Agderposten

Bønder trenger ikke like å jobbe med mennesker

- Else-May Botten, stortingsr­epresentan­t (Ap)

«Er du utadvendt og positiv og liker å jobbe med mennesker?». Dette er en standard jobbannons­e, men bør ikke vaere det for å bli bonde. Jeg sier dette, fordi statsminis­teren nylig var ute med beskjed om at landbruket må tenke mer kreativt om hvordan man skal tjene penger (Nationen 8/2).

Hun besøkte en gård i Ås, Akershus, der ekteparet Jensen hjalp folk som slet med rus og psykiske problemer. Noe som selvsagt er bra og viktig. Men som Kjersti Jensen sa i intervjuet: Man må ha lyst til å gjøre det, ellers bør man la vaere.

Appellen om kreativite­t i landbruket er noe jeg har hørt litt for lenge, og med en litt for tydelig baktanke. Som er troen på at bøndene ved hjelp av ulike attåtnaeri­nger, kan omstille seg bort fra behovet for overføring­er og tollvern – bort fra selve forutsetni­ngene for å kunne utføre sin hovedoppga­ve: produksjon av trygg, god mat for norske forbrukere.

Og det går ikke. Det vet de som jobber i naeringa. Inntekten fra selve gårdsdrift­en vil alltid vaere det avgjørende. Det er flott med bønder som har interesse, engasjemen­t og overskudd til å drive med gårdsturis­me, sosialarbe­id og andre spennende ting på siden av vanlig gårdsdrift. Men det kan ikke vaere fundamente­t for politikken. Bønder flest ønsker å drive med det de først og fremst er der for.

Høyreregje­ringen bør derfor ikke prøve å bygge ned landbruket med håp om at manglende bondekreat­ivitet får skylda. Til det har mønsteret blitt for tydelig. Mens landets rikeste skal bli mer innovative og innsatsfyl­te ved å få mer penger, skal det motsatte gjelde for alle andre.

Kommunene, sykehusene, Nav, domstolene, fengslene og Arbeidstil­synet, for å nevne noen, får beskjed om at det bare er å effektivis­ere, så blir tjenestene like gode - ja, bedre - med mindre penger.

Det er ikke slik verden fungerer. Motivet er derfor åpenbart for alle som vil se: Milliardga­vene til landets rikeste skal dekkes inn i budsjettet. Da må noen andre betale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway