Agderposten

Hove-avtalene: Betaler fire millioner for bygningsma­ssen

Hove Drifts- og Utviklings­selskap AS (HDU) selger bygningsma­ssen for 4 millioner kroner til nye Canvas Hove AS, og skal få oppgjør når campinghyt­ter selges.

- ▶ NAERINGSLI­V ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

HDU har henvist til unntaksbes­temmelser i offentligh­etsloven, og nektet å gi ut avtaler og kontrakter som er inngått med Lowcamp AS og Canvas Hove.

Fylkesmann­en støttet Hove Drifts- og Utviklings­selskap AS i en klagesak om innsyn allerede i 2016.

Men etter at Agderposte­n nylig dokumenter­te at Arendal kommune siden 2014 har subsidiert store lån til sitt heleide selskap, snudde Fylkesmann­en og konkludert­e med at HDU ikke driver på like vilkår med konkurrent­ene – og dermed likevel omfattes av offentligh­etsloven.

Etter dette valgte HDUs daglige leder Terje Stalleland og styreleder Ingunn Kilen Thomassen fredag ettermidda­g å legge frem leiekontra­kt, aksjonaera­vtale, kjøpekontr­akt og diverse vedlegg for offentligh­eten.

– Kan ikke innfri loven

– Vi har foreløpig unntatt vedlegg 5, som er forretning­splan, og inneholder taushetsbe­lagt informasjo­n som unntas etter forvaltnin­gslovens §13. Der er ikke vesentlig informasjo­n for avtaleforh­oldet. Mesteparte­n av dette kan vi frigjøre, men av tidspress så klarer vi ikke det nå, skriver Stalleland i en epost til Agderposte­n.

Noe av innholdet fikk Agderposte­n se under pressemøte­t noen timer senere, men det nye samarbeids­selskapets likviditet­sog driftsbuds­jett blir inntil videre holdt på armlengdes avstand.

I kjølvannet av at HDU ikke lenger kan påberope seg unntaksbes­temmelsene, har Agderposte­n vist til lovverk og begjaert innsyn i dokumenter tre år tilbake i tid.

Stalleland måtte imidlertid erkjenne at HDU ikke var forberedt på Fylkesmann­ens snuoperasj­on, og at offentligh­eten ikke kan forvente rask og god service med det første.

– Offentligh­etsloven er ny for HOVE-AVTALENE:

oss. Vi er et selskap med små ressurser. Det er problemati­sk for oss, rett og slett, å kunne innfri lovens krav og komme opp med dokumentas­jon. Det er bare å fortelle åpent og greit at her sliter vi. Vi har ikke hatt systemer som er tilpasset den type lovverk. Vi må ha rimelig tid for å få dette på plass, sa han.

HDUs daglige leder gjentok og understrek­et deretter at selskapet ikke har noe å skjule.

– Vi har gjennomfør­t en ryddig prosess fra A til Å, og har god samvittigh­et for alt vi har gjort, fortsatte Stalleland.

Det fremkommer i kjøpsavtal­en som ble fremlagt fredag at Takstmann Ørjan Hansen AS har taksert bygningsma­ssen på Hove til drøye 5,1 millioner kroner.

I kjøpsavtal­en fremkommer det at bygningsma­ssen overtas for 4 millioner, og at tomtegrunn­en fortsatt skal eies av Arendal kommune.

«Som følge av at Selger etter leiekontra­ktens punkt 11 kan pålegges å innløse Bygningsma­ssen, og i så tilfelle med rabatt, er det enighet om at Bygningsma­ssen overdras fra selger til Kjøper for NOK 4 millioner på de vilkår som fremgår av hervaerend­e kjøpekontr­akt», heter det.

Får oppgjør pr. hyttesalg

Seilerhytt­a og Fuglehytta, den såkalte Såta, med tilhørende arealer, er også en del av handelen. Canvas Hove overtar leieavtale­ne med Seilforeni­ngen og Norsk Ornitologi­sk Forening i Aust-Agder.

Når det gjelder oppgjøret, yter HDU selgerkred­itt lik kjøpesumme­n. Ifølge kjøpekontr­akten skal det finne sted delbetalin­ger ved kjøpers salg av campinghyt­ter til tredjepers­oner.

«Hver gang Kjøper selger campinghyt­ter til tredjepers­oner forplikter Kjøper seg til å overføre 10 prosent av brutto kjøpesum til Selger», ifølge kontrakten.

Fullt oppgjør skal ha funnet sted senest om fem år, den 1. mai 2024. Den til enhver tid ubetalte del av kjøpesumme­n blir rentebelas­tet.

Det er planlagt bygget inntil 100 campinghyt­ter på mellom 16 og 49 kvadratmet­er, og de antydes solgt for mellom 800.000 og 1,5 millioner kroner.

– Hva om Canvas Hove ikke får solgt hyttene?

– Da må vi gå i reforhandl­inger på det punktet, svarte Stalleland.

Det fremkom også under pressemøte­t at Lowcamp har stilt 6 friske millioner til rådighet i form av lån og direkte innsprøytn­ing.

Kommunens selskap HDU eier 34 prosent av Canvas Hove. Lowcamp, med Vebjørn Haugerud og Jan Fasting, kontroller­er resten av det nye samarbeids­selskapet.

 ??  ??
 ??  ?? Daglig leder Terje Stalleland og styreleder Ingunn Kilen Thomassen i Hove drifts- og Utviklings­selskap AS la fredag frem det meste av de hem
Daglig leder Terje Stalleland og styreleder Ingunn Kilen Thomassen i Hove drifts- og Utviklings­selskap AS la fredag frem det meste av de hem
 ??  ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD
FOTO: ELISABETH GROSVOLD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway