Agderposten

To like ting er starten

– Ting vi holder i hånda i dag blir også gamle. Derfor er det lurt å ta vare på dem, sier denne samlerglad­e gjengen som vil møte andre samlere.

-

Mannerlede­s. De tar vare på ting, lager store samlinger og er stadig på jakt etter mer.

Men de har rammer for hva de vil ha.

Samlerstyr­e

ens mange har kastet seg på en bølge der målet er å rydde og fjerne det man ikke har behov for hjemme, tenker denne gjengen litt

– Samlemani er ingen sykdom, men det er en diagnose, sier denne gjengen som samler på aluminium, Elvis-autografer, spill, speideruts­tyr, de tvende fyr, bokbindert­ing og malerutsty­r.

Ja, flere av dem har skrevet bilnummer og samlet på bruskorker også. Det var vanlige hobbyer for noen tiår siden.

Siden alle i styret for Arendal bymuseum – Kløckers Hus er bitt av samlebasil­len, inviterer de til samlertref­f inne i det gamle huset lørdag om en uke.

Hverdagsti­ng

Hans Olaf Aanensen og kona Marit har 4.000 aluminiums­gjenstande­r. De har også samlet utstyr, skilt og andre ting fra nedlagte butikker. Sammen med Nils Thomessen fartet Hans Olaf Aanensen rundt til butikker som skulle legge ned, eller som allerede var stengt, der de fikk tatt vare på en del slike ting som nå pynter opp i butikken på museet.

– Da jeg var ung, jobbet jeg et år på et museum, og da følte jeg at hverdagsli­ge ting ikke fikk den prioritet jeg syntes de skulle ha. Dermed ble interessen sådd, forteller Aanensen som er styreleder for museet på Tyholmen.

Han har også 300 vinopptrek­kere som han har kommet over her og der.

Mange markeder

Vi møter han og en hel gjeng med andre samlere på bymuseet.

Plutselig får han en aluminiums­bolle av Jan Fredrik Gundersen. En ny, gammel ting til samlingen.

– Vi vet gjerne hva de andre samler på, så hvis vi kommer over noe interessan­t, tar vi det med, sier gjengen som finner godbiter både på bruktbutik­ker, loppemarke­der og via nettet.

Tvende fyr

Gundersen selv samler på postkort fra Arendal og alt som har de tvende fyr – altså lille og store Torungen, som motiv. Det kan vaere postkort, reklame av ulike slag, hefter og andre ting.

Han samler også på firmalogoe­r der de to fyrene blir brukt, samt papirer fra lokale bedrifter – fakturaer, aksjebrev, konvolutte­r og den slags.

Malerboksu­tstilling

Ole Ugland har så mye maleutstyr at han har sine ting ustilt i flere hus. Han har også fylt hyller på arbeidspla­ssen sin og på Arendal bymuseum med malerbokse­r, pensler, gammelt verktøy og mye mer.

– Her er en malerrull med saueskinn på, forteller Ugland.

Så finner han fram en malervott som ble brukt til å male på rør og den slags.

Det var praktisk å bare ta på seg votten og stryke malingen utover.

Han samler også på gammelt verktøy og på speidereff­ekter – saerlig norske speidertin­g tilknyttet guttespeid­ere i Norsk speiderfor­bund i perioden 1910–1978.

Bokbindere

På Kløckers Hus deler han utstilling­srom med Jan Fredrik Steine som har satt seg skikkelig inn i den lokale bokbinderh­istorien.

Han har også utgitt to små bøker på eget forlag – om bokbindern­e i Arendal gjennom tidene. og har selv montert sin utstilling med mye utstyr, bøker og bokbinderp­resse som har vaert å se på Kløckers Hus i en årrekke allerede.

Han har også en egen utstilling av del gammelt snekkerver­ktøy, inkludert en høvel fra 1700-tallet.

Elvis-autografer

Jan Fredrik Steine samler også på speidertin­g. I tillegg samler han på autografer av Elvis og folk med naer tilknytnin­g til legenden.

Han har en Elvis-autograf med tilhørende sertifikat på at det virkelig er rockestjer­nen selv om har holdt i pennen.

Lisa Maria Presleys signatur er også her – og mange av navnetrekk­ene til rockestjer­nens musikere.

Via sitt VIP-medlemskap i den danske klubben Graceland har han reist rundt på mange konserter der Elvis sine musikere spiller. Da får han møte dem.

– Ofte tar jeg bilde med dem et år, så fremkaller jeg bildet og møter dem igjen året etter for å få signert det, forklarer han. ØNSKER BESØK:

 ??  ?? De inviterer til samlertref­f på Kløckers Hus - Arendal bymuseum som vi ser bak
De inviterer til samlertref­f på Kløckers Hus - Arendal bymuseum som vi ser bak

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway