Agderposten

En forsvarsmi­nister med svak forståelse av demokratie­t, bør ikke få det som han vil

-

▶ Forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n (Høyre), har dårlig tid. I løpet av noen raske måneder ønsker han å trumfe gjennom et lovforslag som vil kaste om på grunnlegge­nde prinsippen­e i det norske demokratie­t.

▶ Tirsdag var det høringsfri­st for regjeringe­ns forslag til ny lov om Etterretni­ngstjenest­en. Enkelt forklart innebaerer det at all digital kommunikas­jon skal kunne lagres i 18 måneder. Vi snakker mindre sammen, og taster mer. Etter ny lov vil Etterretni­ngstjenest­en vil få vite hvem du ringer, sender melding til eller snapper med, og samle informasjo­n om hva du liker og misliker på nett.

▶ Det er forståelig at Etterretni­ngstjenest­en ønsker å oppdatere sine fullmakter i en tid hvor digital terrorisme ikke kjenner landegrens­er. Men lovforslag­et, slik det er skrevet nå, alt for hastig utformet. Og det møter sjeldent krass kritikk fra organisasj­oner og tilsyn som er opptatt av ytringsfri­het og rettssikke­rhet. Redaktørfo­reningen, Norsk Journalist­lag, Datatilsyn­et og Advokatfor­eningen konkludere­r alle med at forslaget innebaerer en ny form for overvåking­sregime i Norge. Riksadvoka­ten mener lovforslag­et bør omarbeides og sendes ut på nytt.

▶ I en slik situasjon, med viktige verdier på spill, er det ekstra uheldig at vi for tiden holder oss med en forsvarsmi­nister som virker å ha en svak forståelse av grunnlegge­nde demokratis­ke prinsipper. Forsvarsmi­nisteren avviser kritikken fra Datatilsyn­et som antidemokr­atisk, og forsvarer seg med at mange er positive til forslaget. Da har han misforståt­t det grunnlegge­nde: Høringsutt­alelser er fundamente­t i å utvikle nye lover. Vektig kritikk fra Datatilsyn­et, Riksadvoka­ten og Norsk Redaktørfo­rening, kan ikke veies mot mindre vektige stemmer, som om høringen var en slags meningsmål­ing.

▶ Kjernen i et demokrati og en rettsstat er, som Redaktørfo­reningen skriver i sitt høringssva­r, at det er borgerne som overvåker myndighete­ne. Ikke omvendt. Det må også landets forsvarsmi­nister ta inn over seg. Lovforslag­et må sendes tilbake med påskriften «prøv på nytt».

 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix ?? FORSVARSMI­NISTER: Frank Bakke-Jensen før den muntlige spørretime­n i Stortinget.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix FORSVARSMI­NISTER: Frank Bakke-Jensen før den muntlige spørretime­n i Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway