Agderposten

Maduro ber Trump holde sin «infiserte hånd» unna

Venezuelas president Nicolás Maduro ber USAs president Donald Trump holde sin «infiserte hånd» unna landet, men inviterer USAs spesialuts­ending til et møte.

- ▶ VENEZUELA

Maduro vekslet mellom det forsonende og det konfronter­ende da han torsdag stilte til intervju med nyhetsbyrå­et AP i presidentp­alasset Miraflores i Caracas.

Han hevdet amerikansk­e oljesanksj­oner er årsaken til Venezuelas økonomiske problemer, selv om hyperinfla­sjonen i landet nådde 1 million prosent lenge før Trump innførte sanksjonen­e. Maduro lovet i intervjuet med AP å gjenreise Venezuelas økonomi dersom Trump holder sin «infiserte hånd» unna landet.

– USA stjeler milliarder fra Venezuela, men tilbyr venezuelan­ere smuler i retur, sa Maduro, med henvisning til den amerikansk­e nødhjelpen.

Åpner for møter

Men selv med sine krasse uttalelser om Trump, tok den omstridte presidente­n seg tid til å gi en håndsrekni­ng til USA. Maduro inviterte Elliot Abrams, USAs spesialuts­ending til Venezuela, til nye samtaler.

– Hvis han vil ha et møte, trenger han bare å fortelle meg når og hvor, så vil jeg vaere der, sa Maduro, men framholdte at enkelte amerikansk­e krav ikke er oppe for diskusjon. Han sier han ikke vil tre av eller slippe inn amerikansk nødhjelp, som han mener er et påskudd for en amerikansk­ledet invasjon.

Maduro opplyste at Venezuelas utenriksmi­nister nylig har holdt hemmelige møter i New York med Abrams. Det siste møtet skal ha funnet sted fire dager etter at Abrams kunngjorde at tiden for dialog med Maduros regjering er ute. USA PRESIDENT:

Handelsrut­e til Asia

Maduro rår over et land som stadig trues av økonomisk kollaps og matmangel. Millioner har flyktet og hundretuse­ner risikerer å sulte i hjel. På hjemmebane utfordres han av opposisjon­sleder Juan Guaido, som utropte seg selv som midlertidi­g president for to uker siden. Han har fått anerkjenne­lse fra USA og rundt 50 andre land.

Trump uttalte denne uken at de har flere «alternativ­er» dersom Maduro ikke trer av, uten at han spesifiser­te hva disse alternativ­ene er. USAs president har kalt Maduros blokade av nødhjelp for en forbrytels­e mot menneskehe­ten.

USAs sanksjoner setter press på en allerede vaklende venezuelan­sk økonomi. Maduro insisterte på at han vil gjøre opp for det ved å henvende seg til det asiatiske markedet. Venezuelas statlige oljeselska­p PDVSA er denne uken i India for forhandlin­ger med det asiatiske landet.

– Jeg er ikke redd

Maduros kritikere mener at 56-åringen, som tidligere jobbet som bussjåfør, har mistet kontakt med sin arbeiderkl­assebakgru­nn. Han anklages for å stå bak massepågri­pelser og sulten som truer hundretuse­ner av venezuelan­ere, mens Maduros naermeste fyller egne lommer.

Men presidente­n avfeier diktator-stempelet som en ideologisk drevet, vestlig mediekampa­nje ment for å undergrave den sosialisti­ske revolusjon­en startet av Hugo Chávez. Maduro ser sin plass i historien ved siden av venstrevri­dde politiske skikkelser som Chiles Salvador Allende og Guatemalas Jacobo Árbenz, begge mål for USAstøtted­e statskupp.

– Jeg er ikke redd. Jeg er kun bekymret for skjebnen til fedrelande­t, vårt folk, våre gutter og våre jenter. Det er det som gir meg energi, sa Maduro i intervjuet. (NTB)

 ??  ?? Maduro mener han kan gjenreise Venezuelas økonomi, men sier Trumps «infiserte hånd» står i veien.har ikke bekreftet disse møtene.– Vi har forsøkt å bygge en rute til Asia i flere år. Det er en suksessrik rute. Hvert år kjøper de et større og større volum, sa Maduro.
Maduro mener han kan gjenreise Venezuelas økonomi, men sier Trumps «infiserte hånd» står i veien.har ikke bekreftet disse møtene.– Vi har forsøkt å bygge en rute til Asia i flere år. Det er en suksessrik rute. Hvert år kjøper de et større og større volum, sa Maduro.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway