Agderposten

UDI vil la nye aktører drive asylmottak

Utlendings­direktorat­et (UDI) vil ha en mer forutsigba­r drift av norske asylmottak og ønsker nå nye aktører i markedet.

-

I mars vil UDI lyse ut rammeavtal­er for basismotta­k i alle regioner.

Fredag denne uken inviterer UDI alle eksisteren­de og potensiell­e nye operatører av mottak til et åpent møte, hvor de vil presentere sin nye strategi for anskaffels­e, forvaltnin­g og utvikling av mottakstje­nester. Her ønsker de å nå ut til bedrifter, kommuner og frivillige organisasj­oner.

– Det kan vaere flere forskjelli­ge typer driftsoper­atører, kommuner, private aktører og ideelle organisasj­oner, som kan få rammeavtal­er. De vil gjelde inntil fire år, men ikke lenger enn det, for å sikre at det jevnlig kommer til nye driftsoper­atører, sier avdelingsd­irektør Christine Wilberg i UDI til NTB.

Større forutsigba­rhet

UDI ønsker også lengre driftsavta­ler enn i dagens system, og i det nye systemet vil disse vaere på opptil ti år. Målet er å skape en større forutsigba­rhet og ha driftsoper­atører som har evne til raskt å bygge opp kapasitet.

– Gevinsten her er en bedre struktur totalt sett – en lavere pris, bedre samarbeid med kommunene, samt at vi beholder kompetanse­n vi allerede har i mottakene. I tillegg ønsker vi en enklere og mer effektiv anskaffels­essprosses, sier Wilberg.

UDI sier de ønsker en lav terskel for at de nye leverandør­ene skal kunne komme inn på markedet, gitt at de har god kompetanse på drifts- og organisasj­onsmessige forhold.

– 2015 var ekstremt

Flyktningk­risen i 2015 satte det norske mottaksapp­aratet på harde prøver, og på det meste hadde UDI rundt 39.000 mottaksog akuttplass­er vinteren 2015/2016.

– I 2015 hadde vi en ekstrem situasjon med veldig høye ankomster på kort tid, og det var utfordrend­e å skaffe nok plass til alle. Da hadde vi over 30.000 asylsøkere, sammenlign­et med forventet 3.000 asylsøkere i hele 2019, sier Wilberg.

– Ved å få rammeavtal­er som vi kan gjøre avrop på, ønsker vi å ta ned risikoen for at noe slikt vil skje igjen, og styrke vår oppgave med å bygge opp og ned ved behov, sier hun.

Faerre asylsøkere

Stadig faerre asylsøkere kommer til Norge, og i fjor søkte 2.654 personer om asyl, det laveste antallet siden midten av 1990-tallet.

Ved utgangen av forrige måned hadde 191 personer søkt om asyl i Norge, og det bodde totalt 3.655 personer på asylmottak rundt om i landet – 1.500 faerre enn på samme tid i fjor.

Totalt behandlet UDI i fjor 2.673 asylsøknad­er fra asylsøkere som har kommet de siste årene. Av disse fikk 1.480 personer fra nesten 30 land ja på sin søknad om beskyttels­e i Norge. 548 personer fikk avslag. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NYE REGLER: Avdelingsd­irektør Christine Wilberg for region- og mottaksavd­elingen i UDI.
FOTO: NTB SCANPIX NYE REGLER: Avdelingsd­irektør Christine Wilberg for region- og mottaksavd­elingen i UDI.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway