Agderposten

– Innvandrer­e bør oftere bosettes andre steder

Politimest­er Hans Sverre Sjøvold peker på integrerin­gsutfordri­nger i Oslo. Han mener at kulturelle koder i enkelte ungdomsmil­jøer har bidratt til økt knivvold.

- ▶ OSLO

Flere knivstikki­nger i hovedstade­n de siste ukene har satt debatten om knivbruk på dagsorden. Statistikk­en viser at antall anmeldelse­r av trusler med kniv i Oslo har økt med 34 prosent fra 2013 til i fjor.

– Det har skjedd noe i løpet av noen år nå. Det tror jeg vi bare må erkjenne. Det er stadig yngre mennesker som bruker kniv, noen av dem er langt under 15 år, og de kan ikke engang få straff. Det er skremmende. Vi ser at kniv brukes i større grad, både til kroppskren­kelser, ran og som verktøy i konflikter mellom gruppering­er, sier Sjøvold til NTB.

Hevn og aeresbegre­p

Politimest­eren understrek­er at dette ikke er et generelt problem blant ungdommen, men i enkelte miljøer.

Ifølge Sjøvold er stort sett alle gjerningsp­ersonene unge menn og ungdom. Mange av dem har en annen etnisk bakgrunn enn norsk.

– Jeg vil ha mer oppmerksom­het på de kulturelle kodene i disse miljøene. Det er ofte snakk om hevn og aeresbegre­p. Blir én tatt, skal det hevnes. I noen av de alvorlige sakene er knivstikki­ngen gjengjelde­lse av ting som skjedde fra et år tilbake, sier han.

– Mangler mestringsa­renaer

Oslo-politimest­eren er tydelig på at problemene ofte starter med fattigdom og sosiale problemer, og at dårlig integrerin­g kan vaere en av årsakene til dette.

– Jeg mener at hvis det kommer mange nye innvandrer­e nå, så bør de bosettes andre steder enn i Oslo. Jeg skjønner godt at mange gjerne vil inn der de har mange kjente, men det skaper en utfordring for integrerin­gen, noe ingen er tjent med, sier Sjøvold. Han fortsetter:

– Vi skal ikke undervurde­re at mange av ungdommene opplever trangboddh­et og språkprobl­emer. De kommer på skolen og snakker ikke godt norsk, de mangler mestringsa­renaer. I tillegg er de ofte fattige. Man skal ikke se bort ifra at noen raner for å skaffe seg fine klaer og mobiltelef­on. Dette er klassiske problemer, og mange av disse utfordring­ene må løses av andre enn politiet.

– Integrerin­gen bør spres

Sjøvold mener at det er viktig at både politi, barnevern og skoler samarbeide­r godt om forebyggen­de arbeid. I tillegg ser han utfordring­er med at mye av innvandrin­gen er konsentrer­t i Oslo.

– Jeg tror det er viktig at innvandrer­befolkning­en bør spres mer over hele Norge. Det er lettere å bli integrert på mindre steder. Hvis man kommer inn i et miljø med 1.000 andre som snakker samme språk, så trenger man ikke å utfordre seg selv på samme måte for å laere koder, språk og for å bli del av et større samfunn. Det blir vanskelige­re å integreres, sier han.

– Har man nådd et metningspu­nkt i Oslo?

– Det er ikke min oppgave å beskrive et metningspu­nkt, men vi ser at det allerede er utfordring­er med dem som skal integreres. Da synes jeg det er fornuftig å finne andre bostedskom­muner til de som kommer.

Storsamfun­net har ansvar

Politimest­eren sier at mange av dem politiet «sliter med nå» er 2. og 3.-generasjon­s innvandrer­e, som er født og oppvokst i Norge.

– Vi ønsker jo at alle som kommer hit, skal få et godt liv. Det å komme som flyktning er en positiv ting for mange, men det er vi som storsamfun­n som har ansvar for god integrerin­g, sier Sjøvold.

Han påpeker at mange kommuner har sagt at de har kapasitet til å ta imot flere flyktninge­r, og at de gjerne vil det.

– Jeg synes det er en prisverdig og god tilnaermin­g.

250 flykninger til Oslo i år

Kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H) sier regjeringe­n allerede har tatt grep og understrek­er at det bare skal bosettes 250 nye flyktninge­r i Oslo i år.

– Det skal bosettes 100 faerre i Oslo i 2019 sammenlikn­et med 2018, og vi legger til grunn at det ikke skal bosettes noen i områder som har en høy innvandrer­andel fra før, sier han til NTB.

Opprinneli­g hadde det rødgrønne byrådet planlagt for bosetting av 300 flyktninge­r i 2019, men Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t (IMDi) anmodet Oslo kommune om kun å bosette 250. I 2018 tok Oslo i mot 350 flyktninge­r.

– Vi skal hverken svartmale eller skjønnmale integrerin­gen. Jeg er enig med politimest­eren i at den er noen reelle utfordring­er i Oslo. De må håndteres. Samtidig lykkes Oslo med mye, saerlig i utdannings­systemet, sier Sanner. (NTB)

 ??  ?? BEKYMRINGS­FULLT: Politiet er bekymret for økt knivbruk blant unge. Her fra åstedet for en knivstikki­ng på Grønland i Oslo i begynnelse­n avmåneden. ALLE FOTO: NTB SCANPIX
BEKYMRINGS­FULLT: Politiet er bekymret for økt knivbruk blant unge. Her fra åstedet for en knivstikki­ng på Grønland i Oslo i begynnelse­n avmåneden. ALLE FOTO: NTB SCANPIX
 ??  ?? UTFORDREND­E: Politimest­er Hans Sverre Sjøvold ser utfordring­er med at mye av innvandrin­gen er konsentrer­t i Oslo.
UTFORDREND­E: Politimest­er Hans Sverre Sjøvold ser utfordring­er med at mye av innvandrin­gen er konsentrer­t i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway