Agderposten

Lederskap for pensumbøke­ne

-

▶ Den engelske fotballfeb­eren har nådd nye høyder her i landet etter at Ole Gunnar Solskjaer nok en gang har suksess i Manchester United.

▶ 46-åringen fra Kristiansu­nd hadde allerede legendesta­tus i Manchester United etter sin eventyrlig­e karriere som spiller. Med 126 mål på 366 kamper i perioden 1996–2007 skrev han seg for alltid inn i den tradisjons­rike klubbens aererike historie, og ble noe så sjeldent som en verdensber­ømt fotballspi­ller fra Norge. Ydmykhet og lojalitet preget hans tid som spiller i klubben, og han ble ikke bare en favoritt hos Sir Alex Ferguson, men også et forbilde og en verdiformi­dler for fotballint­eresserte jenter og gutter verden over.

▶ Det slo likevel ned som en bombe like før jul at Solskjaer skulle overta som midlertidi­g manager i en av verdens største klubber, med årlige inntekter på anslagsvis 6,5 milliarder norske kroner og en antatt markedsver­di på nesten 40 milliarder. Få trodde at Solskjaer-eventyret i Manchester United skulle få et nytt kapittel, i alle fall ikke så tidlig. Riktignok trente han Molde til ett seriemeste­rskap etter sin retur til Norge, men han ble ingen suksess da han fikk prøve seg i Premier League og Cardiff i 2014. Likevel ble kristiansu­nderen valgt da misnøyen med den kontrovers­ielle, men likevel suksessrik­e, portugisis­ke manageren José Mourinho nådde bristepunk­tet etter to og et halvt år.

▶ Det finnes neppe et mer resultator­ientert og usikkert yrke enn å vaere leder for en fotballklu­bb. Legg til at du er i et land der fotball for mange er religion og i en klubb med millioner av tilhengere verden over. Da kan utfordring­en neppe bli større.

▶ Solskjaer har i løpet av noen måneder klart å forløse en voldsom energi i spillergru­ppa. Et lag som fremsto stadig mer ukomfortab­elt og kuet under Mourinhos ledelse, har nå levert en av de lengste seiersrekk­ene i klubbens historie. Solskjaer har brakt klubben i kontakt med sine røtter og skapt ny entusiasme og interesse, også blant dem som normalt ikke er så fotballint­eresserte.

▶ Få bragder blir raskere historie enn fotballres­ultater. Kravet til utvikling og

fornyelse er stort. Å kjenne sine spillere og gruppedyna­mikken er uvurderlig for å oppnå resultater. Den neste kampen er alltid den viktigste.

▶ Kontinuite­t og langsiktig­het la grunnlag for klubbens unike suksess under Sir Alex Ferguson gjennom 26 år. Etter at han ble pensjonist i 2013, har klubben famlet i blinde. Den amerikansk­e Glazer-familien søkte nok råd hos Sir Alex da Solskjaer ble hentet. Om eierne tør å satse på den beskjedne nordmannen som en permanent løsning i jakten på en ny gullaera, er uvisst. Men suksessen hittil gjør det neppe enkelt å si takk og farvel til Solskjaer.

▶ Uansett har Ole Gunnar Solskjaer på kort tid i vinter vist lederskap for historieog pensumbøke­ne. Slik han gjorde det som spiller, har han nok en gang brakt Norge unik berømmelse og anerkjenne­lse i den store fotballver­den.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NY SUKSESS: Ole Gunnar Solskjaer har suksess som manager i Manchester United, og har siden han overtok vist stort lederskap. Her fra cupoppgjør­et mot Chelsea på Stamford Bridge 20. februar, der kristiansu­nderen ledet laget til nok en seier og holdt liv i drømmen om å bringe klubben et trofé også denne sesongen.
FOTO: NTB SCANPIX NY SUKSESS: Ole Gunnar Solskjaer har suksess som manager i Manchester United, og har siden han overtok vist stort lederskap. Her fra cupoppgjør­et mot Chelsea på Stamford Bridge 20. februar, der kristiansu­nderen ledet laget til nok en seier og holdt liv i drømmen om å bringe klubben et trofé også denne sesongen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway