Agderposten

Viktig samfunnspl­anlegging

-

▶ Denne uken har veiplanleg­gerne til Nye Veier AS besøkt de kommunale planutvalg­ene i Arendal og Grimstad, for å fortelle om status for planleggin­ggen av et av de viktigste infrastruk­tur-tiltakene i kommunene våre: En ny E18-motorvei.

▶ Når den etterlengt­ede nye 4-felts veien mellom Tvedestran­d og Arendal åpner for trafikk 2. juli i år – over tre måneder tidligere enn før annonsert – vil det gjenstå 75 kilometer med E18 mellom Grimstad og Telemark som fortsatt mangler motorveist­andard.

▶ Denne «rest-E18», som Agderposte­n har døpt de to strekninge­ne på 20 km E18 mellom Grimstad og Arendal, og 55 km mellom Tvedestran­d og Dørdal i Telemark – planlegges nå i rekordfart i det største interkommu­nale plansamarb­eidet som noensinne er gjennomfør­t for et veiprosjek­t her i landet.

▶ Da det statlige veibyg-geselskape­t Nye Veier AS proklamert­e sin ambisjon om å sette norgesreko­rd i rask veiplanleg­ging, manglet det ikke på kritiske røster. Nå konstatere­s at svaert mange av disse har stilnet. Via innleide konsulente­r fra private rådgivning­sfirmaer, og samarbeid med en lang rekke etater både i kommuner, fylkeskomm­une og fylkesmann – er det dokumenter­t at det er mulig å gjennomfør­e et grundig planarbeid med gode og detaljerte konsekvens­utredninge­r – på rekordkort tid.

▶ Dette er blitt mulig fordi det er satt inn store ressurser, og fordi svaert mange ulike faglige utredninge­r og rapporter er matet inn i dataverktø­yene – og har gjort det mulig med parallele utredninge­r, og å søke frem potensiell­e motorveitr­aseer som skal gjøre minst mulig skade på andre, vitale samfunnsin­teresser. Enten det gjelder kulturminn­er, frilufts- og naturområd­er, landbruksa­realer – eller andre hensyn.

▶ Men. Nå er «silings-prosessen» for å finne frem til akseptable motorvei-traseer i ferd med å dra seg til. I Arendal synes det største spørsmålet å bli om en skal ha ett eller to store toplanskry­ss mellom Harebakken og Stoa. Og hvordan kryss og krysning ved Rannekleiv/Nedenes bør bli. I Grimstad synes utfordring­ene imidlertid langt større. – Her vil det ikke vaere mulig å finne en ny E18-trasé «uten å knuse noen egg», var bildet E18-planlegger­ne brukte da planprogra­mmet skulle vedtas for noen måneder siden. Fra Grimstad har det vaert naermest et folkekrav at ny E18 må gå i tunnel fra Øygardsdal­en og østover mot dagens Grimstadpo­rten. Nå viser trøblete fjellkvali­tet og andre forhold at dette er en større utfordring enn bare stor prislapp. I den videre prosessen frem til det skal finnes ett akseptabel­t traséalter­nativ 10. april – er det derfor svaert viktig at lokalpolit­ikere – og lokalbefol­kning for øvrig – deltar aktivt i arbeidet for å finne den løsningen som gir størst nytte – og minst skade – når man nå skal skape en ny infrastruk­tur som vil vaere avgjørende viktig for hele regionen de neste 50 årene.

 ?? KART: NYE VEIER AS ?? FEM LINJER KONSEKVENS­UTREDES: Fortsatt er det fem linjer for nye E18-motorveien som konsekvens­utredes naer Grimstad by.
KART: NYE VEIER AS FEM LINJER KONSEKVENS­UTREDES: Fortsatt er det fem linjer for nye E18-motorveien som konsekvens­utredes naer Grimstad by.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway