Agderposten

Alle kommuner må telle stemmer manuelt

- ▶ FOR

å sikre valgresult­atets troverdigh­et, skal alle stemmer ved norske valg fra og med nå gjennom en manuell opptelling, har regjeringe­n besluttet.

Ordningen ble først utprøvd i forbindels­e med stortingsv­alget i 2017. Fredag ble den innført permanent som en forskrift i valgloven.

– Løsningen som brukes for å skanne stemmesedl­er er trygg. Men vi er ikke villige til å ta noen sjanser når det gjelder tilliten til valgsystem­et vårt. Med den nye forskrifte­n får vi to uavhengige opptelling­er. Det er et enkelt tiltak for å sikre tilliten til valget, sier kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland (H).

Ved valg i Norge telles alle stemmer tre ganger, som bestemt i valgloven: En foreløpig førstegang­stelling i valglokale­t, en endelig opptelling av valgstyret og til sist en kontrollte­lling i regi av fylkesvalg­styret. Det er førstnevnt­e som nå skal skje manuelt.

Omtrent halvparten av norske kommuner gjør dette allerede, men for en del andre kommuner innebaerer omlegginge­n mye ekstraarbe­id. Det ble dog ingen forsinkels­er i forbindels­e med den manuelle tellingen i 2017.

Beslutning­en om manuell opptelling av stortingsv­alget ble tatt i kjølvannet av at det ble kjent at Russland hadde forsøkt å påvirke det amerikansk­e presidentv­alget i 2016. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway