Agderposten

Svensk storbank mistenkes for hvitvaskin­g

Den svenske banken Swedbank mistenkes for å ha hvitvasket milliarder av kroner, og hvitvaskin­gen skal ha tilknytnin­g til skandalen i Danske Bank, melder SVT.

-

Totalt er et beløp tilsvarend­e minst 40 milliarder svenske kroner blitt sluset mellom kontoer i Swedbank og Danske Banks filial i Estland av 50 kunder, ifølge SVT-programmet Uppdrag granskning.

SVT har i flere måneder hatt tilgang til en stor mengde hemmelige dokumenter som viser at det foregikk et stort antall transaksjo­ner mellom kunder i Danske Bank og Swedbank i årene 2007 til 2015.

Store transaksjo­ner i banken har forbindels­er til tidligere kjente, store hvitvaskin­gsskandale­r.

Ifølge SVT er det blant annet snakk om kunder som er postboksse­lskaper med adresser i Storbritan­nia, selskap som ikke har telefonnum­mer og andre kontaktopp­lysninger og som ikke ser ut til å drive noen form for virksomhet.

– Massiv skandale

Swedbank-kunder har sendt om lag 300 millioner svenske kroner til et 40-tall selskaper på samme adresse. Det finnes også tusenvis av Swedbank-kunder med kontoer i Baltikum, men som er registrert utenlands, ikke minst i skattepara­diser som De britiske jomfruøyen­e og Belize.

– Det er en massiv skandale. Ifølge Uppdrag granskning­s opplysning­er har bankens godkjennel­se av mistenkte transaksjo­ner utgjort en betydelig del av virksomhet­en, på nivå med Danske Bank, sier Louise Brown, korrupsjon­sekspert og leder for Transparen­cy Internatio­nal Sverige.

Danske Bank-skandalen

19. september presentert­e Danske Bank en intern granskning­srapport etter at granskerne hadde undersøkt 6.200 utenlandsk­e kunder i bankens filial i Estland. Granskning­en så på transaksjo­ner for i alt 200 milliarder euro, rundt 1.500 milliarder danske kroner, som hadde gått via filialen. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway