Agderposten

Løfter 160 kilo og regnes som livsfarlig

Han løfter 160 kilo i benkpress og karakteris­eres som livsfarlig hvis han ikke fortsatt holdes under tvungent psykisk helsevern.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Ifølge tall fra Helsedirek­toratet var Sørlandet den landsdelen i Norge som i 2016 hadde flest pasienter underlagt tvungent psykisk helsevern.

I 9 år har en mann fra AustAgder – som nå er i begynnelse­n av 30 årene – blitt holdt under denne loven.

Ifølge loven skal fortsatt tvungent psykisk helsevern vurderes minst hvert tredje år av domstolen.

Onsdag 30. januar i år var derfor vilkårene på nytt oppe til vurdering, men med samme resultat som i 2012 og 2015:

«N.N dømmes til fortsatt psykisk helsevern», konkludere­r domstolen.

Grovt lemlestet

Dommen gir et innblikk i hvilke utfordring­er et samfunn har når mennesker utvikler seg til å bli så farlige at de kan vaere i stand til å begå de mest brutale handlinger.

Etter at han i 2009 hadde lemlestet en kvinne på det mest alvorlige – fordi han ville bomme en røyk av henne og misforsto svaret – måtte han settes i varetekt.

Men i fengselet lemlestet han en ansatt så grovt at han ble påført flere brudd i ansiktet.

En jente han traff på bussen – og som han også ville bomme røyk av – skremte han så alvorlig at hun solgte huset i hjembyen og flyttet til et annes sted i Aust-Agder.

Diagnose psykopat

Etter disse episodene i 2009 ble han innlagt på tvang og 6. november 2009 dømt til tvungent psykisk helsevern.

Ifølge dommen fra 2009 skåret han «tilnaermet optimalt», som psykiatern­e uttrykte det, på det som på den tiden gikk under diagnosen psykopat.

«Han fremstår som livstruend­e farlig i svaert høy grad», konkludert­e psykiatern­e som undersøkte ham i 2009.

Fortsatt like farlig

I dag fremstår mannen som fortsatt like farlig hvis han ikke fortsatt kan holdes i forvaring.

Nå er diagnosen endret fra psykopat til dyssosial personligh­etsforstyr­relse.

Pasienter med denne lidelsen er likegyldig for sosiale forpliktel­ser og har ifølge dommen en uttalt mangel på forståelse for andres følelser.

Løfter 160 kilo

At han trener mye – og i dag hevder han er i stand til å løfte 160 kilo i benkpress – blir også tatt med i dommen som en begrunnels­e for fortsatt tvungent psykisk helsevern.

«Følgelig kan tiltalte vaere livsfarlig dersom han ikke «rammes inn» av nødvendige kontrollti­ltak, som domstolen formulerer det.

I dag får han døgnkontin­uerlig oppfølging og tvangsbeha­ndles også med medikament­er.

Til tross for behandling­en lider han ifølge legene fortsatt av alvorlig paranoid schizofren­i.

Om tre år skal domstolen igjen prøve om det er grunnlag for videre tvungent psykisk helsevern for den volds- og sikringsdø­mte mannen fra AustAgder.

Ankefriste­n er satt til to uker.

 ??  ?? HVERT TREDJE ÅR: Hvert tredje år må domstolene på Sørlandet avgjøre om det fortsatt er grunnlag for å holde folk som er dømt til tvungent psykisk helsevern med tvang. Sørlandet er fortsatt den landsdelen som har flest pasienter som er underlagt denne loven.
HVERT TREDJE ÅR: Hvert tredje år må domstolene på Sørlandet avgjøre om det fortsatt er grunnlag for å holde folk som er dømt til tvungent psykisk helsevern med tvang. Sørlandet er fortsatt den landsdelen som har flest pasienter som er underlagt denne loven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway