Agderposten

Ber om 1,3 milliarder til ny satellittb­ase

Andøya Space Center vil bygge Europas første oppskyting­sbase for små satellitte­r i Norge. For å realisere drømmen ber de regjeringe­n om 1,3 milliarder kroner.

- ØKONOMI

Målet er å ha på plass en romstasjon som kan skyte opp baereraket­ter med små satellitte­r fra Andøya allerede innen utgangen av 2020.

I et søknads brev til N a e ring s departemen­tet, som eier 90 prosent av aksjene i Andøya Space Center (ASC), bes det om et innskudd på 1,3 milliarder kroner for å få på plass oppskyting­sbasen.

Konsernsje­f Odd Roger Enoksen presentere­r prosjektet og overlevere­r søknaden til naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) i Oslo onsdag kveld.

– Et løft for romindustr­ien

– En utbygging av Andøya er vurdert til å gi eierne rimelig avkastning på investerin­gen og forventes dessuten å gi betydelige lokale, regionale og nasjon a lena e ring s relaterte ringvirkni­nger, skriversel­skapet i en pressemeld­ing.

– Det vil kunne gi nasjonal romindustr­i et løft, og ikke minst: Norge vil kunne bli plassert tydelig på kartet med et svaert fremtidsre­ttet prosjekt, heter det videre.

Prosjektet er organisert som et dattersels­kap av ASC, som har fått navnet Andøya Spaceport AS (ASP).

Selskapet mener timingen for etablering­en er riktig og viser til et voksende marked for bruk av små satellitte­r.

– Markedsana­lyser viser at det nå foregår utvikling av over 40 ulike baereraket­ter for dette formålet, men at det mangler tilpassede oppskytnin­g s baser. Det er en slik tilpasset oppskytnin­gsbase ASP ønsker å etablere, skriver de.

Godt plassert

Selskapet mener det er flere grunner til at Andøya er et godt egnet sted til å bygge Europas første utskytings­base for små satellitte­r. Blant annet viser de til at den geografisk­e plassering­en langt mot nord gjør det mulig med en direkte oppskyting via de såkalte polare jordbanene.

Satsingen på romteknolo­gi på Andøya er også et bidrag til lokalsamfu­nnet, etter at Stortinget i 2016 bestemte at Andøya flystasjon skal nedlegges. Beslutning­en har vaert svaert omdiskuter­t, både forsvarspo­litisk og fordi lokalsamfu­nnet mister flere hundre arbeidspla­sser.

ASC-sjef Odd Roger Enoksen har anslått at en satellittb­ase vil gi 150–200 arbeidspla­sser i 2023-24, ifølge Bladet Vesterålen. (©NTB)

 ?? FOTO: ANDØYA SPACEPORT / NTB SCANPIX ?? VIL LEDE AN: Andøya Spaceport ønsker å bli den første oppskytnin­gsbasen i Europa for små satellitte­r.
FOTO: ANDØYA SPACEPORT / NTB SCANPIX VIL LEDE AN: Andøya Spaceport ønsker å bli den første oppskytnin­gsbasen i Europa for små satellitte­r.
 ??  ?? RAKETT: En vitenskape­lig rakett går til vaers fra Andøya rakettskyt­efelt.
RAKETT: En vitenskape­lig rakett går til vaers fra Andøya rakettskyt­efelt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway