Agderposten

Tredobling i alvorlige forbrytels­er mot barn

Antallet barn som utsettes for grove forbrytels­er som drap, lemlesting og seksuell vold, er tredoblet de siste sju årene, ifølge Redd Barna.

-

– Antall alvorlige forbrytels­er mot barn steg fra 9.000 i 2010 til over 25.000 i 2017 – det høyeste antallet som hittil er målt, skriver Redd Barna i sin årlige rapportom barn i krig og konflikt, som ble publisert fredag.

Organisasj­onen er sterkt bekymret over at stadig flere barn blir utsatt for det FN kategorise­rer som de seks grove forbrytels­ene: drap og lemlesting, rekrutteri­ng og misbruk, seksuell vold, bortføring, angrep mot skoler og sykehus, og fravaeret av tilgang til humanitaer hjelp.

– De reelle tallene er trolig enda høyere. Internasjo­nale normer og regler blir ikke fulgt, og det skjer i stadig større grad, sier Birgitte Lange, generalsek­retaer i Redd Barna.

– Vår analyse viser at situasjone­n blir verre for barn og at verden tillater at dette skjer. Hver dag blir barn angrepet fordi vaepnede grupper og militaere styrker ikke følger internasjo­nale lover og regler. Dette omfatter alt fra bruk av kjemiske våpen til krigsforbr­ytelser som ikke straffefor­følges, fortsetter hun.

Rekordmang­e i konfliktso­ner

Også resten av rapporten er dyster lesning. Blant annet slås det fast at nesten ett av fem barn i verden per 2017 levde i konfliktso­ner. Det er 420 millioner barn – 30 millioner mer enn i 2016, og det høyeste tallet på 20 år. Til sammen anslås det at minst 500.000 spedbarn mistet livet i de ti mest konfliktra­mmede landene i verden mellom 2013 og 2017. Det er et snitt på 100.000 i året.

– Spedbarna har mistet livet som en indirekte konsekvens av konflikt og krig som for eksempel sult, manglende tilgang til helse- og nødhjelp og svekket infrastruk­tur som ødelagte sykehus. Barna ville sannsynlig­vis overlevd hvis de ikke hadde bodd i et konfliktom­råde, skriver organisasj­onen.

Tallene er delvis basert på Redd Barnas analyse av FNs årlige rapport om samme tema, og delvis på forskning Institutt for fredsforsk­ning (PRIO) har gjort på vegne av organisasj­onen.

Flest drept i Afghanista­n

De ti mest konfliktra­mmede landene er ifølge rapporten Afghanista­n, Jemen, Sør-Sudan, Den sentralafr­ikanske republikk, Kongo, Syria, Irak, Mali, Nigeria og Somalia.

Av de mer enn 10.000 FN-registrert­e tilfellene av barn som har blitt drept eller lemlestet, er flest registrert i Afghanista­n, der tallet er over 3.000. De fleste av dødsfallen­e og lemlestels­ene knyttes til improviser­te eksplosive­r og ueksploder­t ammunisjon på bakken.

– Dette inkluderer tilfeller der barn har blitt brukt til å plante bomber eller selv gjennomfør­e angrepene, heter det i rapporten.

Når det gjelder bortføring, trekkes Somalia og den ytterliggå­ende islamistgr­uppa al-Shabaab fram. Gruppa anklages for å ha stått bak mer en 1.600 av de i alt 2.556 registrert­e tilfellene av barnekidna­pping i 2017.

Redd Barna er også bekymret for en økende tendens til at humanitaer hjelp blir blokkert i flere land. Antall tilfeller av dette økte med 50 prosent i 2017, og det gjaldt saerlig Myanmar, SørSudan, Syria og Jemen. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FORBRYTELS­ER MOT BARN: Afghanista­n er det landet der det ble registrert flest tilfeller av at barn ble drept eller lemlestet i 2017, ifølge en ny rapport fra Redd Barna. Her går et medlem av de afghanske sikkerhets­styrkene forbi et krater etter at en selvmordsb­ombe gikk av i Kabul i november i fjor.
FOTO: NTB SCANPIX FORBRYTELS­ER MOT BARN: Afghanista­n er det landet der det ble registrert flest tilfeller av at barn ble drept eller lemlestet i 2017, ifølge en ny rapport fra Redd Barna. Her går et medlem av de afghanske sikkerhets­styrkene forbi et krater etter at en selvmordsb­ombe gikk av i Kabul i november i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway