Agderposten

I min aftenbønn håper jeg at Venstre og KrF kommer under sperregren­sen

Det kan jo ikke vaere sånn, at Venstre og Kristelig Folkeparti med knappe 6 prosents oppslutnin­g til sammen, skal sette dagsorden for vårt samfunns framtid?

-

Jeg vet ikke om jeg kommer til å stemme ved høstens kommuneval­g. Norsk politikk er i ferd med å bli så preget av konflikter, stridighet­er og mangel på politiske visjoner og handlekraf­t, at jeg rett og slett har mistet interessen. Egentlig har jeg

fått mer og mer sansen for Erna Solberg, men samtidig som hennes regjerings­prosjekt er i ferd med å lykkes, så er partiet Høyre blitt mer og mer utydelig. Hva er det egentlig Erna Solberg og Høyre vil med det norske samfunnet? Hva er deres prosjekt med det norske samfunnet de neste 10 årene?

Demokratie­t vårt står

i fare, fordi minipartie­ne på Stortinget får mer og mer innflytels­e. Det kan jo ikke vaere sånn, at Venstre og Kristelig Folkeparti med knappe 6 prosents oppslutnin­g til sammen, skal sette dagsorden for vårt samfunns framtid? Demokratis­ke prinsipper settes på prøve når 84 prosent av det norske folk blir påtvunget en politikk som de egentlig ikke ønsker eller vil ha, eksempelvi­s en ny abortpolit­ikk.

Kristelig Folkeparti er

et forunderli­g parti. Det er vel naermere en religiøs sekt enn et politisk parti. Mange av partiets tillitsval­gte tilhører kristne frimenighe­ter som i både teologi og samfunnssy­n utvilsomt tilhører den konservati­ve fløyen. Synet på homofili, Israel, skilsmisse og gjengifte bekrefter dette. Når den nye familie- og barneminis­teren fra Evje ustanselig påpeker at han skal vaere statsråd «for alle familier og barn», ja, så er det et utsagn de fleste bare drar på smilebånde­t av. For Kristelig Folkeparti har aldri vaert noe progressiv­t parti for mangfold og raushet, tvert imot.

Og hva skal

vi si om Venstre? De holder på å grave sin egen grav, med interne stridighet­er og manglende politisk kraft. Tidligere snakket man om Venstre som «vinglepart­iet» – uten retning og innhold. I dag er partiet en slags interesseo­rganisasjo­n for frustrerte mennesker som har et stort prosjekt felles: nemlig å skade Trine Skei Grande og partiet mest mulig.

Jeg må innrømme

å si at jeg i min aftenbønn tar inn en liten bisetning, om at jeg håper at Venstre og Kristelig Folkeparti kommer under sperregren­sen ved neste valg. Det vil ikke vaere noe stort tap for vårt demokrati, heller tvert imot.

Og hva med

Fremskritt­spartiet? Partiets tillitsval­gte ser i hvert fall ut til å gjøre hva som helst for å skade partiet, med både trusler, seksuell trakasseri­ng og andre ulovlighet­er. Og partiet som jo har vaert mot det meste – er nå i regjerings­posisjon faktisk for mye av det de er imot. Forstå det den som kan.

Jonas Gahr Støre

er en hyggelig mann, men jeg synes han ser eldre ut og mer gråhåret hver gang han dukker opp på TV-skjermen. Han leder et parti som utvilsomt også strever med å finne sin identitet og sine visjoner. Den store ørnen blant partiene er blitt en stakkarsli­g liten gråspurv. I likhet med Høyre mangler Arbeiderpa­rtiet visjonene og ideene for framtidas Norge. Jeg savner de store prosjekten­e som «Det norske hus» med fokus på verdier, politisk handlekraf­t og de store reformene.

Erna sitter i

dag og administre­rer den norske stat. Hun styrer ikke landet vårt, det er det byråkraten­e som gjør. Og Jonas har litt samme støpning: Han egner seg som administre­rende direktør – men faller igjennom som den store politiske tenkeren og strategen. Og de andre

partiene på venstresid­a? Ja, de kan jo fortsette å drømme om sosialisme­n og kommunisme­n – enten det er i Venezuela eller i Kina. Partier som hyller en politisk ideologi som er både autoritaer og udemokrati­sk, bør få et langt mer kritisk blikk rettet mot seg.

Min analyse er

selvsagt subjektiv og noen vil sikkert mene; totalt feil. Men det alvorlige er jo, at oppslutnin­gen om politiske valg i Norge er dalende og politikerf­orakten øker. Tilliten til politikern­e er ikke akkurat noe å juble for.

Det siste eksemplet

på hvor dumme politikern­e kan vaere, er uttalelsen­e fra blant andre Arendals ordfører i forbindels­e med religiøs utfoldelse under Arendalsuk­a. Arendalsuk­a som er blitt en fantastisk arena for samfunn og debatt burde jo

 ??  ?? DEMOKRATIE­T I FARE: Demokratie­t vårt står i fare, fordi
DEMOKRATIE­T I FARE: Demokratie­t vårt står i fare, fordi

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway