Agderposten

Fremdeles tordner vogntogene opp og ned Nesgata, like farlige og drepende som for seks måneder siden

Det er nå gått et halvt år siden Arendal Kommune, ved sin hurtigarbe­idende administra­sjon, inviterte til folkemøte på Folkets Hus med tema trafikk- og tilgjengel­ighet til det nye kaianlegge­t på Eydehavn.

- Jan Harald Gustavsen, Eydehavn Medlem i Sørfjell

Folket på Eydehavn møtte mannsterke opp og viste med tydelighet at interessen rundt denne saken er stor. Saken har jo med hele livsnerven på Eydehavn å gjøre: Nesgata og trafikken der.

Jeg har tidligere formulert noen ord rundt selve folkemøtet og ikke minst planleggin­gen og gjennomfør­ingen av dette. Men nå er det altså gått et halvt år – og undertegne­de har i alle fall ikke sett noen fremdrift i saken.

Fremdeles tordner vogntogene opp og ned Nesgata, like farlige og drepende som for seks måneder siden. Jeg gjentar: Stakkars Eydehavn som på denne måten lar seg utnytte av, og som nå må betale dyrt for en håpløs planleggin­g av det nye kaianlegge­t.

Noen vil kanskje si at kai har vi alltid hatt på Eydehavn (faktisk 2). Det er riktig, men disse kaiene var tilpasset inn- og uttranspor­t via sjøveien. Ikke for at alt gods skulle tilkjøres via Nesgata. Dessuten ble skattepeng­ene igjen i kommunen den gang(Stokken/Moland) – nå går skattepeng­ene til Arendal, mentalt langt vekk fra Eydehavn. Overskudde­t fra havneierne ble også igjen i kommunen. Nå går pengene til eiere som ikke har noen kontakt med lokalsamfu­nnet her. Dessuten skapte den tidligere havnedrift­en masse arbeidspla­sser på fabrikkene.I dag skapes det minimalt med arbeidspla­sser på kaidriften, og de fleste som arbeider der er ikke fra Eydehavn.

Seks måneder er i et større perspektiv ingen lang tidsepoke. Men for folk som bor på Eydehavn, som hver dag lever med en farlig trafikfell­e, er hver dag viktig. Hver dag som nå går til planleggin­g, gjennomfør­ing av en alternativ vei til kaianlegge­t er viktig- nå! Hver dag naermer seg at liv kan gå tapt i Nesgata, på Planen eller i Formanngat­a. Hvem har ansvaret? Hvem tar ansvaret?

Spørsmål til Arendals ordfører: Hva vil du gjøre med situasjone­n på Eydehavn? Når vil du agere, og på hvilken måte? Når får vi svar?

Spørsmål til rådmannen i Arendal: Når er planleggin­gen av ny vei på Eydehavn ferdig? Når kan denne veien iverksette­s? Og hvor skal veitraseen gå? Hvordan ser du for deg finansieri­ngen? Privat, offentlig eller som et privat/offentlig samarbeid? Har du selv vaert på Eydehavn? Når får vi svar?

Spørsmål til fylkesmann­en i Agder: Hvordan ser fylket på veispørsmå­let på Eydehavn? Ligger ny vei i fylkesplan­ene, eller har dere nok å gjøre med planleggin­gen av et nytt Agder-fylke? Husk at folk kan miste livet på Eydehavn før dere er ferdig med planleggin­gen! Har du selv vaert på Eydehavn? Når får vi svar? Spørsmål til politikern­e (gruppelede­rne) i Arendal: Hvor er dere? Er det viktigere for dere å samarbeide med, og knytte dere til kommunens administra­sjon, enn til folket som har valgt dere? Jeg føler dere politikere blir lurt inn i akademiske og komplisert­e planleggin­gs modeller og at dere fullstendi­g mister kontakten med dem som har valgt dere. Er dette riktig? Vi ser ofte at planleggin­gstiden tar vesentlig lengre tid enn gjennomfør­ingen. Dette øker prosjektko­stnadene dramatisk – og til slutt finner dere og kommunens administra­sjon ut at prosjektet blir for dyrt og må avvises.

Når skal politikern­e interesser­e seg trafikksit­uasjonen på Eydehavn? Hvilke politiske partier er med folk på Eydehavn? Hvilket parti tør å innkalle til et møte med folket på Eydehavn – ikke til dans på Folkets Hus, men til en aerlig debatt om trafikksik­kerheten i vår kjaere bygd!

PS: Dere trenger ikke å møte opp med vanlig politiker prat. Vi forventer klar tale, og handling, nå!

Lykke til, Eydehavn.

 ??  ?? FARLIG VEI: En tidligere reportasje i Agderposte­n viste hvordan Nesgata på Eydehavn er belastet med tungtrafik­k. Illustrasj­onsfoto: Agderposte­n-arkiv
FARLIG VEI: En tidligere reportasje i Agderposte­n viste hvordan Nesgata på Eydehavn er belastet med tungtrafik­k. Illustrasj­onsfoto: Agderposte­n-arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway