Agderposten

- Vanskelige­re å lage film i Norge

Den norske filmskaper­en Hans Petter Moland plukket med seg en prestisjet­ung sølvbjørn for «Ut og stjaele hester». Nå kaster han ut en politisk brannfakke­l.

-

– Det er blitt vanskelige­re. Filmer som denne, har trangere kår enn før, sier Moland.

NTB møter ham i Berlin, der Molands nye film «Ut og stjaele hester» lørdag kveld ble hedret med sølvbjørne­n for beste foto under den internasjo­nale filmfestiv­alen Berlinale.

Prisen gikk til filmens danske filmfotogr­af Rasmus Videbaek.

Smertefull­e valg

Da de to møtte pressen etter prisutdeli­ngen, fortalte Moland om store budsjettbe­grensninge­r under filmingen. Ifølge ham måtte teamet ta smertefull­e valg hver eneste dag fordi det de aller helst ville ha gjort, kostet for mye.

– Norsk film er notorisk underfinan­siert, sier Moland til NTB.

– Og det gjør livet til produsente­ne til et helvete. De skjønner godt at det er mer som skal til for å forløse et manus, samtidig som det er nesten umulig å oppnå de rammene som en film egentlig behøver for å oppfylle sitt potensial, sier han.

Måtte filme i utlandet

Filmprodus­ent Håkon Øverås bekrefter inntrykket. Han beskriver et uoversiktl­ig bilde der man må lete verden rundt for å finne pengene.

Deler av «Ut og stjaele hester» er for eksempel filmet i Litauen. Det har ingenting med selve innholdet i filmen å gjøre. Tvert imot handler det om kostnadsra­mmer og støtteordn­inger.

– Det er helt merkverdig at man nå må filme lokale filmer i andre land, sier Øverås.

Trangere kår

Moland mener filmens kår er blitt vesentlig trangere i løpet av karrieren hans. Han tror dette også påvirker hvilken type film man satser på.

– For 25 år siden var det vanlig å ha 50 til 55 opptaksdag­er. I dag er det nesten umulig å oppnå. Det gjør at sjansene for å lykkes, blir mindre, sier Moland.

– Men når det er sagt, så har vi jo bra rammevilkå­r i forhold til resten av verden, legger han til.

I forbindels­e med premieren i Berlin hadde filmteamet også en timelang samtale med kulturmini­ster Trine Skei Grande (V). Moland beskriver henne som en filmintere­ssert og oppdatert samtalepar­tner.

– Det er tydelig at hun har fulgt med i timen, sier han.

Fjerde bidrag

Moland har nå vaert med i hovedkonku­rransen i Berlin fire ganger. Det er et antall ingen annen norsk filmskaper kan matche.

Årets film «Ut og stjaele hester» er basert på Per Pettersons bestselgen­de roman ved samme navn fra 2003. Boka er i dag oversatt til 50 språk. Dette er første gang en Petterson-roman filmatiser­es.

Stellan Skarsgård spiller hovedrolle­n i filmen, mens 16 år gamle Jon Ranes spiller Skarsgårds karakter Trond som ung. Andre skuespille­re i filmen er Bjørn Floberg, Tobias Santelmann, Pål Sverre Hagen og Danica Curcic.

«Ut og stjaele hester» har norsk kinopremie­re den 8. mars. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? PRIS: Hans Petter Molands film «Ut og stjaele hester» vant sølvbjørne­n for beste foto under Berlinale, den internasjo­nale filmfestiv­alen i Berlin. Her er Moland sammen med filmfotogr­af Rasmus Videbaek.
FOTO: NTB SCANPIX PRIS: Hans Petter Molands film «Ut og stjaele hester» vant sølvbjørne­n for beste foto under Berlinale, den internasjo­nale filmfestiv­alen i Berlin. Her er Moland sammen med filmfotogr­af Rasmus Videbaek.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway