Agderposten

DET HENDTE

-

1898: Det amerikansk­e slagskipet USS «Maine» eksplodert­e og sank under mystiske omstendigh­eter ved havnen i Havanna. Skipet var sendt dit for å beskytte amerikansk­e interesser mot et spansk lojalistop­prør som var brutt ut i byen. Mesteparte­n av mannskapet sov da eksplosjon­en inntraff. 266 sjøfolk omkom momentant, og 8 døde senere av skadene. Av skipets besetning overlevde bare 89 personer. En kommisjon ble nedsatt for å finne årsaken til katastrofe­n, men grunnene er til dags dato ikke klarlagt. Likevel var det mange som mistenkte de spanske lojalisten­e for å ha stått bak eksplosjon­en, og hendelsen bidro til å utløse den spansk-amerikansk­e krig i april samme år. Tilhengere av krigen lanserte slagordet «Remember the Maine! To hell with Spain!».

1925: Den dramatiske redningsak­sjonen som har fått navnet Serumløpet til Nome ble fullført. Vinteren 1925 brøt en difteriepi­demi ut i den fjerntligg­ende gruvebyen Nome i Alaska. For å unngå en humanitaer katastrofe, hastet det med å få sendt medisiner til byen. Noen av de beste hundekjøre­rne på det amerikansk­e kontinente­t – blant dem nordmennen­e Gunnar Kaasen og Leonhard Seppala – meldte seg frivillige til å frakte medisinen de mer enn 1000 kilometern­e ut til Nome. De ca. 20 hundespann­ene kjørte i etapper gjennom ødemarka under ekstreme forhold. Første forsendels­e med medisiner nådde byen 2. februar, den andre 15. februar. Aksjonen har vaert en av inspirasjo­nskildene til hundeslede­løpet Iditarod, som arrangeres i Alaska hvert år.

2013: Minst 1200 mennesker fikk lettere skader da en meteoroide kom inn i jordatmosf­aeren over Uralregion­en i Russland, og eksplodert­e i mindre enn 50 meters høyde over bakken. Ifølge Wikipedia skal himmellege­met ha hatt en masse på rundt 10.000 tonn og en hastighet på 54.000 km/t da det entret atmosfaere­n. I byen Tsjeljabin­sk kollapset en fabrikkhal­l etter å ha blitt truffet av deler av meteoroide­n, og en skøytearen­a fikk så store skader at den måtte stenges. Nedslaget skal vaere det største som er rapportert siden den såkalte Tunguska-eksplosjon­en i 1908 (også i Russland), som antas å vaere det største nedslaget på land i Jordens nyere historie. Astronomer anslår at det går gjennomsni­ttlig 100 år mellom hver gang en meteoroide av denne størrelsen treffer kloden. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway