Agderposten

FRITIDSBOL­IG I DANMARK?

Sør for Skagerrak ligger et hav av feriebolig­er til salgs for en brøkdel av norgespris­ene. Men hvordan får man tillatelse til å kjøpe?

-

Det er lett å forstå hvorfor så mange nordmenn drømmer om feriehus i rødpølsens hjemland. Et kjapt søk på danske annonsepor­taler viser tusenvis av fritidsbol­iger til salgs, mange takstert til gi-bort-pris og strandet på markedet i flere år. Espen Solum – profilert eiendomsme­gler og leder for Huseiernes Landsforbu­nd i VestAgder – sier overfloden av danske sommerhus kunne kommet flere til gode, hadde det ikke vaert for landets restriktiv­e kjøpsregle­r.

- Det er ingen tvil om at du får utrolig mye for pengene i Danmark, sier han. - Utfordring­en er å sikre seg tillatelse­n til å kjøpe.

Få tegn til endring

Kort forklart finnes det to veier til den danske hyttedrømm­en. Du kan enten få konsesjon etter å ha bodd/ jobbet minst fem år i landet, eller gjennom en saerskilt tilknytnin­g til Danmark og dansk kultur. Denne må redegjøres for i en søknad til Justismini­steriet, og kan begrunnes med alt fra familiehis­torie til økonomiske forbindels­er til tidligere feriebesøk. Solum sier det strenge regelverke­t påfører mange danske småsteder et økonomisk uføre på grunn av fraflytnin­g til storbyene.

- Det virker som om det er liten politisk vilje til endring, sier han. Jeg synes spesielt synd på danskene som ikke får solgt boligene sine på grunn av denne loven.

Kjøpsforbu­det for utlendinge­r ble innført så tidlig som i 1973, året da Danmark ble medlemslan­d i EU. Den viktigste årsaken, forklarer Solum, var frykten for at kjøpeglade tyskere ville omdanne deler av landet til en uregulert feriekolon­i.

- Jeg tror ikke frykten var berettiget i 1973, og jeg tror den er enda mindre berettiget i 2019, sier megleren.

Grundig forarbeid

Ifølge Prognosese­nterets undersøkel­se fra 2018 om feriehus i utlandet, lå Danmark på tredjeplas­s av landene nordmenn flest ønsker seg feriehus i, rett etter Spania og Sverige. Til tross for at rundt en tredel av dem som søker, får avslag av Justismini­steriet, virker det generelt som norske kjøpere er velkomne hos danske myndighete­r, sier Solum.

- Forholdet mellom Norge og Danmark er definert av både felles historie og kultur. I tillegg tar vi ikke med oss noe hjemmefra når vi drar nedover. Vi kjøper alt av varer i danske butikker og ansetter lokale håndverker­e når vi skal pusse opp.

For de som skal begi seg inn på det danske boligmarke­det for første gang, har Solum ett overordnet råd.

- Sørg for å gjøre grundig forarbeid, sier han. - Legg mye tid og kjaerlighe­t i søknaden. Det er også avgjørende å hyre inn en egen megler eller advokat. Selgers megler kan ikke gi kjøpere råd, fordi han etter loven er selgers representa­nt i eiendomsha­ndelen . Dette står i motsetning til Norge, der eiendomsme­gleren normalt represente­rer begge parter.

Spilte alle kortene

Av alle argumenter du kan spille på for å kvalifiser­e til konsesjon, er familiehis­torikk det mest avgjørende. Katarina Lien har ingen historisk familietil­knytning til Danmark, men kom likevel gjennom nåløyet for sju år siden, da hun og familien sikret seg drømmehuse­t på øya Laesø i Nord-Jylland.

- Vi spilte alle kortene vi hadde, forteller hun. - Vi ramset opp alt fra Legoland-besøket i 74 til Roskildefe­stivalen. Alt av tid tilbragt i Danmark ble oppgitt, og vi brukte lang tid på søknadstek­sten. I tillegg har foreldrene mine eid hus og feriert på Laesø i en årrekke.

Familien hyret også inn egen advokat til å bistå med søknad, noe Katarina anbefaler til alle som vurderer feriehus i Danmark.

- Vi var nøye med å lage en avtale om at selgeren ikke skulle akseptere andre bud før konsesjone­n var avklart. Det viste seg å vaere avgjørende, da noen la inn et bud før tilbakemel­dingen kom fra Justismini­steriet, forteller hun.

Ideelle hytteiere

Lien-familien lever opp til det meste danske myndighete­r ønsker seg fra utenlandsk­e boligeiere. De bruker huset sitt ofte, har en sosial tilknytnin­g til naboene og bidrar økonomisk til naermiljøe­t når de ferierer.

- Vi er veldig opptatt av å bruke lokale håndverker­e og handle lokalt, og tar med oss lite hjemmefra, forteller Katarina.

Familien har i tillegg begynt å leie ut boligen det siste året, forteller hun. Dette gjøres via et lokalt byrå, og bidrar til å dekke inn faste utgifter som olje og strøm (begge deler betydelig dyrere enn i Norge). Det er derimot liten tvil om hvem huset er reservert for størstepar­ten av året.

- Vi er der så ofte vi kan, fordi det er verdens deiligste sted å vaere, sier Katarina. - Veien til målstreken var kanskje kronglete, men jeg ville gått gjennom det igjen uten å nøle.

 ??  ??
 ??  ?? IDYLLISK: Danmark er på tredje plass av land nordmenn ønsker seg sommerhus i.
IDYLLISK: Danmark er på tredje plass av land nordmenn ønsker seg sommerhus i.
 ??  ?? ROMSLIG: Familien Lien fikk mye for pengene da de kjøpte feriehus på øya Laesø.
ROMSLIG: Familien Lien fikk mye for pengene da de kjøpte feriehus på øya Laesø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway