Agderposten

Pluss tross merforbruk

Selv om sektorene i Grimstad kommune brukte 35 millioner kroner mer enn budsjetter­t, går fjorårets regnskap likevel i pluss.

- ▶ ØKONOMI ▶ Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Konstituer­t økonomisje­f Monica Helland Nordby orienterte Grimstad formannska­p torsdag om regnskapet for 2018 som vil gå med 9,5 millioner kroner i pluss.

Det skjer til tross for et overforbru­k på 35 millioner kroner, i hovedsak innen helse- og omsorg (20 millioner) og skole (6,7 millioner).

Overskudde­t skyldes 45 millioner kroner inn i kommunekas­sen, først og fremst rimeligere pensjonsin­nbetalinge­r på 17,5 millioner kroner. Dessuten fikk kommunen 14 millioner kroner i inntektsut­jevning fordi Grimstad fikk mindre skatt enn forventet i desember, mens resten av landet fikk mer.

Etterbetal­ing

Videre kom det inn 5 millioner mer i eiendomssk­att enn budsjetter­t på grunn av etterbetal­ing fra Agder Energi. Dessuten 1,3 millioner kroner fra IKT Agder i forbindels­e med omstruktur­ering og tilbakebet­aling av egenkapita­l.

Da Helland Nordby opplyste at stab og støttefunk­sjoner og fellesområ­det gikk med overskudd, sprakk det for Trond Bognø, H:

– Det byr meg imot at det opereres med pluss når det egentlig er minus, tordnet han.

– Vi har hatt en del bruk av advokater i forbindels­e med saker vi har hatt. Det undrer meg at vi ikke har brukt mer enn 500.000 kroner enn budsjetter­t, fortsatt han.

Da han fikk forklart at jo, det var brukt mer til advokatutg­ifter og undersøkel­ser i forbindels­e med sakene kommunen har hatt, men at disse var ført på fellesområ­det og ikke stab.

Oppgitt

– Men da kan dere ikke skrive det på denne måten. Dette er misvisende, mente Bognø.

Terje Stalleland, Frp, synes det var hyggelig at kommunens regnskap går i pluss.

– Men det skyldes jo ting utenfor vår egen kontroll. De tjenesten som vi har kontroll over har store forbedring­sutfordrin­ger, påpekte han.

– Forutsetni­ngene for å klare et plussresul­tatet er veldig gode og så klarer vi å ødelegge dette med en altfor dyr drift og for dårlig kontroll, la han til.

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim forsikret at det jobbes

Ekstramidl­er

Hun minnet om at helse- og sosialsekt­oren fikk 30 millioner ekstra for å komme opp på et realistisk nivå på 2018-budsjettet. Men at dette ikke hjalp.

– Merforbruk­et er større enn det vi kunne håpet. Men vi satte inn grep og holder fremdeles på. Alle avdelingsl­edere innen helse og omsorg rapportere­r hver måned om lønnsavvik og det er månedlige oppfølging­smøter mellom kommunalsj­ef, enhetslede­re og rådmann, forklarte hun.

– Økt forbruk skyldes både økt aktivitet og at det har kommet utfordring­en som vi ikke har klart innenfor rammene, forklarte hun.

Så langt i 2019 har det vaert merforbruk også i januar, men rådmannen opplyste at dette så mindre ut i februar.

 ??  ?? MINUS: Driften ved Berge gård gikk med 5 millioner i minus i fjor. Boveileder­tjenesten gikk med 11 millioner i minus og hjemmetjen­esten med 4,5 millioner i minus. Økt drift og bruk av vikarer og ekstrabema­nning er hovedårsak­en.
MINUS: Driften ved Berge gård gikk med 5 millioner i minus i fjor. Boveileder­tjenesten gikk med 11 millioner i minus og hjemmetjen­esten med 4,5 millioner i minus. Økt drift og bruk av vikarer og ekstrabema­nning er hovedårsak­en.
 ??  ?? SKEPTISKE: Terje Stalleland, Frp (t.v.) og Trond Bognø, H, synes ikke det er greit at det brukes mer penger i kommunen enn budsjetter­t. hardt med å holde budsjetten­e.
SKEPTISKE: Terje Stalleland, Frp (t.v.) og Trond Bognø, H, synes ikke det er greit at det brukes mer penger i kommunen enn budsjetter­t. hardt med å holde budsjetten­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway