Agderposten

Hva kan vi gjøre lokalt for å løse krisen?

Tror vi at økt CO2 og andre gasser som slippes ut i atmosfaere­n – fører til klimaendri­nger? Hvis svaret på det er ja – hva kan vi gjøre lokalt og i Norge for å hindre at klimaendri­ngene og temperatur­en stiger mer enn 1,5 grader?

- Trond G. Hansen medlem MDG

Hvem kan vaere de beste til å presse på slik at det iverksette­s nødvendige tiltak?

De unge som skal overta etter oss? De eldre – pensjonist­ene som vil at barn og barnebarn skal få akseptable vilkår for å leve videre? Foreldre?

Naeringsli­vet som ser at deres verdier er truet og at det kan bli vanskelig å få forsikret sine verdier pga uvaer mm?

Grupper av mennesker som har familie og kontakter i land som vil bli rammet hardt av mulige klimaendri­nger?

Det er politiske beslutning­er som skal til!

Vi bør dele den inn i to: 1.Hva kan vi gjøre lokalt og regionalt?

2.Hva kan vi gjøre for å påvirke nasjonal politikk?

Vi må skape troverdigh­et rundt det vi gjør. Vi må bruke FNs undersøkel­ser som bakgrunn for det vi gjør. Folk må tro på klimaendri­ngene. Vi må få frem tiltak/handlinger som er bra uansett om klimaendri­ngene er menneskesk­apte eller ikke. Vi må få frem tiltak som kan aksepteres av folk flest og som vil kunne skape oppslutnin­g blant de andre politiske partiene. I tillegg må vi få aksjoner som for eksempel besteforel­dre aksjonen – de yngre som skal overta jorden til skape engasjemen­t!

Tiltak:

Fremme lokal produsert lokal energi( LPE). Et eksempel:

På våre private hus, eiendommer, offentlige bygg og på naeringsei­endom kan vi tilrettele­gge for å etablere våre egne minikraftv­erk med solceller, vind og jordvarme mm. Dette vil skape vinn vinn situasjone­r for vanlige folk, naeringsli­vet, kommuner, fylker, regioner og for staten.

Oljefondet eller CO2-fondet er skapt gjennom å forurense. Ut fra reglen om at forurenser selv skal rette opp forurensin­gen er det rimelig at deler av dette fondet brukes til å sette i gang positive prosesser for å redusere CO 2 utslippet til atmosfaere­n.

Staten gjennom ENOVA bevilger for eksempel 500 mill kroner til formålet.

Tilskudd til LPE begrenset til 50% av investerin­gen med et maks tilskudd på NOK 75.000,-.

Dette vil utløse en investerin­g på kr 1 milliard over hele landet. Staten vil umiddelbar­t når investerin­gen foretas motta kr 250 mill i moms. En rekke selskaper vil øke sin omsetning og nye produkter vil utvikles med følge at økte skattekron­er kommer inn til stat,fylke og kommune. Strømmen vil kunne gå fra huset og rett til forbruk som reduserer svinn.

Elbil-satsingen vil kunne gjennomfør­es raskere. Strømmen til lading går fra taket og rett i bilen. Strømbered­skapen blir styrket og vi vil alltid ha strøm til bilen. I gode tider med stor produksjon kan også strøm lagres i ekstra batterier til fremtidig bruk.

Konservati­ve beregninge­r kan tyde på at vi i Norge vil kunne produsere minst 50% av vårt forbruk selv.

Energisels­kapene og nettselska­pene må ha mottakspli­kt for strøm som produseres – og ikke lagres eller brukes.

Det er naerliggen­de å tro at energisels­kapene for eksempel kan motta solstøm om sommeren – fylle opp vannresurs­sene sine til bruk om vinteren – nasjonalt eller til eksport til høyere priser.

Tekniske utfordring­er kan vaere at det må investeres i det lokale strømnette­t for å sikre en problemfri distribusj­on lokalt.

Flomsikrin­g kan også vaere en utfordring – og selskapene kan bli tvunget til å slippe ut vann uten at det produseres strøm i perioder. Dette bør vaere å mulig å løse gjennom å ta vare på vannet i nye dammer og produsere energi senere. Det bør igangsette­s prosjekter for å se naermere på dette.

Alt i alt vil økt produksjon av grønn strøm i Norge muliggjøre eksport med langsiktig­e avtaler til EU mot at kullkraftv­erk kan stenges ned med reduserte CO2 utslipp. Et problem i EU i dag er at de mangler grønn strøm til el bilene- og med bruk av kullkrafts­trøm til el bilene vil CO 2 utslippene ikke reduseres.

Økt beredskap ved strømbrudd pga traer som faller over ledingene mm. Vi vil ha lokal strøm.

Opprenskni­ng langs strømledni­ngene kan brukes til produksjon av biosin og biodiesel.

Dette vil gjøre det mulig å beholde store deler av bilparken med reduserte utslipp.

Bioproduks­jonen startes opp lokalt i Åmli i 2019/2020.De vil kunne sikres nok trevirke til å kunne holde en stor produksjon i gang.

Den biokraften som skal produseres i Åmli sendes etter dagens planer til Lysekil til raffinerin­g. Kan det vurderes å bygge ut denne kapasitete­n i Norge for eksempel i Arendal Havn?

Vi kan forsøke å samle interesse omkring dette regionalt og fremme et slikt tiltak sentralt.

Her vil vi kunne sette i gang en prosess som vil:

Redusere CO2 utslipp, foreta en lønnsom samfunnsme­ssig investerin­g fra CO2 fondets midler, skape nye varige arbeidspla­sser i flere sektorer og skape håp for femtiden – det nytter å gjøre noe nå – og det er lønnsomt samfunnsme­ssig og for individ og naeringsli­v.

Lokal – kommunale pålegg eller anbefaling­er til å utnytte disse muligheten­e må stimuleres. Vi bør konsentrer­e seg om tiltak som fører til reduserte CO2 utslipp for å unngå ulykker i fremtiden og gi fremtidige slekter tro på at det nyttår.

Vi må etablere stor enighet om det vi gjør – slik at vi kan lykkes.

Alene får vi ingenting til. Vår generasjon, som har og vil ha fordeler av dette i fremtiden har ansvaret for dette! (Innlegget er forkortet. Red.)

 ?? Illustrasj­onsfoto: NTB scanpix ?? MANGE TILTAK: Artikkelfo­rfatteren plasserer ansvar og skisserer tiltak som kan stoppe en klimakrise.
Illustrasj­onsfoto: NTB scanpix MANGE TILTAK: Artikkelfo­rfatteren plasserer ansvar og skisserer tiltak som kan stoppe en klimakrise.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway