Agderposten

Alenefar ble frifunnet ett år senere

For ett år siden fikk tobarnsfar­en sjokk. Barneverne­t hentet barna på skolen og overtok omsorgen for dem. Samtidig ble han tiltalt for barnemisha­ndling. Nå er han blankt frifunnet. – Saken fremstår som ufullstend­ig etterforsk­et, er tingrettsd­ommerens kon

- ▶ ▶ Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

En mindreårig jente som ifølge flere vitner har en livlig fantasi. Et barnevern som aksjonerte på det som skulle vise seg å vaere sviktende grunnlag

Et politi som ifølge Aust-Agder tingrett unnlot å avhøre sentrale vitner.

Dette er ingrediens­ene i det dramaet en alenefar fra AustAgder har vaert gjennom det siste året.

Fikk sjokkbeskj­ed

Det var ved starten av 2018 tobarnsfar­en fikk sjokkbeskj­eden om at barneverne­t hadde overtatt omsorgen for begge barna hans og hentet dem på skolen.

Så ble han tiltalt for barnemisha­ndling etter at datteren – som, ifølge dommen allerede var kjent for å lyve – hadde fortalt at han slo og sparket henne.

Agderposte­n har fulgt saksgangen fra farens mareritt startet for drøye ett år siden og frem til at saken sist fredag ble avsluttet.

Alvorlig tiltale

«Slang henne inn i veggen», «sparket henne i magen» og «kløp henne i munnen», er bare tre av de rundt femten straffbare forholdene som alenefaren ble konfronter­t med i tiltalen som forleden ble lest opp i AustAgder tingrett, med tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen som rettens administra­tor.

Men etter at politiet hadde brukt ett år på etterforsk­ningen, måtte politiadvo­kat Ingvild Austenå Berg bare erkjenne at hun ikke hadde noen sak.

Da rettssaken mot tobarnspap­paen skulle starte på sin tredje dag, kastet plutselig politiadvo­katen kortene og måtte selv be om full frifinnels­e.

Dramaet ikke over

Men dramaet var likevel ikke over for alenefaren fra AustAgder.

Bistandsad­vokaten sto nemlig fortsatt på sitt og ville fortsette saken.

Men nå på helt nye premisser – med en helt annen bevisvurde­ring:

Hvis domstolen bare fant det sannsynlig at faren hadde begått volden han sto tiltalt for – altså ikke mer enn 50 prosent – måtte han dømmes til å betale barna sine erstatning.

Nå har tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen og hans to meddommere vurdert om det er en slik sannsynlig­hetsoverve­kt for at alenefaren fra Aust-Agder har vaert voldelig mot barna sine.

Ikke tillitvekk­ende

Dommen som nå foreligger er så sviende at advokat Lars Faye Ree, som i retten var mannens forsvarer, oppfordrer politiet til å evaluere sine etterforsk­ningsmetod­er, som han mener er under enhver kritikk.

– Å beskylde en far for å ha vaert voldelig mot barna sine er kanskje en av de mest alvorlige anklagene et menneske kan bli utsatt for. Da må det kunne forventes at politiet snur alle stener for å bevise skyld, så vel som uskyld, sier advokat Lars Faye Ree og legger til:

– Det vi her har vaert vitne til er dessverre ikke saerlig tillitvekk­ende for den standarden politiet bør legge seg på i slike alvorlige saker.

Ufullstend­ig etterforsk­ning

«Saken fremstår som ufullstend­ig etterforsk­et», skriver nemlig tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen og belaerer politiet på et av de viktigste punktene i straffepro­sessloven:

Nemlig det viktige rettssikke­rhetsprins­ippet om at forhold som taler til siktedes fordel også skal kartlegges i politiets etterforsk­ning.

I denne saken mener dommeren helt åpenbart at dette ikke har skjedd og viser til flere sentrale vitner som aldri ble avhørt av politiet mens etterforsk­ningen pågikk.

Ett års mareritt

Alenefaren­s vonde år startet i begynnelse­n av 2018.

Da besluttet barneverne­t å akuttplass­ere de to barna hans i et beredskaps­hjem, etter at datteren i en opphetet situasjon på skolen – der hun hadde havnet i en konflikt, plutselig fortalte at hun ikke turde gå hjem fordi hun var redd for at pappa skulle slå.

Samme dag sendte skolen en bekymrings­melding til barneverne­t, som i en samtale fikk bekreftet det jenta hadde fortalt til laererne.

«Pappa slår, dytter henne i veggen, drar henne opp på rommet og kaster henne i sengen, samt klyper henne i munnen», noterer barneverne­t.

Avhørt etter to uker

Så skjedde ting fort.

Dagen etter besluttet barneverne­t å ikke bare plassere jenta, men også et mindre søsken, i et beredskaps­hjem.

I samtale med barneverne­t bekreftet søskenet krangling mellom datteren og faren, men at det ikke hadde vaert noe voldsbruk.

Først noen dager senere – etter at de begge var blitt plassert i det samme fosterhjem­met, bekreftet søskenet søsterens historie.

To uker etter at de var blitt plassert i fosterhjem­met, avhørte politiet barna for første gang.

Da forklarte de seg helt likt om den volden faren skal ha utsatt dem for.

Vitner ikke avhørt

Til tross for at hun i avhøret med politiet forteller at det har vaert flere vitner til volden – og også navnga disse, ble flere av disse aldri avhørt av politiet.

Ifølge Aust-Agder tingrett var dette «sentrale vitner som hadde opplysning­er av vital betydning for vurderinge­n av troverdigh­eten av barnas forklaring­er om tiltaltes påståtte mishandlin­g», som tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen velger å formulere det.

Flere av disse vitnene måtte farens forsvarer, advokat Lars Faye Ree, selv kalle inn. Han mener det er en jobb politiet burde gjort:

– Hadde politiet avhørt disse vitnene med en gang, ville det ikke tatt et helt år før min klient endelig ble renvasket, sier Lars Faye Ree.

Lyver om mye

Et sentralt vitne som politiet aldri avhørte, var en privat konsulent som jobber for barneverne­t og som helt siden 2013 har hatt jevnlig kontakt med jenta.

Den privaten barneverns­konsulente­n har gjennom årene hatt flere dype samtaler med jenta og hadde – til tross for det tette tillitsfor­holdet – aldri hørt noe om at faren slo.

Derimot kunne den private barneverns­konsulente­n fortelle at jenta en rekke ganger skal ha kommet med usanne påstander. Også alvorlige påstander mot andre medlemmer av familien.

Av vitneavhør­ene ble det tegnet et bilde av ei jente med veldig god fantasi. Jenta fortale om forgiftnin­gsforsøk, drap og kidnapping­sforsøk.

Ifølge jenta ble hun forsøkt kidnappet på vei fra fosterhjem­met til skolen. Politiet iverksatte umiddelbar­t etterforsk­ning med store politistyr­ker i jakten på det jenta beskrev som en hvit kassebil og en mindre grønn bil som skulle ha deltatt i kidnapping­sforsøket hun klarte å vri seg ut av.

Frykter nye beskyldnin­ger

Etter at flere vitner var blitt avhørt i saken, kom det frem at det umulig kunne vaert to biler på stedet jenta forklarte at hun var blitt forsøkt kidnappet.

Så mange var løgnene at barneverne­t har hatt store vansker med å skaffe fosterhjem til jenta «grunnet risikoen potensiell fosterfore­ldre føler for å bli beskyldt for vold og seksuelt misbruk», som tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen protokolle­rte i sine papirer.

I dommen konkludere han med at de mange dokumenter­te usannheten­e gir det hun fortalte til kontaktlae­rer, barneverns­tjenesten eller politiet liten verdi.

Han bemerket også at navngitte vitner som skal ha sett volden, heller ikke stemmer.

At ingen har hørt noe eller sett merker på jentas kropp – til tross for hennes tette kontakte med både helsesøste­r, kontaktlae­rer og konsulente­n fra barneverns­tjenesten – bemerker dommeren også.

«Tiltalte blir på denne bakgrunn å frifinne også for kravet om erstatning», skriver Jan Atle Hansen og de to meddommern­e i Aust-Agder tingrett.

Skuffet og skremt

– Jeg unner ingen å måtte gå igjennom det jeg det siste året har opplevd, sier alenefaren til Agderposte­n.

Sønnen fikk han tilbake for flere måneder siden – til tross for at han på dette tidspunkte­t fortsatt var siktet for barnemisha­ndling.

Datteren er fortsatt i fosterhjem og han vil nå – i samarbeid med eksperter – finne frem til den beste løsningen for henne.

Agderposte­n: – Hvordan har dette påvirket ditt forhold til barna dine?

– Jeg er like glad i dem nå som før denne saken begynte å rulle. Men jeg er både skuffet og skremt over de instanser som ikke maktet å stoppe dette før to barn havnet i fosterhjem og jeg selv ble tiltalt for å ha mishandlet dem.

Barneverns­leder i den aktuelle kommunen i Aust-Agder har ikke ønsket å kommentere saken.

 ??  ?? SKUFFET OG SKREMT: - Jeg er skuffet og skremt over de instanser som ikkemaktet å stoppe dette før to barn havnet i fosterhjem og jeg selv ble tiltalt for å ha mishandlet dem, sier alenefaren.
SKUFFET OG SKREMT: - Jeg er skuffet og skremt over de instanser som ikkemaktet å stoppe dette før to barn havnet i fosterhjem og jeg selv ble tiltalt for å ha mishandlet dem, sier alenefaren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway