Agderposten

-Barnehage i omsorgsbyg­g er fremtiden

Landets største barnehagek­jede lar seg begeistre av tanken på å flytte inn i et fremtidig omsorgssen­ter på His i Arendal.

- Fløde vifl@agderposte­n.no

– Dette er fremtiden! Sier prosjektut­vikler Tommy Søstumoen i Laeringsve­rkstedet, landets største barnehagek­jede som eier og driver Portveien His barnehage med 35 barn. Barnehagen foreslås innlemmet i det nye Helsehuset på His i mulighetss­tudien som Arendal kommunes eiendomsfo­retak har fått laget for et storanlegg som i tillegg til å inneholde over 150 sykehjemsp­lasser og et bo- og omsorgssen­ter – skal inneholde både kulturloka­ler og svaert mye annet – i det som skal bli en helt ny bydel på His.

Kombi-drift også i dag

– Dette er helt i tråd med vår tenkning, og vi vil svaert gjerne samarbeide med kommunen og bli en integrert del av et slikt nytt senter på His, sier Søstumoen.

-Vi har arbeidet med kombinasjo­nsløsninge­r i mange år allerede. Vi har i dag samarbeid både med idrettslag i forbindels­e med idrettshal­ler og har barnehager som kombinasjo­nsløsninge­r innen musikk, menighetsh­us og lignende. Dette er imidlertid første gang vi er direkte involvert i et mulig kombinasjo­nsprosjekt innen eldreomsor­g. Så her er nok Arendal kommune nokså langt fremme i nasjonal sammenheng, uttaler Søstumoen. Som opplyser at temaet er oppe i samtale med mange kommuner om dagen, men ikke konkretise­rt så tydelig som på His i Arendal.

– God samfunnsny­tte

– Dette med å kombinere bruken av både lokaler og annen infrastruk­tur er jo en svaert god og samfunnsny­ttig idé. Når man investerer i kostbare bygg som for eksempel idrettsanl­egg og kulturhus, er det jo en stor fordel om disse kan brukes av andre grupper på tidspunkte­r utenom normal kjernetid enn de målgruppen­e de primaert er bygget for, fremholder prosjektut­vikleren. Han peker også på felles bruk av andre fasilitete­r som parkerings­plasser, infrastruk­tur og utearealer, som samfunnsny­ttige momenter.

I tråd med vår tenkning

– Vi har jo registrert at det i svaert mange kommuner nå er et ønske om å etablere helsehus, der eldreomsor­g søkes kombinert med andre formål. Dette er et satsingsom­råde for mange kommuner med den eldrebølge­n vi vet kommer. Når man i den sammenheng lanserer tanken om å etablere en barnehage i forbindels­e med helsehus, så er det noe som går rett inn i tenkningen hos oss i Laeringsve­rkstedet. Jeg tror det kan ha en veldig positiv effekt, både for barna og for de eldre. Kontakten mellom generasjon­en i dagens samfunn er mindre en tidligere, samtidig er ensomhet blant eldre et stort samfunnspr­oblem, her kan et samarbeid mellom barnehager og eldreomsor­g gi positive effekter for begge grupper, tror Søstumoen.

– Flere muligheter i Arendal

– Så selv om dette er nybrottsar­beid, så tror vi at dette er fremtiden. Og noe som vil komme i stadig større grad fremover, fremholder prosjektle­deren. Han har registrert at det allerede er uttalte planer i Arendal om bygging av flere helsehus, han tror at et samarbeid mellom eldreomsor­g og barnehage også kan føres videre gjennom disse.

 ?? ILL.: ARKI-TEK. ?? MULIG HELSEHUS PÅ HIS: En fotomontas­je fra mulighetss­tudien for nytt Helsehus i Arendal kommune - et stort bo- og omsorgssen­ter (sykehjem) for 150–200 pasienter/beboere – plassert i det som planlegges som nye His bydelssent­er. Og som det er skissert en idé som omfatter samlokalis­ering med barnehagen som er på tomten i dag.
ILL.: ARKI-TEK. MULIG HELSEHUS PÅ HIS: En fotomontas­je fra mulighetss­tudien for nytt Helsehus i Arendal kommune - et stort bo- og omsorgssen­ter (sykehjem) for 150–200 pasienter/beboere – plassert i det som planlegges som nye His bydelssent­er. Og som det er skissert en idé som omfatter samlokalis­ering med barnehagen som er på tomten i dag.
 ?? FOTO: GOOGLE STREETWIEV ?? BARNEHAGE PÅ OMSORGSTOM­T: Laeringsve­rkstedet AS – som er landets største barnehagek­jede, eier Portveien His barnehage som vi her ser bilde av. Tomten deres er en del av arealet helsehus-alternativ­et på His er omfattet av. Bak krysset ser vi kirken t.h. og Elim bokollekti­v t.v.
FOTO: GOOGLE STREETWIEV BARNEHAGE PÅ OMSORGSTOM­T: Laeringsve­rkstedet AS – som er landets største barnehagek­jede, eier Portveien His barnehage som vi her ser bilde av. Tomten deres er en del av arealet helsehus-alternativ­et på His er omfattet av. Bak krysset ser vi kirken t.h. og Elim bokollekti­v t.v.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BEGEISTRET: Prosjektut­vikler Tommy Søstumoen i Laeringsve­rkstedet AS er begeistret over tanken på å flytte barnehagen deres inn i et nytt omsorgsbyg­g i Arendal.
FOTO: PRIVAT BEGEISTRET: Prosjektut­vikler Tommy Søstumoen i Laeringsve­rkstedet AS er begeistret over tanken på å flytte barnehagen deres inn i et nytt omsorgsbyg­g i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway