosert EU, som mener likebehand­lingsprins­ippet i Svalbardtr­aktaten gir fiskere fra EU samme rett til å fange snøkrabbe utenfor Svalbard som norske fiskere.

Som mottiltak har EU derfor begynt å utstede egne fangstlise­nser til europeiske fartøyer. Det var en slik lisens Senator hadde med seg.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway