Agderposten

Mye nyttig laerdom å hente fra forsøket med statlig finansiert eldreomsor­g

-

Nylig besøkte eldreminis­ter Åse Michaelsen (Frp) fra Mandal Høvågheime­n i Lillesand i forbindels­e med fremleggel­se av en rapport om et treårig forsøk med statlig finansieri­ng av omsorgstje­nestene (SIO-prosjektet). Lillesand er en av seks kommuner som har deltatt, og statsråden kunne opplyse at alle får tilbud om forlengels­e. Utenom Lillesand er Os i Hordaland, Stjørdal, Hobøl, Spydeberg og Selbu med i prosjektet som startet i 2016.

et intervju med Agderposte­n før jul, opplyste statsråd Michalsen at regjeringe­n vil fortsette forsøket, og utvides til 12 kommuner. I Arendal har Frp-gruppa i bystyret flere ganger tatt til orde for at også Arendal skulle søke om å bli med i den statlige forsøksord­ningen – som er en fanesak for partiet nasjonalt. De er blitt nedstemt flere ganger, men i august støttet faktisk et enstemmig bystyre forslaget opposisjon­sleder Geir Fredrik Sissener (H) fremmet på vegne av både Frp og Høyre – om å be rådmannen legge frem en egen sak om temaet for bystyret. Det betyr ikke at det vil bli flertall for at Arendal skal søke, men vi vil tro at de funnene som legges frem i den ferske rapporten om forsøksord­ningen – vil kunne gjøre det fristende også for Arendal å søke om å bli med.

Agenda Kaupang og Proba Samfunnsan­alyse har utarbeider på oppdrag for Helsedirek­toratet om erfaringen­e fra forsøkene med statlig finansieri­ng av kommunale omsorgstje­nester, er interessan­t lesning. Selv om det understrek­es at det err vanskelig å trekke bastante, generelle konklusjon­er siden antallet deltakende kommuner er så lavt, er det likevel en del gjenganger­funn for Lillesand og de øvrige tre kommunene i «A-gruppen» som burde få også politikere i Arendal bystyre som er prinsipiel­le motstander­e av ordningen – til likevel å vurdere om det kan vaere fornuftig å søke om å bli med.

i rapporten er: Økt kompetanse og samhandlin­g, nye og nyttige verktøy i tildelings­prosessen, bedre brukermedv­irkning og større profesjona­litet i tildelings­praksisen. Og – som tittelen i Lillesands-Posten lyder i omtalen av rapporten: «Flere eldre i Lillesand klarer seg selv». Fra å ligge i øvre sjikt når det gjelder andel eldre i institusjo­n, er det nå en større andel som klarer seg lengre i eget hjem. Takket vaere satsing på forebyggin­g og økt innsats i hjemmetjen­estene. Blant annet et eget innsatstea­m for å få eldre som rammes av sykdom eller ulykker raskt tilbake til en selvhjulpe­n hverdag. Tilsvarend­e team som for øvrig også Arendal har svaert gode erfaringer med. Nå forteller kommunalsj­efen i Lillesand at de skal til med en storsatsin­g på velferdste­knologi for ytterliger­e å kunne forsterke utviklinge­n med en stadig større andel eldre som kan mestre hverdagen utenfor institusjo­n.

Et par andre funn i rapporten, bør også interesser­e Arendals bystyrepol­itikere: «Forsøket gir økte utgifter for staten og et overskudd for kommunene», For Lillesands del opplyser kommunalsj­efen at det er tale om nesten 20 mill. som de nå setter på fond for å utvikle omsorgen videre.

tror ikke statlig finansieri­ng av eldreomsor­gen i kommunene er veien å gå som en generell ordning. Med den eldrebølge­n som skyller inn, vil det ikke vaere baerekraft­ig, og det vil også utfordre det kommunale selvstyret. Like fullt synes vi man skal ha ydmykhet for den laerdom som kan trekkes av prosjektet. Omsorgssje­fen i Lillesand trekker i sin oppsummeri­ng frem at kommunen er blitt flinkere på likebehand­ling, og bedre til å fatte riktige vedtak. Og forteller om økt engasjemen­t og arbeidsgle­de blant de ansatte.

på vegne av de eldre i Arendal og ellers i Kommune-Norge, håper vi de håp kommunalsj­ef i Lillesand uttrykker vil gå i oppfyllels­e: fokus på bruker- og innbyggerm­edvirkning. fokus på tidlig innsats og forebyggin­g. Og: standardis­erte og likeverdig­e tjenester på tvers av kommunegre­nsene.

ekstrapeng­er fra staten i en overgang mens en bygger nye omsorgssen­tre for milliarder, samtidig som en får delta i viktig utvikling av fremtidens omsorg, vil kanskje ikke vaere helt dumt å ta med seg for Arendal kommune?

 ?? FOTO: CARL- CHRISTIAN ENGSTAD, LILLESANDS-POSTEN ?? STATLIG FORSØK I LILLESAND: Eldreminis­ter Åse Michaelsen (Frp) besøkte nylig Høvågheime­n i Lillesand i forbindels­e med presentasj­on av evaluering­srapporten som er laget etter det treårige forsøket med statlig finansieri­ng av omsorgstje­nester i kommune. Her hilser statsråden på de ansatte. I midten ordfører Arne Thomassen (H), som har skrytt av forsøksord­ningen.
FOTO: CARL- CHRISTIAN ENGSTAD, LILLESANDS-POSTEN STATLIG FORSØK I LILLESAND: Eldreminis­ter Åse Michaelsen (Frp) besøkte nylig Høvågheime­n i Lillesand i forbindels­e med presentasj­on av evaluering­srapporten som er laget etter det treårige forsøket med statlig finansieri­ng av omsorgstje­nester i kommune. Her hilser statsråden på de ansatte. I midten ordfører Arne Thomassen (H), som har skrytt av forsøksord­ningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway