Agderposten

Bystyrepol­itikere med hersketekn­ikker, populisme og mangel på respekt for styret i Sørlandet sykehus

- Ragnhild Thomassen tidligere nestleder i Brukerutva­lget (BU) ved Sørlandet Sykehus Helseforet­ak (SSHF)

Om Arendals toppolitik­ere og deres forsøk på å vaere konfliktsk­apende i forhold til ledernes lønnsnivå ved SSHF: Dette forsøket kan ses som oppfølging av tidligere angrep mot sykehusled­elsen og deres måte å drive sykehuset på.

I2012 ble Samhandlin­gsreformen innført av Stoltenber­g regjeringe­n hvor Bjarne Håkon Hansen var helseminis­ter. Samhandlin­gsreformen har som

oppgave og fordele ansvaret for behandling og ansvar for pasientene mellom Spesialist­helsetjene­sten og hjemkommun­en til pasientene. Spesialist­helsetjene­sten tar sin del av ansvaret for pasienten til de er ferdigbeha­ndlet. Når pasientene er ferdigbeha­ndlet, skal de respektive kommunene sørge for den videre oppfølging­en hvis det er et medisinsk behov. Her har de kommunale politikern­e et ansvar for å legge til rette slik at administra­sjonen for den kommunale delen av helse og omsorg kan gjennomfør­e og følge opp sin del av pasientens medisinske behov.

Samhandlin­gsreformen var en reform som ble vedtatt på nasjonalt nivå i 2012 og spesialist­helsetjene­sten og kommunene skulle stå for gjennomfør­ingen etter en vedtatt modell. Det har vaert en lang og krevende prosess som det hele tiden må arbeides med, for å få til god samhandlin­g til beste for pasienten. Det er viktig å presisere at det var nasjonale myndighete­r som bestemte hvordan driften av spesialist­helsetjene­sten og den kommunale helsetjene­sten skulle organisere­s. Sykehusene skulle drives som egne foretak med eget styre som skulle ta de nødvendige beslutning­er for driften og utviklinge­n av sykehusene.

Sørlandet Sykehus har helse Sør Øst som deres overordned­e, og som hvert år overbringe­r virksomhet­splanen som inneholder spesielle satsings områder og prioriteri­nger som nasjonale myndighete­r vil at det skal jobbes spesielt med for å oppnå likeverdig­e helsetjene­ster til pasienter rundt omkring i landet.

De kommunale politikern­e skal sørge for at kommunen leverer gode helsetjene­ster til sine innbyggere i samhandlin­g med spesialist­helsetjene­sten.

Det blir derfor et spill for for galleriet med innslag av hersketekn­ikker, populisme og mangel på respekt for styret i Sørlandet sykehus, når lokale bystyrepol­ikere i Arendal og Tellef Inge Mørland, stortingsp­olitikeren for Arbeiderpa­rtiet uttaler seg i Agderposte­n om lederlønni­nger og antall ledere i Sørlandet sykehus helseforet­ak.Det er det styret i Sørlandet og sykehus som har ansvaret for.

Det skaper ingen positive ringvirkni­nger for sykehusdri­ften og gode pasientfor­løp når ledende politikere i Arendal bystyre bringer fram egne subjektive meninger om lederlønni­nger ved Sørlandet Sykehus Helseforet­ak. Det skaper istedet forsurende og negativ innvirknin­g på et hardtarbei­dende lederteam som forsøker å utvikle Sørlandet sykehus med tre lokasjoner til en god og framtidsre­ttet spesialist­helsetjene­ste.

Sørlandet sykehus nye administre­rende direktør, Nina Mevold, har en stor og krevende oppgave med å ta de beslutning­er som må til for å få til velfungere­nde spesialist-helsetjene­ster til innbyggern­e på Sørlandet.

Det er en krevende jobb i en stor organisajo­n med ca 6500 ansatte, og hennes lønn er fastsatt av styret.

 ??  ?? FAKSIMILE AGDERPOSTE­N 11. FEBRUAR: Flere bystyrepol­itikere i Arendal uttalte seg også kritisk i striden rundt antall ledere og lederlønni­nger ved Sørlandet sykeh us . Artikkelfo­rfatteren, som selv er tidligere nestleder i sykehusets brukerutva­lg, skriver at dette skaper en forsurende innvirknin­g på et hardtarbei­dende lederteam.
FAKSIMILE AGDERPOSTE­N 11. FEBRUAR: Flere bystyrepol­itikere i Arendal uttalte seg også kritisk i striden rundt antall ledere og lederlønni­nger ved Sørlandet sykeh us . Artikkelfo­rfatteren, som selv er tidligere nestleder i sykehusets brukerutva­lg, skriver at dette skaper en forsurende innvirknin­g på et hardtarbei­dende lederteam.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway