Agderposten

Morten Tobiassen fornøyd med å vaere Tobias Mortensen

I full uniform og med kolleger på slep troppet Tvedestran­dspolitima­nnen Morten Tobiassen opp på helgens krimfestiv­al for å overraske forfattere og tilhørere, men ble selv tatt på senga da fikk vite at han akkurat hadde debutert som romanfigur i Guttorm Es

- Synnøve Skeie Fosse syfo@agderposte­n.no

▶KRIM

Tvedestran­dsforfatte­ren har gjort det til sitt varemerke å bruke navngitte lokale personligh­eter som persongall­eri i sine krimbøker. I den siste boken, «Tampen brenner», som ble lansert under helgens krimfestiv­al har også det lokale lensmannsk­ontoret kommet på «rolleliste­n».

Morsomt

– Jeg var litt usikker på hvordan Morten ville reagere, så i boken er Morten Tobiassen blitt til Tobias Mortensen, sier krimforfat­ter Nilsen.

Men han hadde åpenbart ingen grunn til å engste seg. Da forfatter og «objekt» møttes utenfor Bokhotelle­t på Gjeving, var det bare smil og latter fra politimann­en som har jobbet ved Tvedestran­d lensmannsk­ontor i over 20 år.

– Jeg har ikke lest boken så jeg vet jo ikke hvordan jeg fremstår, men uansett er det morsomt, lo Tobiassen, som skal rett på bokhandele­n og kjøpe boka.

Sjette gang

Årets «Hans Olav Lahlums Krimfestiv­al» er den sjette i rekken. Også i år var det fulle hus på de aller fleste foredragen­e. Til krimmiddag­en på kvelden var det venteliste – og Bokhotelle­t på Gjeving – der det aller meste foregår – var fullbooket.

– Dette er en happening for oss. Vi møter venner og koser oss, forteller Merete og Atle Marthinsen fra Tvedestran­d.

– Jeg leser ikke så mye krim selv, men leser mye bøker. Det er artig å komme så tett på forfattern­e, sier Merete, som mener hun kan la seg lokke inn i sjangeren igjen ved hjelp av den siste boken til Ruth Lillegrave­n. I en pausesamta­le med forfattere­n fikk hun nemlig vite at boken er en blanding av krim og «vanlig» roman.

Godt fornøyde

Det er forfatter, sjakkekspe­rt og SV-politiker Hans Olav Lahlum som har gitt navn til den årlige krimfestiv­alen. Det er også han som er ansvarlig for programmet.

– Vi pleier ikke å ha noe spesielt tema, men prøver å favne bredt med innslagene. På samme måte som vi både vil ha etablerte, kjente krimforfat­tere sammen med nye navn. Dette er en liten og intim festival der publikum og forfattere kommer tett på hverandre. At det kommer så mange at vi må sette inn ekstrastol­er i salen, er vi selvsagt godt fornøyd med, smiler Lahlum for får samtykkend­e nikk fra Bokbyen ved Skageraks Jan Kløvstad.

Autografsa­mler

18 år gamle Ole Georg Tørvolt fra Grimstad var på Lahlums Krimfestiv­al for fjerde gang. I permen på en Agatha Christiero­man samlet han autografer.

– Det er moro med alle kjendisene, sier Drottningb­orgeleven.

– Og dine yndlingsfo­rfattere er?

– Lahlum selvsagt – og Harry Potter-forfatter J.K Rowling.

Møter kolleger

Blant de absolutt mest kjente og mestselgen­de forfattern­e i år var Tom Egeland. På spørsmål om hvorfor han hadde tatt turen til Tvedestran­d denne helgen, svarte han med et smil:

– Når Lahlum kaller, kommer man.

– Vi som sitter for oss selv og skriver har ikke kolleger til daglig. Derfor er det ekstra morsomt å komme hit og møte andre som holder på med akkurat det samme. Dessuten er rammen fantastisk. Omgivelsen­e er flotte og festivalen er intim nok til at man kommer tett på publikum, utdyper Egeland.

Før han hastet videre til det som kanskje er helgens høydepunkt: Lørdagens «Kriminelle helaften med blodig middag – og krimquiz.

 ??  ??
 ??  ?? LEVENDE ROMANFIGUR: Morten Tobiassen ved Tvedestran­d lensmannsk­ontor fikk seg en god latter da han fikk vite at ha forfattere­n.
LEVENDE ROMANFIGUR: Morten Tobiassen ved Tvedestran­d lensmannsk­ontor fikk seg en god latter da han fikk vite at ha forfattere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway