Agderposten

Hva mener partileder­ne om vern av sjømannssk­olens tårn og aula?

- Lars Vidar Moen Ola Morken Aksel Ongre Medlemmer av Arendals Sjømandsfo­rening

Det er politisk enighet om å etablere Fløybyen AS. Det innebaerer at sjømannssk­olens bygninger skal rives, med unntak av tårnet og aulaen i B-bygget som ansees verneverdi­ge. I februar 2011 utførte Arkitektsk­ap as for Aust-Agder Fylkeskomm­une en vurdering av den tidligere sjømannssk­olens kulturminn­everdi.

Deler av bygningsan­legget ble betegnet som bevaringsv­erdig, herunder tårnet som blant annet dokumenter­er funksjonen som sjømannssk­ole, og er et landemerke og en viktig del av Arendals visuelle profil.

Vern av tårnet

og aulaen er hjemlet i Plan- og bygningslo­ven som forvaltes av kommunen. Etter denne loven kan kommunen bestemme om noe skal vernes, hva som skal vernes og hvordan det skal vernes. Hvis utbygger ønsker ombygging, kan man søke kommunen om dispensasj­on fra planer og planbestem­melser. Som hovedregel ligger myndighete­n til å gi dispensasj­on hos kommunen. For ordens skyld nevnes at vernet av tårnet og aulaen ikke er vedtatt med hjemmel i kulturminn­eloven som i praksis ville innebaere fredning.

Når det gjelder

tårnet, har det siden i fjor sommer vaert kjent at det er foreslått å bygge på det inntil to etasjer. Arkitekten har foreslått et påbygg med glassvegge­r og antydet at fylkesmann­en og andre aktører kan bruke toppetasje­n til eksklusive møtelokale­r. Arendals Sjømandsfo­rening har engasjert seg i vernet av tårnet og aulaen og vaert med Arendal Eiendom på befaring i bygget. Overfor kommunen og i Agderposte­n har foreningen tilrådd at tårnet ikke blir påbygget, men pusses opp og får bevare sin opprinneli­ge fasade og saerpreg med signalmast med lys og radaranten­ne uten kabling på toppen.

Grunnen til at

det er foreslått påbygging på tårnet, er at det i bakkant er planlagt bygninger som blir høyere enn tårnet, og at det dermed ikke blir synlig som landemerke, slik det til nå har vaert. Påbygget kalles en mulighetss­tudie, og det er ikke sikkert at dét til slutt blir den valgte løsningen, heter det.

Arendals Sjømandsfo­rening tilrår som tidligere at tårnet ikke påbygges, men får beholde sitt opprinneli­ge saerpreg, noe som er mulig ved at høyden på byggene som planlegges i bakkant av tårnet, blir lavere enn tårnet. Vi ser gjerne at de enkelte partileder­ne gjennom avisene gir uttrykk for hva partienes representa­nter i bystyret mener om vern av tårn og aula. Politikern­e i bystyret har myndighet til å avgjøre vernets utforming.

Arendals Sjømandsfo­rening tilrår som tidligere at tårnet ikke påbygges.

 ??  ?? VIL BEVARE: Artikkelfo­rfatterne ber om synspunkte­r fra politikern­e på vern av tårn og aula på den tidligere sjømannssk­olen i Arendal. Foto: Agderposte­n-arkiv
VIL BEVARE: Artikkelfo­rfatterne ber om synspunkte­r fra politikern­e på vern av tårn og aula på den tidligere sjømannssk­olen i Arendal. Foto: Agderposte­n-arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway