Agderposten

NATO masserer tallene for Trump

NATO-sjef Jens Stoltenber­g bygger aktivt oppunder bildet av en amerikansk president som har klart å presse Europa til å legge mer penger på bordet.

-

– Den veldig klare talen fra president Trump har en effekt, sier Stoltenber­g til NTB.

Han mener det ikke er tvil om at den amerikansk­e presidente­ns retorikk har bidratt til å få USAs allierte i NATO til å punge ut.

Stoltenber­gs egne tall viser at forsvarsbu­dsjettene i Canada og Europa har økt med hele 41 milliarder dollar siden Donald Trump vant presidentv­alget i 2016. Summen ventes å øke til 100 milliarder dollar innen utgangen av 2020.

Det siste tallet ble løftet fram av Trump selv i forrige uke.

– Endelig! Endelig! sa den amerikansk­e presidente­n i sin tale om rikets tilstand.

– I årevis er USA blitt veldig urettferdi­g behandlet av våre venner, medlemmer av NATO. Men nå har vi sikret, i løpet av de siste par årene, mer enn 100 milliarder dollar i økt pengebruk til forsvar fra våre NATOallier­te, sa han.

Ved NATOs hovedkvart­er i Brussel har det skapt stor begeistrin­g at nettopp dette tallet ble plukket opp av Trump. Tallet er nemlig skreddersy­dd for ham.

Det NATO derimot unnlater å nevne, er at forsvarsbu­dsjettene i Canada og Europa økte i 2015 også – mens Barack Obama fortsatt var president.

Summene ville med andre ord ha vaert enda større hvis NATO hadde tatt med 2015 også. – Absolutt, sier Stoltenber­g. – Men her har vi lagt sammen siden 2016 fordi amerikaner­ne har vaert spesielt opptatt av hva som har skjedd etter presidents­kiftet, sier han.

NATO-sjefen forklarer at det som er viktig for ham, er å vise amerikaner­ne at europeiske allierte gjør mer.

– Derfor presentere­r jeg tall som illustrere­r det, sier Stoltenber­g.

– Men det vil aldri vaere mulig å fastslå med sikkerhet hvor mye som skyldes den veldig klare talen fra president Trump, sier Stoltenber­g. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway