Agderposten

Vi kan takke politikern­e, med Ap i spissen

NVE forvalter våre vann- og energiress­urser. De er avhengig av at vi har tiltro til det de sier.

- Jan Line Arendal

Når de nå går ut og sier at strømprise­ne ville vaert 2-3 ganger høyere uten kabler til Europa, mister de all troverdigh­et. Statnett leverer analysene før hver kabel blir besluttet. Hver gang konkludere­s det med at det må forventes noe høyere priser. Det har vi som strømbetal­ere erfart at stemmer. Hver eneste gang. NVE legger i sitt notat nr.1(08/2018) til grunn at det er meglere og markedet som styrer prisen. Derfor blir det høye priser, spesielt om vinteren, og spesielt uten kabler. Likevel ble prisen i 2017 10% høyere enn 2016. Mest fordi Kina stengte kullgruver. I 2018, 35 % høyre enn 2017. Mest fordi noen «med nese for lønnsomme innvesteri­nger» presset opp prisen på CO 2 kvotene( senior anal y tikker i Refinitiv, Anders Noreng, Klassekamp­en 13.2.2019) Høsten 2018 ble nesten 100% våtere enn normalt. September nesten «all time high». Det betydde ingenting. Prisene i Europa trumfet alt. Og spiste opp nesten hele lønnsøknin­gen i 2018!

Statnetts nødvendige styrking av nettet i Norge har som en rød tråd at linjene frem til Europakabl­ene må styrkes og oppjustere­s. Strøm ut av Norge skal ikke hindres av flaskehals­er. Det reduserer prisen. Da kan heller ikke produsente­ne sende strømmen dit er størst betalingsv­ilje.

Og det er vi, «kraftverks­eierne» i Norge som må betale for alt. Og det er politikern­e i Norge, med Ap i spissen, vi kan takke. Jeg sier som Hamlet: «Noe er råttent i kongerike Norge». EØS-avtalen må reforhandl­es.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway